Register

A password will be e-mailed to you.

Western Red Dead Redemption 2 od Rockstaru patril medzi najočakávanejšie hry roku 2018. Asi je už každému z vás jasné, že hra nesklamala, čo dokazuje nielen naša recenzia, ale i názory zahraničných médií, či odozva zo strany hráčov. S odstupom času a najmä chladnou hlavou sme sa k hre vrátili, aby sme vám prezradili, či prvotné dojmy nakoniec predsa len neboli skreslené.

Jozef Moravec (PlayStation 4)

To, že je Rockstar špičková firma, potvrdila aj pri Red Dead Redemption 2. Westernová odysea mi doslova vyrazila dych svojou prepracovanosťou a dôrazom na detail, a to hovorím ako niekto, kto má western vo svojom rebríčku pomerne nízko. Arthur Morgan nie je klasická čiernobiela postava a niečo podobné platí aj o ďalších členoch Dutchovho gangu. Príbeh však paradoxne nie je tým, čo ma nútilo hrať ďalej. Skôr ma neustále udivovala akcia a krásne, neustále sa striedajúce, scenérie, ktoré ani zďaleka nevidieť v každom hernom titule. Osobne ma dostala i animácia v momente, keď som sa v jednej časti vydal s Arthurom do hôr loviť hľadaného zločinca a postava sa doslova šmýkala po ľade. Hra ako taká navyše ponúka množstvo činností, ktorými neustále držala moju pozornosť a hodiny sa dali tráviť len pri pokri, lovením, alebo rybárčením. Za mňa titul roka, a to hlavne kvôli až chorobnému dôrazu na detail.

Gabriel Klimo (PlayStation 4)

Red Dead Redemption 2 je jedna z tých hier, pri ktorých doslova počítate každú sekundu do dátumu vydania. Na tento akčný western som sa veľmi tešil, tak ako obrovské množstvo hráčov. V konečnom dôsledku ma však predsa len trochu sklamal. Samotný titul pritom patrí z hľadiska hrateľnosti medzi to najlepšie, má do detailu prepracovaný svet a množstvo vylepšení oproti prvej časti. Za zmienku stojí aj zvuková stránka, ktorá je na vysokej úrovni a veľmi sa mi páčili snáď všetky prítomné melódie. Na druhej strane ma však sklamalo napríklad ťažkopádne strieľanie a to isté sa týka aj pästných súbojov. Príbeh sa mi páčil, až kým som sa nedostal k epilógu, ktorý by si podľa mnňa hra zaslúžila o niečo lepší. Celkovo mám po dohratí trochu zmiešané pocity. Kvalitu tu jednoznačne vidím, ale snaha o realizmus za každú cenu podľa mňa dielu Rockstar Games miestami škodí. Aspoň ja mám taký pocit.

Róbert Herda (PlayStation 4)

Raz za čas sa na videohernej scéne objavia tituly, ktoré ma nenechávajú chladným a ich vydanie netrpezlivo očakávam. Red Dead Redemption 2 bol práve takýmto herným počinom. Navyše bol dostatočne dlho zahalený rúškom tajomstva, čo iba znásobovalo moje nemalé očakávania. Už po uverejnení prvého poriadneho gameplay videa som sa začal po prvýkrát pohrávať s myšlienkou, či sa nebude jednať o titul roka a v konečnom dôsledku môžem po dohraní skutočne iba chváliť. Či už som sa prechádzal na svojom tátošovi prašnou pustinou, vykrádal banky, objavoval skryté zákutia sveta, lovil legendárneho medveďa, načúval konverzáciám v mojom tábore, prípadne si pospevoval počas osláv nejakého triumfu, pociťoval som silný atmosférický zážitok. Autori z Rockstar Games si dali poriadne záležať na tom, aby Red Dead Redemption 2 pôsobil čo najfilmovejšie. Úplne chápem, že podobný typ hry nemusí prijať každý s vyloženým nadšením, no ako som aj naznačil v mojej recenzii, osobne takýto štýl obľubujem.

Martin Kubeš (PlayStation 4)

Titul Red Dead Redemption 2 bol pre milióny hráčov mimoriadne očakávanou hrou. Na rovinu sa však musím priznať, že som sa naň síce tešil, ale všeobecne nadšenie som nezdieľal. Bezprostredne po vydaní sa začali po celom svete rojiť názory, že ide o najlepšiu hru všetkých čias, či minimálne posledných rokov. A i keď je Red Dead Redemption 2 naozaj skvelý, tento rok som hral hneď niekoľko titulov, ktoré si ma jednoducho získali viac. Rockstar pritom zvládol naplniť obrovské očakávania, ibaže v konečnom dôsledku mi chýbal o niečo väčší ťah na bránu. Možnosti herného sveta sú naozaj skvelé a posúvajú open world hry zase o kúsok ďalej, no lineárny priechod misiami oproti tomu pôsobí ako päsť na oko. Ani to manažovanie tábora nehrá až tak veľkú úlohu, ako bolo avizované, avšak dalo sa čakať, že niektoré prvky budú lepšie, a iné zase o trochu slabšie. Red Dead Redemption 2 je naozaj komplexná záležitosť, ktorá ponúka mnoho aktivít, krásnu krajinu, zaujímavý príbeh a disponuje i výbornou atmosférou. Napriek tomu však nepovažujem tento titul za až tak prelomový počin, ako sa všeobecne hovorí. Je bezpochyby vynikajúci, avšak nie je to u mňa hra roku 2018.

Broslowski (Xbox One)

Red Dead Redemption 2 som hral na Xbox One X a presne toto je platforma, na ktorej beží a vyzerá najlepšie. Bez ohľadu na konzolové vojny, alebo prehnané fanúšikovstvo, vo svojom videu to potvrdzuje aj analýza od fundovaných Digital Foundry. Jeden by povedal, že na tom až tak veľmi nezáleží, no práve toto je titul, v ktorom hráč uvíta stabilné FPS, permanentné 4K rozlíšenie (žiadne „dynamické 4K“ na ktoré sme zvyknutí pri tejto „medzigenerácii“ 4K konzol), plus ako čerešničku na torte aj podporu HDR. Čo sa týka samotnej hry, okrem skvelého príbehu, ktorý sa však zo začiatku poriadne vlečie, dostanete aj tradičnú „Rockstar“ hrateľnosť, známu zo série Grand Theft Auto. Aj tentokrát všetko poháňa RAGE engine, takže ovládanie a správanie postavy vás ničím neprekvapí. Čo však vyložene šokuje, je detailnosť celého sveta, ktorý pôsobí priam kolosálne. Tak živý a funkčný svet sme tu doteraz skutočne nemali, nech sa už pozriem na akýkoľvek breh pomyselnej konzolovej/PC rieky. A pokiaľ budete dostatočne trpezliví a svoje tempo prispôsobíte tempu hry, nemali by ste byť sklamaný. Všetkým, čo chcú naskočiť na tento vlak, teda odkazujem, nech vydržia, výsledok za to jednoznačne stojí.

Matty (PC)

Rád by som sa vyjadril k PC verzii Red Dead Redemption 2, avšak Rockstar Games ju akosi zabudli vydať. Tým pádom sa nemôžem vyjadriť k jej kvalitám, hoci by som veľmi chcel. Môžem však aspoň vyjadriť svoju nespokojnosť s prístupom Rockstaru k majiteľom PC, ktorí sú taktiež hráči ako všetci ostatní, no ktorým konzolisti zatiaľ môžu iba škodoradostne smiať. Rockstar, Rockstar, toto sa predsa nerobí. Momentálne mi tak neostáva nič iné len veriť, že na tých chýroch o PC verzii, je čo-to pravdy. Inak budeme my ako PCčkári zlí!

Komentuj!