Register

A password will be e-mailed to you.

Ak patríte k priaznivcom série Hitman, určite nepohrdnete možnosťou zahrať si dvojicu legendárnych starších dielov na konzolách vo Full HD, respektíve 4K rozlíšení a pri 60fps. Stojí však Hitman HD Enhanced Collection skutočne za kúpu?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

IO Interactive hneď v úvode roka 2019 potešilo všetkých fanúšikov tichej akcie. Legendárny Hitman, ktorého sme spoznali ešte v titule Codename 47, totiž prichádza na aktuálne konzoly v 4K a so 60fps. Vynovené dvojbalenie legendárnych hier prichádza pod názvom Hitman HD Enhanced Collection no, bohužiaľ, s priveľmi vysokou cenovkou.

Blood Money a Absolution sú síce hrami s rovnakým menom i hrdinom, obe však vynikali v niečom inom. Prvý menovaný titul, Hitman: Blood Money, vyšiel ešte v roku 2006 ako pomerne unikátna hra, pri ktorej ste v honbe za dokonalosťou mohli stráviť hodiny. Doslova. Hitman: Absolution je podstatne novším titulom, ktorý sme si po prvýkrát zahrali v roku 2012. Tento diel zjemnel v zmysle náročnosti, opeknel a priniesol aj nové ovládanie a mechanizmy. Vidieť oba tituly na konzolách najnovšej generácie je každopádne zážitkom a v podstate i celkom pozitívnym.

Z pomerne krátkeho zoznamu vylepšených vlastností pôvodných Hitman hier priamo od vývojárov sa dá spomenúť rozlíšenie 4K pri 60fps, nový formát textúr a ich vyššie rozlíšenie, pribudol i super-sampling a azda najokázalejšou zmenou prešli svetlá a tiene v hre. To všetko berte ako next-gen doplnok k už beztak chytľavým herným mechanikám a zaujímavému príbehu. Keďže Hitman HD Enhanced Collection obsahuje dva tituly, aj v recenzii sa budeme venovať každému samostatne.

Hitman: Blood Money

Pred prvým hodnotením sa však najskôr vráťme v čase. Píše sa rok 2006 a k sérii Hitman práve pribudol nový diel s prívlastkom Blood Money. Po “revolučnom” Codename 47 a jeho následovníkovi Hitman 2: Silent Assassin, nasledoval Contracts a Blood Money sme si zahrali až ako štvrtý diel v poradí. Pôvodne hra vyšla len na platformách PC, PlayStation 2 a Xbox, no v roku 2013 sa majitelia Xboxu 360 mohli potešiť z titulu Hitman HD Trilogy, ktorý obsahoval trilógiu Agenta 47 prispôsobenú pre novší hardvér. A pomaly sa dostávame až do roku 2019, kedy sa vývojári rozhodli doplniť jeden z hitov minulého roka, Hitman 2, aj o retro zážitok vo vysokom rozlíšení v podobe mixu dielov Blood Money a Absolution do kompilácie skrytej pod označením Hitman HD Enhanced Collection.

Aj keď s dobovou grafikou, ale zato vo vysokom rozlíšení, sa Blood Money vracia na PlayStation 4 a Xbox One. Z legendárnych prvkov titulu vôbec nič neubudlo, a tak napríklad najvyššia obtiažnosť nedovoľuje žiadne uloženie progresu v hre.

Blood Money zaujal rovnako ako jeho predošlé diely a v recenziách získaval vcelku vysoké známky. Komerčný úspech podčiarkujú viac ako 2 milióny predaných kópií a aj dva porty na novšie generácie herných konzol – to je vysvedčenie, akým sa mnohé iné legendárne herné tituly nemôžu pochváliť.

Úprimne, hrať hru s grafikou z roku 2006 na dnešných uhlopriečkach televízorov nie je veľkým zážitkom, ani keď sa všetko hýbe v plynulých 60 FPS. Hitman: Blood Money si však zakladá na niečom inom, než je vizuálna stránka. Zahrať si po rokoch tento skvelý herný titul na najnovšom železe bude pre fanúšikov nevyhnutnosťou.

To, že sa stretávame s hrou so starším enginom, bohužiaľ, vidieť aj na drobných grafických bugoch. Prerazené textúry a niekedy veľmi zvláštna fyzika sú znakom, že vývojári prebrali pôvodné dielo jedna k jednej a len ho vyladili pre novšie systémy. Ostalo však zachovaného aj veľa kvalitného, a to napríklad náročnosť hry, ktorá vám nedá priestor ani na najmenšiu chybičku. K hraniu Blood Money tak potrebujete aj poriadnu dávku trpezlivosti.

Pri prípravách modernej verzie Hitman: Blood Money vývojári do hry zakomponovali aj viacero mechaník známych z novších pokračovaní série, ako napríklad hádzanie zbraní či PiP zobrazenie. Škoda však, že nesiahli aj na (dnešnú dobu) pomerne slabú AI či nemodernú zvukovú stránku. Tato verzia tak poteší skôr zarytých fanúšikov série vlastniacich nové konzoly a veľa nováčikov k sérii nepriláka – to však zrejme bolo hlavným cieľom celého portu a z tohto pohľadu je všetko v poriadku.

Hitman: Absolution

Aj laik spozná, či už pri úvodnom menu hry, alebo pri prvých pohyboch po mape, že Asolution je o poznanie novšia záležitosť. Grafické zobrazenie z roku 2012 remasterované do FullHD/4K rozlíšenia s vylepšenými textúrami a svetlami vyrazí dych hneď v úvode. Okolie sa intenzívne leskne, hlavná postava je detailná a všetko sa dokonalo hýbe v 60 snímkami za sekundu. Starší vizuál hry poriadne pookrial.

Okrem prispôsobenia ovládania však Absolution neprešiel žiadnymi výraznými zmenami ovplyvňujúcimi hru či príbeh. Agent 47 postupuje od úlohy k úlohe, ktoré môže riešiť mnohými dostupnými cestami. Mieru agresie a zabíjania ovplyvňuje hráč, aj keď jednotlivé mapy sú vďaka nepriateľom a iným zúčastneným pomerne dynamické, a tak sa vám okolie mení pod rukami. V závislosti od zvolenej obtiažnosti je súperová AI viac či menej tolerantná k vašim chybám a často sa dostanete do situácie, kedy sa vám neostane nič iné, len sa do cieľa hrubo prestrieľať.

V každej misii možno vyskúšať viaceré prevleky, zbrane a predmety na rozrušenie nepriateľov. Koridorové mapy vám skôr či neskôr ukážu dostupnú cestu k cieľu, postupu pomáha aj schopnosť hlavnej postavy zneškodniť niekoľkých súperov v spomalenom čase. Absolution vás nenápadne núti kreatívne improvizovať a experimentovať s rôznym postupom. Aj vďaka tomu sú jednotlivé misie príťažlivé na opakovanie a hľadanie ešte kratšej či rýchlejšej cesty k cieľu s viac bodmi. Pri prvom absolvovaní levelu totiž spravidla objavíte sotva tretinu jeho plochy a možností.

Absolution je každopádne vydareným dielom legendárnej série a 60fps pri 4K rozlíšení mu len pridáva na atraktivite. Vývojári sa portu chytili dobre a priniesli na najnovšiu generáciu konzol výborne vyzerajúci, kvalitný starší titul, ktorým je radosť sa zakrádať. Niektorým môže prekážať prílišná farebnosť v HD verzii či mnoho všadeprítomných odrazov. Práve takéto efekty však umocňujú vizuálny zážitok, aj keď je pravda, že v niektorých momentoch robia samotnú hru trochu neprehľadnou. Vizuál ako taký však patrí spolu s neuveriteľnou prepracovanosťou jednotlivých levelov k najsilnejším stránkam celého remasteru a vďaka tomu tak ide omimoriadne chytľavý titul aj po siedmich rokoch od jeho prvotného vydania.

Tituly kvalitné, cenovka však privysoká

Hitman HD Enhanced Collection je každopádne skvelou kúpou, no jedine ak tieto (pomaly už legendárne) tituly chýbajú vo vašej zbierke. Ak ich však už náhodou vlastníte, vylepšená grafika, vyššie rozlíšenie a vysoký framerate sú pri cenovke 59,99 € nedostatočnými argumentami.

A hoci Hitman: Absolution vyzerá naozaj skvelo, miestami až príliš, pre ostrieľaných hráčov neprináša nič nové. Vývojári zaobalili overený recept do vyššieho rozlíšenia, hru vyladili tak, aby bežala na nových konzolách čo najrýchlejšie, a tým sa miera inovácií v podstate končí. Kto však oba v recenzii spomínané diely nehral a je aspoň trochu stealth pozitívny, ten sa určite zabaví. Ostatní by si radšej mali počkať na pokles ceny.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Hitman HD Enhanced Collection - Omladený zabijak
Hitman HD Enhanced Collection je balíčkom, ktorý ponúka dvojicu naozaj zábavných titulov s legendárnym zabijakom v hlavnej úlohe, avšak prehnaná cena skôr odrádza od kúpy, než k nej motivuje. Ak cenovka klesne a budete mať chuť si trochu zaspomínať, potom po kolekcii pokojne siahnite. Iba od nej nemajte prehnané očakávania.
Pozitíva
  • Staré dobré tituly s Agentom 47
  • Nutná kreativita a experimentovanie
  • 4K a 60fps (ak máte výkonnejšie verzie aktuálnych konzol)
Negatíva
  • Prehnaná cena
  • Nedostatočná modernizácia Hitman: Blood Money
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
90%

Komentuj!