Register

A password will be e-mailed to you.

V roku 2003 sa fanúšikovia belgických špionážnych komiksov XIII dočkali rovnomenného akčného first person shooter titulu. Niet najmenších pochýb, že sa jednalo o kvalitný projekt, ktorý bol produkovaný a vyvíjaný vtedajším francúzskym Ubisoftom. Za tie roky však pomerne zapadol a takmer úplne sa naň zabudlo. To sa najnovšie zmení, keďže bol ohlásený remaster tohto počinu. 

Samotný titul bol pomerne verný svojej známej predlohe. Dopodrobna rozoberať komplikovanejšiu špionážnu zápletku nemá zmysel, avšak scenáristi umne pracovali s danou látkou, teda boli verní istej mystike a neznámu, ktoré sa šírilo okolo hlavnej postavy agenta s menom Jason Fly. Ten totiž stratil pamäť, no čoskoro zisťuje, že musí odhaliť tajomný komplot, pričom táto úloha ho môže stáť aj život.

Hoci to všetko znie ako dejová línia príbehov o Jamesovi Bondovi, XIII vo svojej dobe pôsobil originálne a to aj napriek tomu, že hrateľnosť výraznejšie nevybočovala zo štandardov žánru. K dispozícii teda máte takmer dve desiatky uniktánych zbraní, kde môžete využívať takmer všetko od kuše, cez brokovnice, až po samotné rýchlopalné pušky. K tomu si môžete prirátať vysokú variabilitu lokácií, no najväčším ťahúňom bolo vždy vizuálne spracovanie, ktoré pripomínalo pôvodný komiks. Dokonca tvorcovia zachovali i dialógové bubliny, čím sa celé videoherné XIII stalo akýmsi živým komiksom, v ktorom sa priamo podieľate na odvíjanie sa deja. Menšou inováciou však bolo napríklad využívanie takzvaného ľudského štítu a dynamickú akciu zasa občas vystriedalo občasné zakrádanie sa.

Nový trailer nám zmeny, či už tie týkajúce sa hrateľnosti alebo vizuálnej stránky, vôbec nepredstavuje. V podstate iba ohlasuje príchod remaku XIII, ktorý je bližšie, než by ste sa mohli nazdávať. Opäť by sme mohli spomenúť britského agenta s krycím menom 007, keďže je ukážka koncipovaná ako úvodné titulky známych príbehov. Hrateľnosť, pravdepodobne, nebude nejak zvlášť vylepšovaná, no keďže sme nevideli nič konkrétne, môžeme sa domnievať, že pôjde o niečo viac, ako len o vyostrenie textúr a zlepšenie farieb. Podrobnejšie predstavenie nás môže čakať na tohtoročnej E3 konferencii, nakoľko tá je už v podstate za rohom.

No a kedy sa dočkáme tohto remaku? Je to prekvapujúce, no vydaný by mal byť ešte v novembri, konkrétne trinásteho novembra, tohto roku. Na toto špionážne FPS sa môžu tešiť majitelia konzol PlayStation 4, Xbox One a Nintenda Switch, no ochudobnení nebudú ani používatelia osobných počítačov.

Komentuj!