Register

A password will be e-mailed to you.

Spoločnosť Sony Interactive Entertainment, ktorá v súčasnosti dosahuje rekordné tržby vďaka svojej hernej konzoli PlayStation 4, sa vôbec nezúčastní budúcej výstavy E3.

Už v septembri zaskočil fanúšikov predseda spoločnosti Sony Interactive Entertainment Worldwide Studios Shawn Layden, ktorý povedal, že spoločnosť nebude hostiť tohtoročné PlayStation Experience z dôvodu nedostatočného množstva titulov, ktoré by mohli predviesť. “Teraz, keď sme už vypustili Spider-Mana a v roku 2019 chystáme tituly ako Dreams a Days Gone, zhodli sme sa na tom, že je to nedostatočný počet hier na to, aby sme ľudí v Severnej Amerike pozvali na túto udalosť”, povedal Layden. “Nechceme vzbudiť zbytočné očakávania, ktoré by sa potom nepodarilo naplniť.”

PlayStation Experience sa začala organizovať prvýkrát pred štyrmi rokmi ako slávnosť 20. výročia uvedenia prvého PlayStationu na trh, aby spájala všetkých fanúšikov Sony na jednom mieste. Neskôr sa táto udalosť zmenila v dôležité podujatie, na ktorom boli fanúšikom oznamované rôzne aktualizácie a pozoruhodné novinky. Tento rok však bola PlayStation Experience zrušená, keďže Layden sa diplomaticky vyjadril v tomto zmysle: “Síce robíme veľký pokrok v našich hrách, ale nie je toho toľko, aby sme kvôli tomu usporiadali celé podujatie.”

Náznaky toho, že sa v Sony Interactive Entertainment niečo deje, respektíve, že táto úspešná spoločnosť mení výrazne stratégiu, sa teraz zase len potvrdili. Spoločnosť Sony totiž oficiálne potvrdila svoju neprítomnosť na konferencii E3 v tomto vyhlásení spoločnosti Variety.

“Keďže sa herný priemysel vyvíja, spoločnosť Sony Interactive Entertainment hľadá nové nápadité príležitosti na zapájanie sa do komunity. Fanúšikovia PlayStation sú pre nás celý svet a vždy chceme inovovať, rozmýšľať a experimentovať s novými spôsobmi, ako ich potešiť. V dôsledku toho sme sa rozhodli nezúčastniť sa na E3 v roku 2019. Hľadáme nové a lepšie spôsoby, ako osloviť našu komunitu v roku 2019 a nemôžeme sa dočkať chvíľe, keď s vami budeme môcť zdieľať naše plány.”

Bude to prvýkrát v 24-ročnej histórii spoločnosti E3, kedy sa spoločnosť PlayStation nezúčastní tejto udalosti a zároveň je to aj druhá významná udalosť, ktorú spoločnosť Sony zrušila v posledných mesiacoch. Toto však vcelku oprávnene vyvoláva obavy zo samotnej budúcnosti PlayStation 4 a dáva tušiť potenciálny nedostatok nadchádzajúcich titulov.

Načasovanie prichádza aj mesiac po tom, ako samotný generálny riaditeľ spoločnosti Sony Kenichiro Yoshida potvrdil, že nástupca PlayStation 4 je vo vývoji. “V tomto momente už môžem povedať, že vieme, že je nevyhnutné mať hardvér ďalšej generácie,” povedal Yoshida. Zároveň však odmietol priamo potvrdiť, či sa budúca konzola bude nazývať “PlayStation 5”, čo sa však inak javí ako samozrejmá a prirodzená voľba.

Zo všetkých týchto vyhlásení a noviniek nám vyplýva, že klasické herné konzoly sa vo všeobecnosti stretávajú s čoraz tvrdšou konkurenciou. A už to nie je len tradičný tlak cez stále veľmi masívny trh s hrami pre PC, ale treba vážne počítať aj s rastúcim mobilným trhom, ktorý už v roku 2018 prekročil hranicu 26 miliárd dolárov. Keďže spotrebitelia čoraz častejšie hľadajú spôsoby, ako sa zabávať za hranicami tradičného hardvéru určeného na hranie hier, vývoj takého hardvéru je prirodzene čoraz náročnejší. Veľkou konkurenciu pre tradičné hranie sa stáva čoraz rozšírenejšia možnosť hromadného streamingu. A ten sa stáva čoraz hmatateľnejšou realitou, pretože aj Microsoft v októbri odhalil svoju novátorskú streamingovú technológiou “Project xCloud”. Takže čoraz viac sa nám približuje doba, kedy si budeme môcť zahrať ľubovoľnú hru na ľubovoľnom zariadení. V takom prípade už nemusí potenciálnych záujemcov zaujímať hardware konzoly, ani jej značka a výber konzoly či platformy sa stane irelevantným.

Aj Yves Guillemot z Ubisoftu v júni uviedol predpoveď, že streaming bude “dostupnejší” a atraktívnejší pre hráčov, a preto logicky náročný a často veľmi drahý hardvér už bude menej potrebný. “Príde ešte možno jedna generácia konzol a potom tam pôjdeme všetci.“ Takto jasne a natvrdo to povedal Guillemot. Aký je váš názor?

Komentuj!