Register

A password will be e-mailed to you.

Žáner RPG snáď nie je cudzí žiadnemu správnemu fanúšikovi videohier. Tituly, ktoré sa pýšia nálepkou RPG často ponúkajú komplexný zážitok plný rozmanitých úloh, silných postáv a kvalitný príbeh. Kráľov RPG ako napríklad The Witcher, či Elder Scrolls V: Skyrim určite netreba predstavovať, pričom najnovšie i v susednom Česku vznikol vydarený žánrový počin Kingdom Come: Deliverance. Z rovnakých končín pochádza aj Feudal Alloy, čo je tiež RPG, avšak na tento žáner sa pozerá z úplne iného uhla. 

Jedná sa o počin pochádzajúci z produkcie dvojčlenného štúdia Attu Games, v ktorom pôsobí aj Lukáš Navrátil, autor titulu Toby: The Secret Mine. Ten bol svojho času chválený najmä za svoju unikátnu vizuálnu stránku. Hrateľnosť ako-taká pozostávala najmä z jednoduchšieho platformovania, či logických hádaniek, no mnohí hre vyčítali krátku hernú dobu a slabý príbeh. Feudal Alloy si zakladá na veľmi podobných princípoch, akurát pôsobí omnoho ambicióznejšie.

V prvom rade sa však snaží taktiež zaujať svojou vizuálnou stránkou, no i netradičným hlavným hrdinom. Vtelíte sa totiž do robota menom Attu, ktoré je ovládaný malou rybičkou, čo znie samo o sebe dostatočne bizarne. Jedná sa o pokojného farmárskeho robota, ktorého domov a blízku dedinku napadnú banditi. Tí začnú plieniť a vypaľovať domy, pričom neobídu ani statného robota. Ten však stihne utiecť, zhrabnúť svoj zaprášený meč a vydáva sa do boja. Cestu naprieč stredovekou krajinou mu však budú krížiť nielen bežní protivníci, ale i gigantické mechanické monštrá.

Celá hra je snímaná zboku, ako klasická plošinovka. Levely by mali svojou rozsiahlosťou a mnohými skrytými oblasťami pripomínať známy Metroidvania žáner. Vašou úlohou bude prechádzať kreslenými oblasťami, sekať do nepriateľov, preskakovať prekážky a zmeriavať si svoje sily s mohutnými bossmi. Všetko by malo pôsobiť jednoducho, no akonáhle začnú autori kombinovať niekoľko prvkov súčasne, dostaví sa i väčšia výzva, ktorá potrápi i skúsenejších hráčov. Keďže sa však jedná o RPG, postavu a jej vybavenie si budete môcť plne upravovať, pričom sa každá zmena prejaví i vizuálne. Tradične sa v hre objaví i obchodník, kde sa naskytne možnosť zakúpiť si unikátne predmety.

Autori na svoj titul najnovšie upozornili ohlásením exkluzívnej edície, ktorá bola vytvorená v spolupráci s obchodom Xzone.cz. Tá bude obsahovať unikátny obal, ktorý bude zároveň aj artbook, kód k Steam verzii titulu, zberateľské samolepky, pričom každá predobjednaná edícia bude očíslovaná a podpísaná samotnými autormi. Pokiaľ sa na tento český unikát tešíte, vyjde už 31. januára 2019, pričom táto edícia vás bude stáť 14,99 €. Tešiť sa na ňu môžu majitelia PC, Nintenda Switch, Xbox One a konzol PlayStation 4.

Komentuj!