Register

A password will be e-mailed to you.

Už dlhšiu dobu je známe, že Sony tento rok vynechá E3 a bude sa svojim fanúšikom prihlasovať za pomoci vlastných akcií, prípadne videoprezentácií State of Play. Tie podobne, ako napríklad Nintendo Direct, budú fanúšikom konzoly PlayStation 4 prinášať najnovšie informácie, trailery a podobne. Premiérová epizóda bola odvysielaná včera o 22:00 hodine nášho času, a tak sa poďme spoločne pozrieť na to, čo môžu majitelia konzol PlayStation 4 a i virtuálnej reality PlayStation VR očakávať v dohľadnej dobe.

V prvom rade si treba uvedomiť, že očakávať nejaké zásadné odhalenia od prvej epizódy nového formátu bolo pomerne naivné. Spoločnosť Sony ani nič také nesľubovala, keďže sme sa mali dočkať nových trailerov, dátumov vydania a došlo i na oznámenie úplných noviniek, no o tom si už povieme nižšie.

Prvou hrou, ktorú sme v rámci približne dvadsať minút trvajúceho prenosu mohli vidieť bol Marvel’s Iron Man VR. Z hry sme zhliadli prvú ukážku, ktorá vôbec nevyzerala zle a pravdepodobne majiteľom PlayStation VR urobila radosť. Titul má na svedomí štúdio Camouflaj v spolupráci s PlayStation Worldwide Studios a Marvel Games, pričom hry sa dočkáme ešte tento rok, i keď presný dátum vydania zatiaľ nebol stanovený.

Následne sa svojho bloku dočkal Crash Team Racing Nitro-Fueled. Úplne nová ukážka odhalila exkluzívne bonusy pre majiteľov konzol PlayStation 4, ktoré budú mať podobu polygonových modelov ako z roku 1999. Konkrétne sa dočkáme retro modelu postáv Crasha, jeho sestry Coco a naprázdno neobíde ani záporák Dr. Neo Cortex. Okrem toho budú k dispozícii aj retro motokáry a retro trať. Modernej prerábky tohto kultového titulu sa dočkáme 26. júna 2019.

O slovo sa prihlásil aj titul No Man’s Sky, ktorý v čase vydania vyvolal vďaka svojej podobe a stavu veľkú vlnu kontroverzie, nakoľko sme nedostali presne to, čo vývojári z Hello Games sľubovali počas reklamnej kampane. Odvtedy však uplynulo viac ako dva a pol roka, pričom počas tejto doby autori na hre usilovne pracovali a priniesli verným fanúšikom množstvo zásadných vylepšená a updatov. V lete nás čaká ďalší, tentokrát s názvom Beyond a okrem množstva vylepšení prinesie aj plnú podporu virtuálnej reality PlayStation VR.

Po No Man’s Sky Beyond sme sa dočkali oznámenia úplnej novinky s názvom ReadySet Heroes od štúdia Robot Entertainment. Pôjde o top-down multiplayerovú akciu, v ktorej sa proti sebe postavia dva tímy. Vašou úlohou bude najskôr vyčistiť náhodne generované dungeony plné pascí a monštier. Vďaka objavenému lootu môžete získať prevahu nad druhým tímom, nakoľko sa po vyčistení dungeonu stretnete tvárou v tvár v súboji, kde víťaz berie všetko. Hra dorazí v priebehu tohto roku, no na presný dátum vydania a ďalšie informácie si budeme musieť ešte počkať.

Následne sa prezentácia zamerala na tituly pre PlayStation VR, pričom ako prvý prišiel na rad počin Blood & Truth od London Studios. Ten sme po prvý raz videli na Paris Games Week v roku 2017, no potom sa o hre až tak často nehovorilo. Novinka od štúdia, ktoré na PlayStation 2 prinieslo populárnu značku The Getaway sa v rámci prvého dielu State of Play odprezentovala akciou naplneným príbehovým trailerom, na konci ktorého nechýbal ani dátum vydania. Ten je stanovený na 29. mája 2019, takže na túto sľubne vyzerajúcu VR záležitosť už nebudeme musieť čakať dlho.

V krátkosti boli ukázané ďalšie VR tituly, ktoré okrem ukážky rovno dostali aj dátum vydania. Konkrétne sme videli Mini-Mech Mayhem (18. júna 2019), Jupiter & Mars (22. apríla 2019), Falcon Age (9. apríla 2019), Trover Saves the Universe (31. mája 2019), Everybody’s Gold VR (21. mája 2019), Table of Tales (16. apríla 2019) a Vacation Simulator (18. júna 2019).

Pri virtuálnej realite ešte chvíľu zostaneme, keďže po vyššie uvedených hrách dorazila ukážka z hry Observation. Sci-fi thriller/horor odohrávajúci sa na vesmírnej stanici priblížil hráčom prostredníctvom novej ukážky príbehové pozadie titulu. Počin od štúdia No Code vám umožní ovládať S.A.M., umelú inteligenciu tejto stanice, pričom budete odhaľovať, čo sa stalo doktorke menom Emma Fisher a jej posádke. Atmosféra z traileru pôsobí viac než sľubne, a tak nás snáď 21. mája čaká kvalitné vesmírne dobrodružstvo. Observation však bude možné hrať i bez PS VR, čo mnoho hráčov bezpochyby iba privíta.

Aby hororov nebolo málo, tešiť sa možno i na Five Nights at Freddy’s VR Help Wanted. Túto sériu asi nie je potrebné nijak zvlášť predstavovať, keďže si na PC dokázala vybudovať veľmi dobrú povesť, i keď pokračovania
nepriniesli mnoho nového. Tento raz však animatronikom budeme musieť čeliť vo virtuálnej realite, čo určite nepríjemné jump-scare scény iba umocní. Novinka by mala priniesť úrovne z doterajších piatich hlavných dielov, no ponúkne i úplne nové levely, takže aj znalci série budú mať dôvod na to, aby sa pokúsili obalamutiť zabijáckych robotov i s VR helmou na hlave. Presný dátum vydania zatiaľ nebol stanovený, no hra vyjde behom jari 2019.

Po VR bloku sme sa konečne dočkali novej ukážky z hry Concrete Genie, ktorá je vo vývoji už pomerne dlho. Tento raz sa však materiálom nešetrilo, keďže sme sa dočkali rovno trojminútovej ukážky, ktorá nám priblížila príbeh tohto titulu. Chlapec Ash bude mať pred sebou neľahkú úlohu, nakoľko vďaka jeho kresbám bude musieť do svojho rodného mesta priniesť opäť život. Príbehový trailer opäť potvrdil, že novinka od štúdia Pixel Opus bude oplývať naozaj čarovnou atmosférou, ktorú doplní zaujímavá štylizácia. Hoci stále presne nevieme, kedy hra vyjde, dočkali sme sa aspoň potvrdenia, že to bude počas tohtoročnej jesene. Hra ponúkne i VR mód, no na bližšie informácie si budeme musieť ešte počkať.

Novej ukážky sa dočkal i prichádzajúci post-apokalyptický titul Days Gone, od vydania ktorého nás delí už iba mesiac. Tento raz sme sa však konečne dočkali plnohodnotného príbehového traileru, ktorý fanúšikom ukazuje, že príbeh bude v prípade Days Gone veľmi dôležitým prvkom hry. Ukážka vyzerá naozaj dobre a po mnohých, primárne na akciu zameraných trailerov ide o príjemnú zmenu. Nemusíte sa však obávať, dôjde aj na akciu. Hra nedávno obdržala Gold statu, takže dorazí 26. apríla, pričom našincov čaká i lokalizácia v podobe českých titulkov. Do pozornosti dávame i preview, nakoľko sme si titul zahrali v predstihu a priniesli vám naše dojmy z rozpracovanej verzie.

Svoj priestor dostal i Mortal Kombat 11, ktorý sa blysol Old Skool Vs. New Skool trailerom. Ten ukazuje, že vďaka manipulovaniu s časom sa proti sebe postavia známy bojovníci v odlišnom veku, či podobe. Mladý a najmä živý Liu Kang si to tak bude môcť rozdať s nemŕtvym Liu Kangom, prípadne starší Johnny Cage vyškolí svoje mladšie ja. Platiť to však, samozrejme, môže aj opačne. Zároveň sme si vďaka novej ukážke mohli potvrdiť, že v hre nebude chýbať ani major Jackson “Jax” Briggs, či Liu Kang a Kung Lao v klasickej podobe. Mortal Kombat 11 skrátka vyzerá čím ďalej, tým lepšie. Hra dorazí 23. apríla 2019, pričom od 27. marca do 1. apríla bude prebiehať uzatvorený beta test, z ktorého vám prinesieme naše dojmy.

Záver ukážky z Mortal Kombat 11 zároveň uzatvoril prvú epizódu State of Play. Tá síce netrvala dlho, no priniesla toho pomerne dosť, i keď hráči podľa ohlasov čakali nejaké prelomové oznámenia, či odhalenia. Tie však nikto nesľúboval, keďže sme sa podľa oficiálnych informácií mali dočkať nových trailerov, dátumov vydania, či oznámení noviniek. To všetko sme však dostali, takže Sony priniesli to, čo vopred avizovali. Uvidíme, čo nám State of Play prinesie nabudúce.

Komentuj!