Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike o nových nezávislých hrách vám predstavíme zopár titulov, ktoré sa objavili v marci 2019. Tento mesiac opäť priniesol množstvo pozoruhodných počinov, z ktorých sme vybrali aspoň päť tých, ktoré nás zaujali najviac. Ako vždy, ide iba o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii, takže sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe. Takže si ich môžete v prípade vášho záujmu užiť naplno a bez prípadného obmedzenia.

The Occupation (PC, PlayStation 4 a Xbox One)

The Occupation je 3D adventúra z pohľadu vlastných očí, v ktorej sa ocitáte vo Veľkej Británii roku 1987. Zaoberá sa aktuálnou témou terorizmu, zverejňovaným štátnych tajomstiev a krehkej rovnováhy medzi pocitom bezpečia a osobnej slobody. Po krvavom teroristickom útoku, pri ktorom prišlo o život 23 ľudí, sa tamojšia vláda snažila zaviesť nový zákon, takzvaný Union Act, ktorý mal výrazne obmedziť osobné slobody občanov. Ako investigatívny žurnalista máte presne štyri hodiny reálneho času na to, aby ste odhalili pravdu o tomto útoku a následne sa rozhodli, ako naložíte s prekvapujúcimi informáciami. Navyše sa musíte rozhodnúť na čom vám záleží najviac. Či na osobných princípoch a zásadách, alebo na vyššom dobre pre celý štát, bez ohľadu na bezprostredné následky pre všetkých jeho občanov.

The Occupation vyvinulo malé štúdio s Veľkej Británie White Paper Games ako svoju prvotinu. Hra nakoniec vyšla po predchádzajúcom menšom odklade 5. marca 2019 na platformách PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Trüberbrook (PC)

Sci-fi adventúra Trüberbrook zaujme už na prvý pohľad svojim vizuálnym spracovaním, pripomínajúcim klasický animovaný film. Odohráva sa v malom nemeckom mestečku Trüberbrook, ukrytom medzi kopcami. Do neho v priebehu roku 1987 prichádza mladý študent fyziky Hans Tannhauser. Ten navzdory svojmu menu pochádza z USA a tento výlet len náhodne vyhral v lotérii. Avšak z pokojného výletu sa už čoskoro stane hotová dráma, keď krátko po príchode niekto ukradne zdanlivo bezcenné poznámky o kvantovej fyzike. Našťastie sa zoznámi s antropologičkou Gretchen, ktorá mu začne pomáhať a obaja sa spoločne ocitnú vo víre mysterióznych udalostí, ktoré postupne odhalia skutočnú, oveľa hrozivejšiu povahu mestečka a jeho obyvateľov.

Samotní autori, nemecké štúdiou btf GmbH charakterizujú príbeh Trüberbrook ako kombináciu Twin Peaks a X-Files. Preto nesmie chýbať jazerná príšera, bláznivý fyzik, či dlhé prsty tajných služieb. Na Trüberbrooku údajne pracovali dlhých päť rokov najmä preto, aby dokázali podľa svojich predstáv využiť engine Unity 3D a vytvoriť výrazný výtvarný štýl evokujúci animovaný film tej doby. Všetky jednotlivé lokácie najskôr vytvorili v štúdiu ako fyzické modely a až potom ich previedli do digitálnej formy pomocou metódy zvanej fotogrametria. Svoju náročnú prácu dotiahli do úspešného konca 12. marca 2019, kedy Trüberbrook vyšiel na platforme PC, pričom konzolové verzie pre PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch by mali doraziť 17. apríla 2019.

RICO (PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch)

RICO je kooperačná komiksová strielačka a základom jej hrateľnosti je boj, najmä prestrelky policajných oddielov so zločincami. Behom samotného hrania sa dajú odomykať nové zbrane, ich úpravy, či modifikátory, ktoré ovplyvňujú priebeh misie. V neposlednom rade dokážete aj meniť schopnosti vašich postáv. RICO neobsahuje žiadny košatý príbeh a hlavný dôraz je kladený na likvidáciu nepriateľov v sérii rozličných náhodne generovaných úrovní. V nich musíte vraziť do brlohu kriminálnikov, v spomalených záberoch ich postrieľať a zlikvidovať akékoľvek iné nebezpečenstvo, napríklad vo forme bomby. Okrem cell-shadového vizuálu sa RICO vyznačuje aj hardcore prvkami. Keď napríklad zomriete, celá vaša konkrétna misia zlyhá a musíte začať všetko odznovu. To vás núti zháňať čoraz lepšie vybavenie a aj zlepšovať si svoje schopnosti.

Štúdio Ground Shatter, ktoré vzniklo v máji 2014 v anglickom Bristole, sa zatiaľ mohlo pochváliť iba arkádovo akčnou hrou SkyScrappers. RICO je teda len ich druhým počinom a jeho vizuál založili na cell shadovej grafike a hrateľnosť na zápoleniach v rámci lokálnej kooperácie, alebo v on-line multiplayeri, pričom však nechýba ani singelplayer. Titul nakoniec vyšiel v plnej verzii 14. marca 2019 na platformách PC, PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

We. The Revolution (PC)

Ako už samotný názov napovedá, We. The Revolution sa odohráva v období francúzskej revolúcie. Konkrétne však v rokoch 1793 a 1794, teda až v období, kedy dosiahla svoj krvavý vrchol a k moci sa dostali najradikálnejší jakobíni. Práve vďaka nim Národný konvent zriadil revolučný tribunál, ktorý mal súdiť všetkých nepriateľov revolúcie a proti verdiktu ktorého sa nedalo vôbec odvolať. O tom, kto sa postaví pred tribunál a fakticky tak skončí na popravisku, rozhodoval Výbor pre verejné blaho. Ocitnete sa v úlohe sudcu tohto neslávne známeho tribunálu a tak môžete zásadne ovplyvniť priebeh a aj vývoj celej revolúcie. Musíte vypočúvať svedkov, analyzovať dôkazy, či využívať sieť špiónov a po overení všetkých dostupných informácií vyniesť rozsudok. Pritom sa stretnete aj s najdôležitejšími osobnosťami tejto éry tzv. “veľkého teroru” ako bol napríklad Maximilián Robespierre.

Autori We. The Revolution, poľské štúdio Polyslash založilo vizuál svojho titulu na unikátnom, graficky nízkopolygónovom štýle, priamo inšpirovaným neoklasickými maľbami z konca 18. storočia. Hra vyšla na platforme PC 21. marca 2019.

Outward (PC, PlayStation 4 a Xbox One)

Outward v sebe kombinuje prvky sandboxového RPG s prvkami survivalu. Na rozdiel od klasickejších RPG však neobsahuje možnosť výberu povolania, či triedy vašej postavy a absentuje aj klasické levelovanie, či dôraz na príbeh. Vaše šance sa postupne zvyšujú len tak, že získavate lepšie vybavenie, pričom sa môžete naučiť aj nové schopnosti. Tieto schopnosti sa dajú neskôr vylepšiť a delia sa medzi pasívne alebo aktívne, či bojové alebo magické. Zostáva však systém rozličných frakcií, ku ktorým sa môžete pridať. Ukladanie vášho postupu hrou je výhradne automatické, čo prakticky znamená, že vaša postava nemôže zomrieť. Pokiaľ teda vaša postava podľahne nejakému protivníkovi, alebo krutým prírodným podmienkam, vaša postava sa následne preberie na neznámom mieste a postihom je aj to, že vám môžu chýbať nejaké predmety.

Príbeh hry sa odohráva v nehostinnom svete Aurai, v ktorom všade číhajú rôzne monštrá, či banditi. Survival prvky zabezpečuje hlavne extrémne počasie, neustály, hlad, dehydratácia alebo aj nedostatok spánku. Tradíciou u tohto žánru je aj obmedzený inventár. ktorý má svoju maximálnu kapacitu a aj hmotnosť. Nakoniec ešte vhodné spomenúť, že Outward obsahuje aj možnosť kooperatívneho hrania cez internet, alebo aj lokálne na rozdvojenej obrazovke. Nezávislé štúdio Nine Dots, sídliace v kanadskom Quebecu sa môže od svojho vzniku v roku 2011 zatiaľ pochváliť iba 2D plošinovkou Brand, alebo multiplayerovou vesmírnou akciou GoD Factory: Wingmen. Takže toto sandboxové RPG s prvkami survivalu, ktoré vyšlo 26. marca 2019 na platformách PC, PlayStation 4 a Xbox One, je zatiaľ ich najambicióznejším projektom.

Tak to bol náš výber z nezávislých hier za mesiac marec 2019. Snažili sme sa opäť o žánrovú pestrosť, takže dúfame, že aspoň niektorý s prezentovaných titulov vás zaujal a o mesiac sme tu s podobným výberom zase.

Komentuj!