Register

A password will be e-mailed to you.

Herný rok 2018 priniesol naozaj množstvo kvalitných hier, ktoré nám všetkým urobili poriadnu radosť. Ktoré z nich sú najlepšie podľa našej redakcie?

I keď nie je v silách našej redakcie vyskúšať všetky vydané tituly naprieč rôznymi platformami, každému sa dostalo do rúk viacero zaujímavých hier. Ako vyzerá top hra roka podľa každého redaktora? Výber je znovu pomerne pestrý, pričom na základe súhrnného hlasovania sme sa už tradične pokúsili zostaviť redakčnú top 10. Poďme teda na to.

Martin Kubeš

God of War“Dlho som váhal, či na prvé miesto v mojom rebríčku nedám Shadow of the Colossus, avšak nakoniec som dal prednosť hre, ktorá je úplnou novinkou. Predsa len, Shadow of the Colossus pôvodne vyšiel už dávno. Príbeh Kratosa a jeho syna Atrea mi učaroval, o čom ostatne svedčí aj moja recenzia. Možno tu chýbali početné epické súboje so severskými bohmi, avšak ide o úvod novej kapitoly v živote sparťanského bojovníka. Vzťah medzi oboma hlavnými aktérmi autori vystihli perfektne a i súboje naozaj stáli za to. Možno nie svojou veľkoleposťou, ale každý úder hráč naozaj cítil akoby na vlastne koži. K tomu si stačí prirátať výborné technické spracovanie, vynikajúci dabing, skvelú atmosféru, naozaj pôsobivé prostredia a je jasné, prečo to u mňa God of War dotiahol na prvú priečku.”

Matty

Assassin’s Creed: Odyssey“Keď Ubisoft ohlásil, že Assassin’s Creed: Odyssey vyjde len rok po Origins, viacerí boli spočiatku skeptickí a tvrdili, že francúzske štúdio veľmi rýchlo zabudlo na svoje predchádzajúce sľuby. V skutočnosti pritom vôbec nejde o narýchlo vytvorené pokračovanie, ale o plnohodnotné akčné RPG s množstvom vylepšení, ktoré dokáže obstáť aj na vlastných nohách a nielen ako súčasť zaužívanej série. A hoci nejde o dokonalý zážitok, potulky Gréckom, postupné rozoberaniu kultu Kosmos, či strety s mytologickými monštrami, ma nadchli natoľko, že som ochotný novému Asasínovi odpustiť aj niektoré menšie nedostatky.”

Broslowski

Red Dead Redemption 2“Red Dead Redemption 2 nie je len skvelá hra, ale hlavne jedno obrovské audiovizuálne divadlo. Je to presne ten typ titulu, na ktorom možno demonštrovať všetky možnosti momentálnej technológie. Vždy keď som ho po dlhšej pauze naštartoval, nestíhal som sa čudovať, čo všetko sa dá dokázať s tak obmedzeným výkonom, aký ponúkajú momentálne next-gen konzoly. Osobne si myslím že práve Red Dead Redemption 2 je jednou z mála skutočných next gen záležitostí momentálnej generácie a Rockstar opäť raz dokázal sebe, a všetkej konkurencii, že aj s malým gašparkom sa dá hrať veľké divadlo.”

Róbert Herda

Red Dead Redemption 2“Red Dead Redemption 2 je mojím tohtoročným najväčším favoritom. Máloktorá hra totiž dokáže tak ideálne zladiť výbornú hrateľnosť s fascinujúcim príbehom, pričom si viem predstaviť, že mnohým hráčom nesadne pomalšie tempo, avšak u mňa vládla maximálna spokojnosť. Predsa len, máloktorá hra mi umožnila brodiť sa tmavým močiarom, v ktorom zúril aligátor, bojovať po boku statných pištoľníkov, či hnať sa za pomstou v zasnežených horách. Práve vďaka precízne napísanému príbehu, ktorý vzišiel z hlavy Dana Housera pocítite posledné pieskové zrniečka v presýpacích hodinách divokého západu doslova na vlastnej koži. Precítite dobovú atmosféru, uzriete tie najohavnejšie odpornosti, budete sa smiať, no i plakať. Okrem toho mi bol poskytnutý realistický virtuálny svet plný dych berúcich detailov, ktorý v budúcnosti rád znova navštívim. Rockstar Games sa teda opäť podarilo vytvoriť klenot, westernový klenot, ktorý by mal skúsiť každý hráč bez ohľadu na to, či mu daný žáner imponuje alebo nie.”

Adam Hambálek

Chrono Trigger“Chrono Trigger síce vyšiel ešte v roku 1995, avšak odvtedy nenašiel v rámci svojho žánru veľa pokoriteľov a množstvo nasledovníkov iba kopírovalo jeho koncept. Nová, oficiálna verzia určená pre Android, či iOS je skvele vyladená, vhodne vizuálne upravená a len na tablete sa hrá skutočne vynikajúco. Preto je i napriek svojmu veku na čele môjho tohtoročného rebríčka.”

Daniel

Forza Horizon 4“Forza Horizon 4 je momentálne jedna z najlepších pretekárskych hier tejto konzolovej generácie. Jednotlivé preteky sú zábavné a vtiahnu vás do seba, grafická stránka je úžasná a hru môžete hrať buď ako profesionál so všetkými nastaveniami a reálnou simuláciou jazdy, alebo ako laik, ktorý si chce iba užívať bezstarostné jazdenie po škótskej krajine. Skrátka každý si tu príde na svoje.”

Jozef Moravec

Red Dead Redemption 2“Red Dead Redemption 2 je ako Tarantinových Osem hroznych. Pomaly sa rozbieha, no vo veľkom zakončuje príbeh Arthura Morgana. Hra mi pri neustále vyrážala dych neskutočným, priam až chorobným dôrazom na detail, a to či už pri prechádzkach divočinou, alebo mestami. Takmer každý jej prvok je dotiahnutý k dokonalosti a naozaj ma nenapadá žiadný výraznejší zápor. Divoký západ pritom nepatrí medzi moje obľúbené zasadenia, no ani to mi nekazilo skvelú zábavu.”

Gabriel Klimo 

A Way Out“A Way Out nie je hra ako každá iná, hoci ide na prvý pohľad o klasickú akčnú adventúru. Osobne sa mi na nej páči práve jej inakosť. Jej tvorca Josef Fares sa totiž nebojí ani klasickej akcie, či stealth mechaník a k tomu všetkému treba prirátať vydarenú kooperáciu dvojice hráčov. Graficky možno nejde o úplnú špičku, no to vôbec neprekáža, pretože príbeh je napísaný naozaj kvalitne a výborná je nielen interakcia s prostredím, ale aj s vašim parťákom. Samotná hra nie je veľmi dlhá, ale je nápaditá a originálna a práve tým u mňa triumfovala na celej čiare.”

Karel Šír

Yakuza 0“Jako správnému příslušníkovi PC master race mi trhá srdce označit za svou hru roku port rok staré hry z konzolí, ale nemůžu jinak. Yakuza 0 je nabitá neuvěřitelným množstvím obsahu a kombinuje v sobě výjimečně elegantním způsobem vážné kriminální drama a absurdní sidequesty a minihry, aniž by to působilo nesourodě. Kde jinde můžete provozovat svůj vlastní taneční klub, odpočinout si u závodů autodráh a zakončit to zastavením ilegálního gangu školaček, prodávajících své spodní prádlo?”

Daniel Palička

Headliner: NoviNews“Headliner: NoviNews bych mohl označit za nejlepší překvapení, které mě potkalo za tento rok. Sám bych dokonce mohl říci, že podle mě jde o vůbec nejlepší nezávislou hru, která vyšla během tohoto roku. Skvělá hratelnost, zajímavý příběh, originální náměť a možnost ovlivnění příběhu. To vše dostanete v titulu, ze kterého jde cítit ryzí péče a láska autorů. Za mě jde o opravdu skvělý zážitek, na který budete vzpomínat.”

leebigh

DUSK“Nedohrál jsem toho z letošních novinek příliš, ale jednoznačně z pokořených her vyčnívá DUSK. Skvělá pocta 3D akcím devadesátých let, s ošklivou nízkopolygonovou retro grafikou, ale excelující skvělou hratelností, temnou atmosférou a vynikajícím soundtrackem. Krásný předvánoční akční dárek.”

Tomáš Svoboda

Monster Hunter: World“Mojí jedničkou tohoto roku je Monster Hunter: World, vzhledem k tomu že se jedná o jednu z nejlepších her, jaké jsme tento rok viděli na PS4 a zároveň PC. Nejen že zaujme svojí hratelností, krásným a propracovaným světem a také množstvím obsahu, ale v dnešní době velice potěší neustálé free přídavky monster, questů a eventů. Asi největším důvodem pro mě bylo to, že mimo výše zmíněné, možnosti a jak si hru užít a variabilita je obrovským plusem v této hře. Když k tomu přidáte kooperaci, která v této hře funguje báječně, Monster Hunter: World vám přinese desítky ne-li stovky hodin grindu, zábavy a díky stále přibývajícím monstrům se budete stále rádi znovu vracet.”

René

Red Dead Redemption 2“Aj keď som skalným fanúšikom retro záležitostí, rád si vyskúšam i aktuálne hry. Jednu z najočakávanejších hier roku 2018, Red Dead Redemption 2, som si zadovážil aj napriek tomu, že som neskúšal predošlé diely tejto série. A urobil som dobre, dojmy z hrania, grafického spracovania, či príbehu boli výlučne pozitívne. Velkým plusom je otvorený svet a jeho možnosti, pričom osobne musím vyzdvihuť aj neuveriteľné množstvo detailov, ktoré hra obsahuje. Spoločnosť Rockstar svojim najnovším počinom opäť dokázala, že patrí medzi absolútnu špičku.”

Miroslav Slemenský

Jurassic World Evolution“Jurassic World Evolution je veľmi osobitý simulátor budovania zábavného centra, ktorý má šancu ašpirovať na strategický titul roka. Fanúšikovia filmovej predlohy ocenia perfektné spracovanie dinosaurov nielen po stránke ich vzhľadu, ale aj celý ich model pohybu a správania sa. V hre nájdete slušne fungujúci koncept budovania parku, prepracovaný vizuál prostredia a atmosféru dotvárajúci soundtrack, ktorý dokáže adekvátne podporovať dramatické situácie. Oceňujem snahu tvorcov vytvoriť takýto druh simulátora, ktorý mne osobne priniesol iný pohľad na samotné jaštery.”

Martin Bago

Marvel’s Spider-Man“Marvel’s Spider-Man je jednoducho úžasný a ponúka do detailov dotiahnutý svet, v ktorom má všetko svoj účel. Hra sa navyše nespolieha iba na mimoriadne vydarenú hlavnú dejovú líniu, ale ponúka aj množstvo bočných misií a výziev, ktoré odomykajú nový a nový obsah. Spider-Man sa dokonalo hýbe, jeho protivníci sú rôznorodí a technické vylepšenia nevyhnutné. Tento titul mi v roku 2018 ponúkol zďaleka najkomplexnejší herný zážitok.”

A ako teda vyzerá súhrnný rebríček TOP 10 2018 podľa našej redakcie?

10. Assassin’s Creed: Odyssey

Assassin’s Creed: Odyssey síce príjemne zaujal už pri svojom predstavení na E3 2018, no reálne od neho fanúšikovia nemali privysoké očakávania. Lenže vývojári dokázali veľmi príjemne prekvapiť výslednou kvalitou a posun od akčnej adventúry s RPG prvkami smerom k jednoduchšiemu RPG novému dielu mimoriadne svedčal. A myslíme si to aj my.

9. Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Legendárny vačkovec Crash Bandicoot zaznamenal vlani vydarený návrat v remasteri Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Ten však vyšiel iba na konzoli PlayStation 4 a až tento rok sa objavil aj na ďaľších platformách. V našom výbere sa objavil už vlani, no a keďže tento rok dokonca zavítal aj na PC, razom u nás získal ďalších fanúšikom. Výsledkom je veľmi sympatická deviata priečka.

8. Final Fantasy XV: Windows Edition

Final Fantasy XV nie je žiadna novinka, pretože hra prvýkrát vyšla ešte v roku 2016 na konzolách PlayStation 4 a Xbone One. Až tento rok sa však dočkala mimo iné i takzvanej Windows Edition, čiže po dvoch rokoch si mohli prísť na svoje aj PC hráči. A nakoľko sa mnohí zhodujú, že ide o mimoriadne kvalitný port, obohatený hneď o niekoľko zaujímavých noviniek, asi nie až takým prekvapením, že zabodoval aj v našej redakci.

7 Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 je ďalším mimoriadne vydareným pokračovaním vynikajúcej pretekárskej série. Vždy keď sa už zdá, že sa vývojári z Playground Games nemajú kam posúvať, prídu s ďalším dielom ich populárnej značky a všetkým okamžite vytrú zrak. Inak tomu nebolo ani v roku 2018 a len málokto, kto Forzu Horizon 4 aspoň okúsil, nebol vyložene nadšený.

6. A Way Out

Kooperačná akčná adventúra od tvorcu výborného titulu Brothers: A Tale of Two Sons patrila k najpríjemnejším prekvapeniam roku 2018. A Way Out síce vonkoncom nehýril originalitou a viaceré momenty boli citeľne inšpirované inými známymi dielami, ale dobre napísané charaktery, vynikajúca filmová réžia a mimoriadne zábavná kooperácia, titul tiahli poriadne nahor. Josef Fares si tak pripísal na svoje konto ďalší vydarený zárez.

5. Shadow of the Tomb Raider

Pomerne vysoko sa u nás usadil Shadow of the Tomb Raider, čo môže byť pre niekoho menším prekvapením. Crystal Dynamix tentokrát nahradili tvorcovia nových dielov série Deus Ex a nie každý prijal s nadšením návrat ku koreňom v podobe menšieho množstva akcie a väčšiemu dôrazu na exploráciu a hrobky. V globále však i tak prevláda spokojnosť a hoci si poniektorí predstavovali záver novej trilógie trochu inak, u nás zabodoval celkom slušne.

4. Marvel’s Spider-Man

Spider-Man patrí medzi najpopulárnejších komiksových superhrdinov, no hoci už za tie roky vyšlo množstvo videoherných adaptácií, len máloktorá ťažila potenciál látky tak dobre, ako novinka štúdia Insomniac Games. Nájdu sa dokonca i takí, čo tvrdia, že ide o najlepšiu supehrdinskú videohru vôbec a to je vzhľadom ku silnej konkurencii v podobe série Batman: Arkham naozaj pochvala.

3. Detroit: Become Human

Od vydania trochu rozporuplne prijatého, no vonkoncom nie zlého titulu Beyond: Two Souls, uplynulo päť rokov, kým Quantic Dream vypustil do sveta svoj najnovší filmovo ladený počin. A tentokrát sa už chválilo podstatne viac. Nie každý bol síce bezvýhradne nadšený, no obecne sa dá povedať, že najnovšie dielo Davida Caga zarezonovalo mimoriadne silno a objavovali sa i tvrdenia, že ide o doposiaľ najlepší titul francúzskych vývojárov. Aj my osobne si myslíme, že finálny výsledok stojí za to.

2. God of War

Nový God of War je jednou z najoceňovanejších videohier tohto roka a vo svete vyhráva jedno ocenenie za druhým. Nikoho, kto aspoň trochu sleduje hernú scénu, to nemôže vyložene prekvapiť, no u nás ostalo nové dobrodružstvo poloboha Krata, tentokrát situované na mrazivý sever, predsa len tesne pod vrcholom. To však vôbec nič nemení na jeho vysokých kvalitách a obecne platí, že kvôli titulom ako God of War sa oplatí zaobstarať si PlayStation 4.

1. Red Dead Redemption 2

Mohol vôbec vyhrať niekto iný ako Red Dead Redemption 2? Tento rok bol mimoriadne silný a nedá sa povedať, že by bola núdza o kvalitné tituly, lenže našej redakcii vyložene učaroval tretí prírastok do série Red Dead, tentokrát prequel pôvodného Red Dead Redemption z roku 2010. Asi nemá cenu sa podrobnejšie rozpisovať o jeho kvalitách a chvíľami až neuveriteľnému dôrazu na detaily, všetko už totiž bolo povedané v minulosti. A nám neostáva nič iné len veriť, že sa tohto skvostu nakoniec dočkajú aj PC hráči.

Vyhodnotenie hier roku 2018 podľa našej redakcie je teda úspešne za nami. Súhlasíte s našim výberom?

Komentuj!