Register

A password will be e-mailed to you.

Na konci každého kalendárneho roka už tradične zhodnocujeme najväčšie herné sklamania, prekvapenia, najlepšie, či najhoršie hry a tak podobne. V tomto článku sa budeme venovať tomu najkvalitnejšiemu, konkrétne vám predstavíme TOP 10 najlepších hier roka 2018.

Žiadny podobne ladený rebríček nemôže byť nikdy úplne objektívny, keďže názory sa vždy rôznia a každá skupina hráčov, či recenzentov má svoje preferencie. Pri jeho zostavovaní sme sa preto snažili brať ohľad nie len na rebríčky renomovaných herných webov, ale vychádzali sme aj z hodnotení kritikov. Mnohé hry, ktoré niekde výraznejšie uspeli, sa v totiž niektorých zoznamoch vôbec neobjavili a opäť záležalo na tom akej platforme užívatelia hrali tieto hry, či z akého regiónu pochádzali. Výsledkom je kompromis medzi názormi recenzentov, hráčmi z rôznych kútov sveta a užívateľmi všetkých najpopulárnejších platforiem.

10. Spider-Man (PlayStation 4)

Spider-Man je už neodmysliteľnou súčasťou západnej popkultúry, od chvíle kedy sa zjavili jeho prvé príbehy v komikse Amazing Fantasy #15 až po rok 1994, kedy sa na Atari 8-bit rozbehla jeho videoherná kariéra. Tá pokračovala takmer dvadsiatkou titulkov naprieč všetkými platformami, ktoré vznikali a zanikali, zatiaľ čo Spider-Man zostával. Tento rok sa zjavil exkluzívne na PlayStation 4 v akčnej hre s jednoduchým názvom Spider-Man. V tomto novom prírastku sa po pohybujete v otvorenom svete plnom vedľajších úloh a nájdete v ňom aj miesta známe z univerza, konkrétne napríklad vežu Avengers, sídlo doktora Stranga či ambasádu Wakandy. Dynamické a akčné súboje sú založené na predchádzajúcich skúsenostiach vývojárov zo Sunset Overdrive a inšpirované konkurenčnou superhrdinskou sériou Batman: Arkham. Samozrejmosťou je plynulý systém pohybu po meste pomocou ikonických Spider-Manových pavučín. Nový Spider-Man zároveň obsahuje dnes už prakticky samozrejmé RPG prvky ako levelovanie schopností a aj crafting.

Na tohtoročnom Spider-Manovi je najviac oceňovaný príbeh, vykreslenie postáv, humor a veľké množstvo obsahu. Podľa recenzentov bol navyše výborne zachytený duch predlohy a na špičkovej úrovni bolo aj audiovizuálne a technické spracovanie.

9. Dead Cells (PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch)

Dead Cells je veľmi úspešná indie záležitosť vytvorená, donedávna ešte relatívne neznámym štúdiom Motion Twin. V skratke ide o 2D plošinovku, kombinujúcu prvky metroidvanie a roguelite titulov. To znamená, že hra obsahuje veľkú poprepájanú hernú mapu s viacerými odbočkami a spolu s tým pernamentnú smrť, či generované levely. A aby toho nebolo málo, spolu s týmito hernými mechanikami má Dead Cells súbojový systém inšpirovaný Souls hrami.

Svetoví recenzenti považujú Dead Cells za jednu z najlepších metroidvanii vôbec. Vychvaľujú najmä strhujúcu hrateľnosť, plnú rôznych detailov, ktorá je navyše podporená výborným audiovizuálom a v praxi ide o zábavu na veľmi dlhé hodiny.

8. Monster Hunter: World (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Séria Monster Hunter od známeho štúdia Capcom sa po dlhých piatich rokoch vrátila v skutočne veľkom štýle. Rovnako ako v predchádzajúcich dieloch série sa aj tu ujmete úlohy lovca príšer, nazývaného jednoducho “Hunter”. Ten je poverený organizáciou Research Commission úlohou získavať vzorky na výskum. Kvôli tomu je vysielaný do všetkých kútov tamojšieho sveta Astera loviť exotické príšery. Veľmi významnou súčasťou hry je crafting, na ktorom stojí celý váš pokrok, keďže hra neobsahuje žiadne klasické RPG prvky. Všetok postup sa preto odvíja od kvality vášho vybavenia. Časť tohto vybavenia sa dá síce nakúpiť, ale väčšinu zbraní a zbrojí si ako lovec musíte vyrobiť sami, zo zdrojov získaných zabíjaním či chytaním príšer.

Hráči a kritici si na Monster Hunter: World pochvaľujú najmä autentický zážitok z lovu, realistické chovanie zvierat a celého ekosystému. V neposlednom rade sa nedá nevšimnúť ohromujúca výprava, hĺbka celého herného systému, či príjemná odlišnosť od väčšiny mainstreamových titulov.

7. Super Smash Bros. Ultimate (Nintendo Switch)

Super Smash Bros. Ultimate je už v poradí piaty diel crossoverovej série bojových hier Super Smash Bros. Tento rok vyšiel exkluzívne pre Nintendo Switch. V každej hre tejto série vždy vystupovali všetky známe postavy a postavičky z videohier firmy Nintendo a stáli proti sebe v netypických súbojoch. Vašim cieľom totiž nebolo protivníka poraziť, ale vytlačiť ho z arény.

Tohtoročný Ultimate sa môže pochváliť najväčším počtom postáv v histórii celej série, pretože je k dispozícii až 76 postáv. Okrem toho, že nechýbajú všetky ikonické postavy z predchádzajúcich dielov, prichádzajú aj ďalšie. Takže v aréne sa môžete chopiť aj Inklingov zo série Splatoon, draka Ridleyho z Metroidu, princeznej Daisy z Maria, Chroma z Fire Emblem: Awakening, či kráľa K. Roola z Donkey Kong Country. Nechýbajú ani bojovníci z iných svetov, ako napríklad Ken zo série Street Fighter, či Simon a Richter Belmontoví zo série Castlevania. Zásadnou novinkou bolo pridanie nových RPG prvkov cez takzvaných Spirits. Ku svojim postavám tak teraz môžete priradiť “duchov” stoviek ďalších postav, medzi ktorými nájdete aj Tailsa a Knucklesa zo série Sonic, či Revolvera Ocelota zo série Metal Gear Solid. Duchovia sú rozdelení na primárnych a podporných, pričom primárni zvyšujú štatistiky postáv a podporní dávajú postavám nové schopnosti. Duchovia môžu naberať na sile cez online súboje, tréning v dódžó, ale cez misie, na ktoré ich môžete posielať.

Super Smash Bros. Ultimate sa umiestňoval v takmer každom rebríčku na popredných miestach, pričom je zároveň považovaný za najlepšiu hru na Nintendo Switch v tomto roku. Oceňovaný bol skutočne veľký výber bojovníkov a arén, pútavý dobrodružný režim, obrovské množstvo hudby a veľký počet rôznych nastavení.

6. Assassin’s Creed Odyssey (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Assassin’s Creed Odyssey od Ubisoftu je už v poradí jedenástym dielom hlavnej série, odohrávajúcim sa približne štyristo rokov pred predchádzajúcim dielom s podtitulom Origins. Nová časť je zasadená do obdobia peloponézskej vojny, ktorá prebiehala v antickom Grécku. Tentoraz však už nehráte priamo za asasína, ale za žoldniera, ktorý je zároveň potomkom legendárneho kráľa Leonida, teda muža, ktorý sa na čele svojich tristo bojovníkov postavil ohromnej perzskej presile. Navzdory tomu, že ste potomkom sparťanského kráľa, sa môžete rozhodnúť, či sa postavíte na stranu Sparty, alebo Atén. Takisto si prvýkrát v rámci série môžete zvoliť, či budete hrať, za ženskú alebo mužskú postavu.

Hoci sa už viacero hráčov začalo pozerať na túto sériu ako na nekonečnú žmýkačku peňazí, Ubisoft radikálnejšie zasiahol do samotnej hrateľnosti a najnovší diel série už obsahuje pomerne výrazné RPG prvky. Recenzenti a hráči nakoniec ocenili i príbeh so šikovne zapracovanou osobnou rovinou a nádherné grécke kulisy, či celkový rozsah hry.

5. Into the Breach (PC, Nintendo Switch)

Into the Breach je indie ťahová stratégia od tvorcov úspešnej hry FTL: Faster Than Light. Odohráva sa v budúcnosti, kedy na Zem zaútočila zvláštna mimozemská civilizácia pripomínajúca hmyz. Ľudstvo bolo nútené proti ním nasadiť obrovských bojových robotov, takzvaných mechov. Súboje prebiehajú klasicky, na malých štvorčekovaných mapách. Oproti iným podobným hrám je príjemnou zmenou fakt, že u každého nepriateľa vidíte, čo sa chystá urobiť v nasledujúcom ťahu, čo je prvok, ktorý radikálne mení hrateľnosť oproti podobne ladeným titulom. Na nepriateľskú akciu totiž dokážete adekvátne zareagovať ešte pred tým, než k nej vôbec príde. Za zmienku určite stojí aj skutočnosť, že na scenári sa podieľala známa osobnosť videoherného priemyslu Chris Avellone (Fallout 2, Planescape: Torment).

Recenzenti si pochvaľovali najmä fakt, že malé čínske štúdio dotiahlo takmer do dokonalosti skvelý herný koncept ich predchádzajúceho titulu FTL: Faster Than Light. K tomu pridali znovu o niečo prepracovanejší ťahový systém a vytvorili tak u hráčov až extrémnu návykovosť.

4. Forza Horizon 4 (PC, Xbox One)

Forza Horizon je už dlhodobo populárna séria automobilových pretekov a i jej štvrtý diel sa dostával na popredné priečky zahraničných rebríčkov. Vo Forza Horizon 4 preveríte cesty vo všetkých triedach na území Veľkej Británie. Opäť si môžete vychutnať rozľahlú mapu, ktorá zaujme predovšetkým tým, že je rovnako ako u predchádzajúcich dielov idealizovaným prevedením najatraktívnejších miest skutočnej britskej krajiny. Tá je okrem iného známa aj tým, že v nej prichádza k prudkým zmenám počasia. Toto počasie priamo ovplyvňuje jazdné vlastnosti vášho auta a často vás núti objavovať nové miesta a skratky na trati. Takže napríklad v zime sa preháňate po zamrznutých vodných plochách a v lete na tom istom mieste letíte vysušeným korytom rieky. Dĺžka jednej ročnej sezóny odpovedá siedmym reálnym dňom. Novinkou v sérií je možnosť vlastniť nielen autá, ale aj budovy, či dokonca celé spoločnosti. Takže môžete napríklad kúpiť aj taxislužbu a následne rozvážať vašich zákazníkov do cieľových destinácií.

Svetoví recenzenti spolu s hráčmi ocenili najmä kvantum obsahu, spomínané ročné obdobia, výborný pocit z jazdy, a audiovizuálne spracovanie. Za zmienku určite stojí aj vydarený soundtrack, či vyladený online režim.

https://www.youtube.com/watch?v=zJ477xAIlgU

3. Detroit: Become Human (PlayStation 4)

Detroit: Become Human je interaktívna sci-fi adventúra, ktorá ponúkla tri hrateľné postavy a možnosť cez ne ovplyvňovať dej. Ten sa odohráva v Detroite v blízkej budúcnosti, kedy sa ľudstvo naučilo vyrábať androidov, ktorí sú prakticky nerozpoznateľní od obyčajných ľudí. Androidi sa v tej dobe rozšírili prakticky do všetkých oblastí ľudského života – začali upratovať ulice, opravovať elektrické vedenia, obsluhovať v reštauráciách, či strážiť deti. Avšak časom si niektorí androidi začali uvedomovať svoju existenciu a začali sa vyčleňovať zo systému. Ľudia začali týchto androidov prezívať devianti. Príbeh sledujete práve z pohľadu týchto troch deviantov, konkrétne Marcusa, Connora a Kary.

V popredných svetových rebríčkoch sa tento titul umiestňoval veľmi vysoko najmä vďaka zaujímavému príbehu, množstvu volieb, či rozličných ciest. Je potrebné oceniť aj audiovizuálne spracovanie a v neposlednom rade v našich končinách aj kompletnú českú lokalizáciu.

2. God of War (PlayStation 4)

Napriek tomu, že God of War neobsahuje za svojim názvom žiadnu číslovku, ide regulárny štvrtý diel série v hlavnej úlohe s drsným bojovníkom Kratom. Hlavnou zmenou oproti predchádzajúcim dielom je zasadenie do chladného severského prostredia, takže Kratos opúšťa svet gréckych bájí a povestí a stretáva sa so známymi postavami severskej mytológie. Dôležitým faktorom je teraz to, že po jeho boku stojí aj jeho syn, mladý Atreus, takže osobnosť samotného Krata pôsobí ešte o niečo vyzretejšie. Atreus sa, samozrejme, taktiež zapája do bojov a v nich pomáha svojmu otcovi pomocou svojho luku. Tento nový diel priniesol okrem drobných RPG prvkov i systém výroby zbroje a vylepšovania novej hrdinovej zbrane – sekery Leviatan.

God of War bol chválený najmä vďaka pútavému príbehu, vykresleniu severskej mytológie a nanovo zakomponovanému vzťahu otca Krata k synovi Atreovi. Zvláštnosťou celého titulu je aj to, že je celý zachytený na jediný “shot”. To v praxi znamená, že hra neobsahuje žiadne loadingy, prestrihy, či tmavé obrazovky.

1. Red Dead Redemption 2 (PlayStation 4, Xbox One)

Red Dead Redemption 2 je akčná hra z prostredia divokého západu a ktorá je zároveň prequelom k prvému diel Red Dead Redemption z roku 2010. Jedným z kľúčových prvkov hrateľnosti je jazda na koni a morálka spoločníkov z vášho gangu, ktorá je závislá na úspechoch vašich rozhodnutí. Na vašu reputáciu reaguje aj okolitý svet a tá sa odvíja podľa toho, aké činy vykonávate. Záporné postavy tu nie sú tradičné karikatúry, ale klasické ľudské bytosti, ktoré sa dajú pochopiť a dokonca obľúbiť. Dej titulu sa odohráva na konci slávnej éry divokého západu, teda konkrétne v roku 1899, kedy prichádza k novému usporiadaniu spoločnosti a v USA začínajú vznikať veľkomestá. Napriek tomu je skúmanie divokej, nespútanej krajiny a voľnosť pohybu jedným z najlepších aspektov tejto hry.

Red Dead Redemption 2 sa objavuje na prvom mieste väčšiny zahraničných rebríčkov vďaka nezabudnuteľnému príbehu, vynikajúcemu vykresleniu postáv, veľkolepej výprave a prepracovanosti najrôznejších detailov.

Špeciálne ocenenie: Kingdom Come: Deliverance (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Čo by to bol za zoznam najlepších hier roka 2018 keby sme v ňom nespomenuli najočakávanejšiu a najlepšiu českú hru roka? Kingdom Come: Deliverance síce budete v zahraničných rebríčkoch hľadať iba márne, ale aj napriek tomu ide o jeden z najoriginálnejších titulov tohto roka. Odohráva sa v roku 1403, v období vlády Václava IV Luxemburského, panovníka upadajúceho českého kráľovstva. Ten sa začal ukazovať ako neschopný a tak proti nemu začala intrigovať šľachta, ktorá by na tróne radšej videla jeho o poznanie schopnejšieho brata Žigmunda. V hre sa chopíte úlohy mladého kováčovho syna Jindřicha, ktorý ako v každej inej RPG hre postupom času zlepšuje svoje schopnosti a prežíva svoj vlastný príbeh na pozadí týchto udalostí. Okrem týchto klasických aspektov je v Kingdom Come: Deliverance kladený veľký dôraz na autenticky pôsobiaci boj muža proti mužovi s chladnými zbraňami a realisticky stvárnený svet, bez akýchkoľvek fantasy prvkov.

Hráčska obec spolu s kritikou vyzdvihla najmä unikátnu atmosféru Českého kráľovstva na začiatku 15. storočia, prepracovaný svet plný možností a v neposlednom rade, inovatívny prístup k žánru.

Takže toto bol náš rebríček najlepších videoherných titulov za rok 2018. Samozrejme, predpokladáme, že mnohým z vás určite nejaký titul v rebríčku chýbal, takže nám kľudne môžete dať vedieť, aké hry by ste do podobného listu zaradili vy.

Komentuj!