Register

A password will be e-mailed to you.

Tento rok sa na herné obrazovky hororových nadšencov konečne dostal pekelný titul Agony. Mnohé atraktívne prezentácie, lákanie na množstvo kontroverzného obsahu, či nekonvenčné spracovanie, to všetko pôsobilo naozaj dobre, no vlnu skepsy do povedomia hráčov vnášali neustále odklady. Nakoniec sme sa dočkali videoherného polotovaru, ktorý nepripomína peklo svojím zasadením ale skôr slabšou hrateľnosťou a veľmi všednou technickou stránkou. To však nezabránilo autorom, aby oživili svoju hororovú víziu o nové scenérie, ktoré budú súčasťou Unrated verzie. 

Unrated verzie sú známe skôr vo filmovom priemysle, kedy sa často príliš brutálne alebo politicky nekorektné scény jednoducho na plátna kín nehodia. Režiséri, scenáristi, prípadne samotní herci by svojim divákom však radi sprostredkovali kompletný výsledok ich niekoľkomesačného, či dokonca ročného snaženia sa a preto na samostatnom DVD nosiči vydajú takzvanú Unrated verziu, ktorá nepodlieha prísnym ratingom a preto si môže dovoliť obsahovať aj skutočne ohavné scény.

Vo videohernom priemysle nie sú podobné verzie až tak časté. Jednotlivé tituly určite cenzúru obsahujú, no tá sa väčšinou viaže na danú krajinu, či jej históriu. Nemeckí hráči sú frekventovanou obeťou obsiahlej cenzúry, keďže napríklad v titule South Park: The Stick of Truth chýbali celé pasáže, ktoré boli označené ako príliš kontroverzné, či nevhodné pre tamojších hráčov. Podobne sú na tom i japonskí hráči, no ich cenzúra sa veľmi často viaže na explicitné zobrazovanie násilia alebo nahých tiel. To je však samo o sebe veľkým paradoxom, keď vezmeme v úvahu, aké tituly vydáva herná produkcia krajiny vychádzajúceho slnka.

Je v podstate verejným tajomstvom, že titul Agony podstúpil značné, autormi pochopiteľne nechcené, úpravy, než sa konečne dostal do oficiálnej distribúcie. Výsledný produkt i tak môžeme označiť za pomerne surovú, explicitnú cestu naprieč peklom, no to ani zďaleka nie je to, čo pôvodne autori zamýšľali. Agony mal byť sprvoti omnoho násilnejším titulom, súčasťou hry mala byť i scéna, ktorá zahŕňala detailné znásilnenie a mnoho ďalšieho. To už má obsahovať Agony Unrated, ktoré sa k nám dostane 31. októbra 2018. V zverejnenej ukážke je táto verzia prezentovaná ako samostatný titul, či DLC, ktoré sa bude dať zakúpiť, avšak na Steame sa momentálne nedá nájsť nič konkrétnejšie. Uvidíme teda, či sa už tento Halloween pozrieme do necenzurovaného pekla.

Komentuj!