Register

A password will be e-mailed to you.

Vizuálne novely s explicitne zobrazovanou sexualitou, rôznymi fetišami, prípadne orgiami nie sú vo svete videohier žiadnou novinkou. Rape Day sa však ako jedna z mála takýchto hier dostal aj na platformu Steam a ako iste tušíte, tam spôsobila obrovskú kontroverziu, pričom na autora projektu i samotnú distribučnú službu sa zniesla pomerne veľká vlna kritika. 

Rape Day však vo svojom samotnom žánri zašiel pomerne priďaleko. V titule od štúdia Desk Plant sa zmocníte úlohy sociopata v zombie apokalypse, no a príbeh, respektíve jednotlivé obrázky sa menia na základe vašich rozhodnutí. Musíte teda zabíjať nevinných ľudí, znásilňovať ženy a podobne ohavných činov sa dopúšťate v tejto vizuálnej novele takmer stále, často vám nie je poskytnutá ani iná možnosť. Hra teda so svojou tematikou nijak nepracuje a len povrchne šokuje nezmyselnými surovosťami, ktoré hraničia so sadistickými úchylkami.

Preto sa ešte pred vydaním tohto projektu začala spisovať petícia, ktorá požadovala okamžité stiahnutie z pultov digitálneho distribútora, kde ju podpísalo viac ako osem tisíc ľudí. Tí sa totiž zhodli v tom, že prítomnosť niečoho podobného na Steame je nežiadúca a hráči očividne zastávali názor, že o niečo podobné nemajú záujem. Steam dával pôvodne od celej záležitosti takpovediac ruky preč, avšak kompetentní si nakoniec uvedomili, že niečo podobné na platformu, ku ktorej majú bežne prístup tínedžeri a mladistvé deti, jednoducho nepatrí.

Na všetko však odpovedali pomerne alibisticky, nakoľko podľa ich slov sa snažia dávať priestor začínajúcim vývojárom, ktorým má byť poskytnutá možnosť získať si vlastnú fanúšikovskú základňu. Obsah Rape Day je však podľa nich po zistení všetkých faktov až príliš kontroverzný a len ťažko by niečo podobné propagovali. Na platforme Steam ho tak už nenájdete.

Zaujímavé je aj vyjadrenie autora Rape Day, ktorý sa, pravdepodobne, pre uchránenie svojej vlastnej identity prezentuje iba pod menom Jake, no je tu aj možnosť, že sa jedná len o prezývku. Ten podľa všetkého už od detstva miloval zombie príbehy s možnosťou ovplyvnenia naratívnej línie a preto vraj vytvoril niečo podobné. Na oficiálnej stránke projektu Rape Day sa dokonca vyjadril k téme zločinu vo videohrách, kde na tom podľa jeho názoru nie je vôbec nič zlé. Tvrdí však, že ak by psychológovia a vedci priamo preukázali, že herné násilie má priamu spojitosť s tým reálnym, spoločnosť by sa musela rozhodnúť, či bude forma propagácie kriminality vo fiktívnych dielach redukovaná alebo nie.

Na celú kontroverziu sa dá nahliadať z rôznych uhlov a hľadísk, no hry samotné, rovnako ako filmové médium, by nemali v tomto ohľade prekračovať istú hranicu únosnosti. Kreativita a vízia tvorcov by, samozrejme, nemala byť brzdená, prípadne cenzurovaná, no iba za predpokladu, že vývojárske štúdio, či hlavný autor pozná isté mantinely. Byť kontroverzný je jedna vec, avšak snažiť sa zobrazovať surové a hlavne úplne prvoplánové násilie je nezmyslom, ktorý do klasickej hernej tvorby nepatrí.

Áno, sú tu počiny ako Manhunt, jeho pokračovanie Manhunt 2, no i L. A. Noire zobrazuje pomerne naturálne a explicitné násilie, avšak v tomto ohľade to dotvára temnú atmosféru, ktorá má pôsobiť nepríjemne. Jednoznačne to je účelové, no istým spôsobom i opodstatnené. Avšak bezduché znásilňovanie žien by nemalo byť prezentované bežným Steam používateľom, nakoľko z hier ako takých by sa stával žáner, ktorý nemá žiadne pravidlá a reštrikcie. A to ako hráči rozhodne nechceme.

Komentuj!