Register

A password will be e-mailed to you.

Prvý mesiac roku 2019 je úspešne za nami a spolu so začiatkom toho nového prichádza i ďalší článok našej pravidelnej, no tentokrát trochu zmoderizovanej, rubriky nazvanej Hity mesiaca. Spolu sa teda pozrieme na mesiac január 2019. V krátkosti si predstavíme päticu najúspešnejších titulov daného mesiaca, čiže v prípade, že hľadáte nejaké novoročné videoherné tipy, alebo len počiny, ktoré svojou kvalitou zaujali najviac, tento článok je určený práve pre vás. 

5. Ace Combat 7: Skies Unknown (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Hoci sériu Ace Combat možno nepoznáte, vedzte, že sa jedná o značne populárnu značku, ktorá je tu s nami už od roku 1995. Je však pravdou, že prvý diel vyšiel ešte pod názvom Air Combat a vtedajšia séria sa líšila od tej súčasnej. Tvorcovia zo štúdia Namco pôvodne pracovali skôr s tematikou leteckých akčných simulátorov. Až neskôr sa celá značka stala skôr akčnou leteckou hrou, ktorá miestami pripomína zábavnú arkádu. V obdobnom duchu sa nesie aj siedmi diel série s názvom Skies Unknown. Skalní fanúšikovia série oceňujú návrat k čistokrvnému vojnovému príbehu a modernizovanému ovládaniu, ktoré vytvára dynamickú, rýchlu a poriadne zábavnú leteckú akciu, ktorá tu skutočne nemá žiadnu konkurenciu. Každé vyhnutie sa útočiacej rakete vyžaduje pevné nervy, každé zničenie nepriateľovho lietadla zasa prinesie veľkú eufóriu, čo za sprievodu veľkolepého hudobného sprievodu vytvára unikátnu atmosféru vzdušných bojov. Ace Combat 7: Skies Unknown si vybojoval metascore o hodnote 81%, čo je vcelku slušné číslo.

4. Tales of Vesperia: Definitive Edition (PC, PlayStation 4, Xbox One, Switch)

Tales of Vesperia sa po prvýkrát pozrel na európsky trh v roku 2009 s tým, že získaval pomerne slušné známky. Jednalo sa o klasické JRPG s rozsiahlou dejovou líniou, pomerne svižnými súbojmi, kde ste mohli využívať veľké množstvo charakterov, grind bol v určitých pasážach takmer povinnosťou, no a mohli ste zažiť jedno veľké epické dobrodružstvo naprieč krásnou krajinou. I keď sa v podstate jednalo o tradičné JRPG, hráči ho patrične ocenili, pričom real-time súboje pôsobili sviežo oproti zvyšnej konkurencii, ktorá väčšinou využívala boje na ťahy. Ako aj v mnohých iných počinoch zo série Tales, autori zvolili grafické spracovanie, ktoré pripomína anime seriály. Definitívna edícia teda prichádza desať rokov od vydania originálu, z ktorého vzišla a zdá sa, že sa teší rovnakej popularite ako pred dekádou. Autori pridali i hneď niekoľko zmien a hráči sú očividne nadšení. Titul si totiž vyslúžil metascore 84%, pričom naša recenzia na túto bizarnú RPG hru sa už pripravuje.

3. Kingdom Hearts III (PlayStation 4, Xbox One)

Pre fanúšikov JRPG absolútna povinnosť a jednoznačne najočakávanejší titul tohto roku. Netradičné Kingdom Hearts je v podstatne bežným japonským RPG s tým rozdielom, že doň autori zapracovali známe postavičky z Disney univerza. Preto sa po vašom boku pri súbojoch a putovaní často objavovali charaktery ako káčer Donald, Tarzan, pes Goofy a ďalšie podobné notoricky známe detské postavy. Najmä preto si Kingdom Hearts našlo v srdciach mnohých čestné miesto na poli najlepších JRPG hier vôbec. Jedná sa o mimoriadne rozsiahly príbeh, ktorý sa skladá z mnohých menších útržkov a zároveň bol niekoľkokrát remasterovaný. Preto nie je úplne jednoduché sa v ňom vyznať, no mali by ste vedieť, že oficiálne tretí diel ságy pokračuje v deji a pravidlách, ktoré nastolili predchodcovia.

Hrateľnosť si pritom berie staré overené mechaniky a inovuje ich pre súčasnú hernú generáciu. Všetko teda pôsobí o niečo plynulejšie, vizuálne atraktívnejšie a veľkolepejšie zároveň. Tentokrát sa môžete tešiť na príbehové svety z Pixar univerza, čiže sa pozriete napríklad za Woodym a Buzzom Lightyearom. Neminie vás však ani Mike Wazowski, či James Sullivan alebo legendárni Piráti z Karibiku. Jednotlivé svety sú verné svojím predlohám, nechýba im rôznorodosť, prípadne pôsobivá pestrofarebnosť, náplň hrateľnosti sa tak neustále obmieňa a prichádza s inovatívnymi prvkami. Každopádne fanúšikovia tejto značky sú maximálne spokojní, čo sa prejavuje i na metascore s hodnotou 88%.

2. Resident Evil 2 (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Písal sa rok 1998 a budúca legenda videoherného priemyslu priniesla hráčom vytúžené pokračovanie survival hororu s názvom Resident Evil 2. Predchodca spred dvoch rokov totiž spôsobil obrovský rozruch a v podstate definoval herný teror a strach danej doby, stal sa maskotom hororového žánru, ktorý mnohých desí dodnes. A práve spomínané pokračovanie, ktoré si právom vyslúžilo status kultu, sa dnes, po dvadsaťjedna rokoch od svojho pôvodného vydania, dočkalo remaku so všetkým, čo k tomu patrí. Ako sa dalo očakávať, vývojári z Capcomu si dali na celej prerábke poriadne záležať a priniesli počin verný svojmu originálu, ktorý zároveň nepôsobí ako ozvena dávnych vekov, ale ako plnohodnotný moderný projekt. Japonskí tvorcovia sa opäť vracajú ku koreňom, veľkoleposť šiesteho dielu nechávajú v úzadí a sústredia sa na komornú atmosféru, šokujúce gore scény, odstrašujúce koridory, menší počet munície a neustále nebezpečenstvo v podobe živých mŕtvol.

Príbeh bol sčasti prepracovaný, niektoré pasáže sa museli vyškrnúť, iné sa naopak pridali, avšak opäť sa môžete tešiť na niekoľko hrateľných postáv, pričom základ tvorí policajný nováčik Leon Scott Kennedy, ktorému bude robiť spoločnosť Claire Redfield. Osudy všetkým sa však často preplietajú s tajomnou agentkou Adou Wong. Výsledkom je jeden z adeptov na hru roka a, pravdepodobne, najlepší hororový počin, aký sme tu mali za dlhú dobu. Metascore sa v tomto prípade trošku líši, keďže PC verzia sa ustálila na hodnote 90% a Xbox One, či PlayStation 4 si viedli o jedno percento lepšie. Rovnako nadšená je i naša recenzia.

1. Slay the Spire (PC)

Nový rok síce ešte len začal, konkurencia v ňom však bola naozaj nemalá. No i tak je januárové víťazstvo nezávislého počinu Slay the Spire menším prekvapením. Celkovo ide o netradičný počin, nakoľko Slay the Spire spadá do žánru kartových hier, ktoré navyše disponujú roguelite prvkami. Základná premisa je úplne jednoduchá. Vašou úlohou je vyšplhať sa na vrchol veže a zničiť ju, avšak ako to býva v klasických fantasy príbehoch, cesta k cieľu bude úmorná a náročná. V ťahových súbojoch teda využívate kartový balíček, ktorý vám prepožičiava rôzne schopnosti, či už defenzívne alebo ofenzívne, pričom smrť predstavuje skutočnú prehru, keďže pri nezdare musíte začať úplne od začiatku. Tentokrát však s novým balíčkom, ktorý sa môže diametrálne líšiť od toho predošlého. Tým sa zvyšuje, občas však aj znižuje náročnosť, nakoľko nikdy presne neviete, či sa na vás takpovediac usmeje šťastena a získate solídny balík kariet. Sčasti tento aspekty dokáže zakryť aj kratšiu hernú dobu, nakoľko každý priechod hrou môže byť úplne iný a vyložene vás núti využívať nové taktiky a hospodáriť s pridelenými kartami. Prvotina štúdia MegaCrit dokazuje, že i jednoduchý projekt dokáže “poraziť” AAA tituly a zaujať hráčov natoľko, že mu uštedria metascore o hodnote 92%. Ostatne chválou nešetrí ani naša recenzia.

To by bolo z tohtomesačného sumára všetko. V prípade, že vám vo výslednom rebríčku nejaký počin chýba, prípadne nesúhlasíte s výsledným umiestnením, pokojne sa podeľte o svoje názory prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!