Register

A password will be e-mailed to you.

Životný cyklus PlayStation 4 sa pomaly blíži k svojmu koncu a v dohľadnej dobe čaká predstavenie novej generácie. Hoci oficiálne ešte nebola predstavená žiadna nová konzola, jej vývoj je akýmsi verejným tajomstvom a na internete sa objavili aj prvé oficiálne informácie o next-gen konzole PlayStation.

Na PlayStation 4 si môžeme zahrať množstvo skvelých hier. Jej čas sa však blíži ku koncu a poďme si predstaviť niekoľko základných informácií, ktoré sa týkajú next-gen PlayStationu. Jej architektom nie je nik iný, ako Mark Cerny. Ak vám toto meno niečo hovorí, vaše tušenie je správne – Mark Cerny pracoval aj na PlayStation 4. Ten v rozhovore pre magazín Wired prezradil, že nová konzola PlayStation je skutočne vo vývoji (avšak ani raz nezmienil názov PlayStation 5, takže možno dôjde k zmene) a nebude chýbať ani podpora pre 8K rozlíšenie, či rýchly SSD disk.

Samotná konzola bude inak spätne kompatibilná s PlayStation 4 titulmi ako aj VR headsetom. Toto všetko doplní aj špeciálny 3D čip zameraný na zvuk, ktorý má byť v porovnaní s PlayStation 3 a PlayStation 4 na ďaleko vyššej úrovni. Sony ostalo verné technológii Advanced Micro Devices (AMD). Počítať možno s osemjadrovým procesorom Ryzen založeným na 7nm Zen 2 mikroarchitektúre, a taktiež aj s grafickým čipom Navi, pričom sa nezabudlo ani na podporu ray-tracingu. Okrem toho Cerny predviedol aj dĺžku načítavania Marvel’s Spider-Man na next-gen PlayStatione v porovnaní s PlayStation 4 Pro. Hra sa na konzole PlayStation 4 Pro načítala pri využití fast travelu za zhruba 15 sekúnd, no vyvíjaná konzola aktuálnu konzolu úplne zmietla zo stola, keďže to vďaka mimoriadne rýchlemu SSD disku zvládla za 0.8 sekundy. Ostatne, rýchly disk by mal hrať v prípade prichádzajúcej PlayStation dôležitú úlohu, nakoľko umožní nielen rýchlejšie načítavanie hier, ale aj viac možností pri renderovaní.

To by sme mali oficiálne informácie, no zabudnúť nemožno ani na dohady. Podľa únikov by konzola mala pri štarte stáť 499$, čo by znamenalo o 100$ vyššiu sumu, ako pri uvedení PlayStation 4 na trh. Výkon next-gen PlayStationu by sa mal pohybovať zhruba na úrovni 14 teraflopov, čo by bol naozaj poriadny nárast v porovnaní s aktuálnou generáciou. Úniky zmieňujú aj launchové tituly, medzi ktorými nemá chýbať Gran Turismo 7, 4K free-to-play remaster PUGB, či remastre The Last of Us Part 2 a Ghost of Tsushima. Tieto hry by mali doplniť ďalšie dve až tri AAA hry a niekoľko PS VR titulov. Samozrejmosťou by mali byť aj multiplatformové hry, medzi ktorými nebude chýbať ďalší diel série Assassin’s Creed, Battlefield: Bad Company 3, nové open-world RPG Harry Potter, či GTA 6, avšak to už neznie veľmi dôveryhodne, keďže Rockstar iba minulý rok vydal Red Dead Redemption 2. V roku 2021 by sme sa mali dočkať aj nedávno prezradeného Horizon Zero Dawn 2, avšak to sa už nebavíme o launchovom titule.

Zdroje: gamesradar, gamesradar, Wired

Komentuj!