Register

A password will be e-mailed to you.

Rok 2018 bol z herného pohľadu mimoriadne silný a už teraz sme zvedaví, či sa naň podarí kvalitatívne nadviazať aj v tomto roku. Na aké hry sa najviac tešia redaktori nášho portálu SomHráč.sk?

Martin Kubeš

Začnem trochu netradične, nakoľko rok 2019 sa aspoň u mňa bude niesť najmä v znamení nadchádzajúcej generácie PlayStation. Tento rok v decembri Sony opäť usporiada PlayStation Experience a ja si myslím, že lepšiu oslavu 25. narodenín tejto značky nemožno osláviť krajšie, ako oznámením novej PlayStation. Čo sa týka hier, v hľadáčiku mám toho pomerne veľa, keďže už teraz v januári sa teším na príchod hier Ace Combat 7: Skies Unknown, Resident Evil 2, či rokmi očakávané RPG Kingdom Hearts III, i keď tomuto žánru až tak veľmi neholdujem. Rád si oprášim i spomienky na Onimusha: Warlords, ktorú som hrával ešte na PlayStation 2. Ďalšie hry radšej prebehnem telegraficky, inak by sme tu asi boli pomerne dlho. Okrem už spomenutých titulov sú pre mňa zaujímave hry ako Metro Exodus, Dirt Rally 2.0, Dead or Alive 6, Devil May Cry 5, Sekiro: Shadows Die Twice, Mortal Kombat 11, Days Gone, Super Meat Boy Forever, Crash Team Racing Nitro-Fueled, či Shenmue III.

To boli hry o ktorých vieme, kedy dorazia, avšak rok 2019 prinesie aj počiny, ktoré síce majú vyjsť tento rok, no ešte nevieme presne kedy. Z tých ma zaujímajú Bloodstained: Ritual of the Night, Code Vein, Concrete Genie, DOOM Eternal, Dreams, MediEvil, Ori and the Will of the Wisps, Star Wars Jedi: Fallen Order, The Surge 2 a Wolfenstein: Youngblood. Dúfam aj v to, že Control od Remedy napraví po nemastnom-neslanom Quantum Break povesť tomuto talentovanému štúdiu, no zatiaľ to nevyzerá na hit ako Max Payne, či Alan Wake. Medzi moje najočakávanejšie hry patria exkluzivity pre PlayStation, takže okrem už spomenutých by som sa rád tento rok dočkal aspoň jedného z trojice The Last of Us Part II, Ghost of Tsushima a Death Stranding, no mám taký pocit, že asi pôjde o cross-gen hry, takže sa ich, pravdepodobne, dočkáme až niekedy budúci rok aj s PlayStation 5. Tak či tak, čaká nás skvelý herný rok a ja už teraz viem, že budem rád, ak si zahrám aspoň väčšinu z vymenovaných hier, pretože toho bude naozaj veľa. A to radšej ani nemyslím na to, aké hry budú ešte len oznámené a rovno vyjdu tento rok.

Matty

Každoročne sa na scéne objavuje toľko zaujímavých titulov, až mi je záhadou, ako niekto môže niekto tvrdiť, že si nemá z čoho vybrať. Ani rok 2019 nebude v tomto smere žiadnou výnimkou a to sa bavíme len o hrách, o ktorých zatiaľ vieme. Mimoriadne netrpezlivo vyzerám hlavne Resident Evil 2, u ktorého som presvedčený, že nesklame po kvalitatívnej stránke. Nemenej vynikajúci zážitok očakávam aj v prípade titulov Dying Light 2, či The Outer Worlds. Hoci ma predošlé časti série Metro nenadchli tak ako iných, rozhodne by som ich označil za kvalitné kúsky, pričom Metro Exodus sa javí ešte o niečo lepšie. Osobne som zvedavý aj na Far Cry New Dawn a to hlavne kvôli tomu, že Ubisoft v ňom vôbec po prvýkrát priamo nadviaže na predošlý diel. Nakoľko však ide o menší spin-off, nečakám od neho vyložené zázraky. Tohto toku sa taktiež teším na PC port Yakuza: Kiwami a bol by som veľmi rád, keby sme sa dočkali aj dvojky. Zo všetkého najviac by ma však potešil Cyberpunk 2077, ktorého sa však reálne dočkáme až niekedy v roku 2020 a taktiež PC verzia Red Dead Redemption 2.

Róbert Herda

Rok 2019 je veľmi podobný tomu predošlému, aspoň čo sa týka ohlásených titulov. Keďže som však veľký hororový fanúšik, asi nikoho neprekvapí, že sa už neviem dočkať remaku Resident Evil 2, pričom moje očakávania sú po výbornom siedmom dieli rozhodne nemalé. Do rovnakého súdka môžem zaradiť aj exkluzivitu Days Gone, kde rozhodne neočakávam dychberúcu raritu, no dúfam aspoň v to, že si budem môcť poriadne užiť brutálne likvidácie stoviek zombie v atraktívnom otvorenom svete. Chcem veriť titulu Anthem, no i napriek tomu si myslím, že pre nás ako fanúšikov klasickej tvorby štúdia Bioware, bude predstavovať určité sklamanie. Tiež by som rád spomenul nový diel mojej obľúbenej bojovky Mortal Kombat s číslovkou 11, ako aj originálne sa javiace Sekiro: Shadows Die Twice, ktoré môže priniesť do “ohraného” Souls žánru nové svieže mechaniky. Svoje očakávania by som zakončil dlhšie odkladaným projektom Biomutant, ktorý ma zaujal svojím netradičným poňatím. No a rozhodne nesmiem zabúdať na remaster legendárneho MediEvil.

Množstvo hier je však stále, bohužiaľ, bez fixného dátumu vydania. Preto počiny ako Death Stranding, The Last of Us Part II, prípadne vysnívaný Cyberpunk 2077 spomeniem iba takto v krátkosti. Moje fanúšikovské srdce, ktoré je už dlhé roky verné iba masívnemu univerzu Star Wars, chce stále veriť, že pripravovaný projekt s názvom Fallen Order bude tou hrou, po ktorej všetci túžime. Nad týmto titulom však visí jeden veľký otáznik, keďže sme sa zatiaľ nedočkali žiadneho regulárneho traileru. 

Adam Hambálek

V roku 2019 očakávam ako fanúšik série Warcraft s netrpezlivosťou najmä remaster Warcraft III: Reforged, čo je vynovená verzia jednej z mojich najobľúbenejších hier, pričom Blizzard ho prisľúbil vydať najneskôr do 31. decembra 2019. Avšak už na jar by mal vyjsť The Sinking City. Ako priaznivec Lovecraftovej tvorby teším na každý podobný počin a táto hra má navyše veľký potenciál. Rovnako som však fanúšikom štúdia From Software a keďže ich najnovšia hra s názvom Sekiro: Shodows Die Twice vyjde už v marci, určite neujde mojej veľkej pozornosti. V polovici februára by malo vyjsť Metro Exodus. Predchádzajúce diely ma bavili a tak verím, že tvorcovia znovu dokážu vytvoriť unikátnu post-apo atmosféru. Zo zvyšných hier nemôžem zabudnúť napríklad na nové RPG The Outer Worlds od Obsidianu, či novú verziu Resident Evil 2.

Čo sa týka mojich obľúbených indie hier, tak v tejto oblasti nikdy neviete, kto a čím prekvapí, ale zopár favoritov by bolo. Keďže mám rád ťahové stratégie, veľmi dobre vyzerá Phoenix Point, čo je určite ambiciózny projekt, vychádzajúci zo série X-COM. Osobne vkladám veľké nádeje napríklad aj do sci-fi adventúry Deliver us the Moon. Prekvapenie môže prísť v podobe titulov The Six Dragons, alebo Plague Tale: Innocence a na záver tajne dúfam, že tento rok vyjde aj nový System Shock a hlavne, že vyjde v poriadku a nezažijem nepríjemnú sprchu, ako tomu bolo u Underworld: Ascendant.

Jozef Moravec

Tento rok vyzerá byť zaujímavým v oblasti nadchádzajúcich hier. Asi najviac ma oslovil Days Gone, no akosi cítim, že táto hra nebude tak dobrá, ako sa čaká. Páči sa mi tiež Resident Evil 2, aj keď viac novým štýlom, ako tým, že by so bol fanúšikom série. Tajne dúfam v absolútnu hru od Naughty Dog a teda The Last of Us Part II, ale bude mi stačiť aj to, ak sa dočkáme nových informácií. To isté platí o Cyberpunk 2077, ktorý je možno bližšie ako sa zdá. Metro Exodus zrejme takisto nesklame, rovnako ako ma doposiaľ nesklamali ani predošlé diely vychádzajúce z knižnej predlohy Dmitryho Glukhovskeho. Z menších titulov sa teším na ukončenie epizodického The Walking Dead, plánujem dať šancu aj ďalším epizódam Life is Strange 2, hoci úvod ma osobne nenadchol. V priebehu roka sa navyše určite objavia aj ďalšie zaujímavé tituly, ktoré nie sú na mojom radare na prvých miestach.

Gabriel Klimo

V roku 2019 vyjde množstvo skvelých titulov a hoci sa budem venovať ešte restom z predošlého roku, už teraz mám v hľadáčiku viacero zaujímavých noviniek. Teším sa na Resident Evil 2, ktorého sa dočkame po dlhých rokoch vo vylepšenej a musím povedať skvelo vyzerajúcej verzii, pokračovanie ukrajinskej série Metro s podtitulom Exodus, no zďaleka najviac ma zaujal Days Gone. Zombie hier je na hernom trhu naozaj veľa, ale táto hra ma dostala už pri jej prvom predstavení na E3 2016 a mám z nej skrátka dobrý pocit. Samozrejmosťou je z môjho pohľadu aj epizodický Life is Strange 2, ktorého prvá epizóda vyšla ešte vlani a nemenej ma zaujíma i ďalší epizodický počin od Dontnod Entertainment s názvom Twin Mirror.

Osobne sa mi veľmi páčil pôvodný Rage a svojho času som hru netrpezlivo vyzeral. Druhá časť sa zatiaľ javí diametrálne odlišne, ale stále je to FPS, a teda môj obľúbený žáner a už len z tohto dôvodu ju chcem vyskúšať. Control od Remedy sa mi spočiatku nejavil nijak zvlášť zaujímavo a podľa toho čo som videl, ma skôr odrádzal. Neskôr som však začal venovať tejto hre o niečo väčšiu pozornosť a prekvapivo si ma získala na svoju stranu. A potom sú tu ešte tituly, ktoré nemajú fixný dátum vydania, ale vyzerajú fantasticky. Napríklad Death Stranding od legendárneho Hidea Kojimu, ktorý snáď vyjde niekedy v lete tohto roku. Najviac však dúfam vo vydanie The Last of Us Part II. Naughty Dog ešte nikdy nevytvorili nevydarenú hru a nemám dôvod veriť v to, že by sa to malo v tomto prípade zmeniť. No a na záver musím spomenúť ešte novinku od štúdia Sucker Punch Productions, ktore je známe najmä vďaka sériám Sly Cooper a Infamous, ktorou je fantasticky sa javiaci titul Ghost of Tsushima.

Karel Šír

Letos u mě na žebříčku očekávaných her vede japonská trojice Sekiro: Shadows Die Twice, Devil May Cry 5 a Resident Evil 2, o jejích kvalitách nemám nejmenší důvod pochybovat. FromSoftware v Sekiro pokračují v tom, co jim jde nejlépe, Devil May Cry 5 mě vyrazilo dech fantastickým trailerem na E3 a Resident Evil 2 vypadá zatím tak dobře, že by z trůnu série mohl srazit i pověstný čtvrtý díl. Dále si nenechám ujít krásnou plošinovku Ori and the Will of the Wisps, RPG The Outer Worlds od mistrů z Obsidianu či nabušeně vyhlížející Doom Eternal. Překvapivě se je na co těšit i na poli strategií, kde Paradox připravuje jejich novou grand strategy Imperator: Rome a tvůrce série X-COM se vrací s nadějným Phoenix Point. Těším se samozřejmě i na Cyberpunk 2077, nintendovský Metroid Prime 4 a dlouho připravovaný Mount & Blade 2: Bannerlord, u těchto tří her ale pochybuji, že se jich dočkáme už letos. Z menších her nesmím opomenout vydání plné verze karetního heroinu Slay the Spire, nové DLC pro The Binding of Isaac: Rebirth s názvem Repentance či dialogové detektivní RPG Disco Elysium, které by mohlo představovat menší revoluci.

Daniel Palička

 Rok 2018 nám již skončil, zatímco rok 2019 nám naplno začal. A já sám jsem zvědavý, zda se i letos dočkáme nějakého překvapení. Nicméně, už teď jsem zvědavý hned na několik kousků. Bude zde samozřejmě zakončení poslední řady The Walking Dead od Telltale Games, ale to tak úplně nepočítám. Jsem však hodně zvědavý na Mortal Kombat XI, protože dle trailerů by se zatím mohlo jednat o opravdu skvělou bojovku se zaručenou dávkou brutality. Kromě toho mě taktéž upoutal nový Super Meat Boy s podtitulem Forever. Jak se zdá, bude to v mnoha ohledech stejné jako předchůdce, ale zároveň zde bude několik inovací. Osobně jsem hodně natěšený, avšak doufám, že původní hře nebude dělat ostudu. To samé bych mohl říct i o Ori and the Will of the Wisps, parádní plošinovce, co mohla zaujmout hlavně parádním vizuálnem. Ale kromě toho mě dost zajímá netradiční český titul Feudal Alley, Sekiro: Shadows Strike Twice, kousek, jenž by měl vynikat hlavně díky své těžké obtížnosti, a na brutální záležitost od id Software jménem Doom Eternal. Je se jednoduše na co těšit!

Komentuj!