Register

A password will be e-mailed to you.

Discord je služba, ktorá bola známa predovšetkým vďaka hlasovému a textovému chatovaniu. Už dlhšie sa však vedelo, že jej ambície sú podstatne vyššie a v tomto smere vôbec nezaháľa. Jedným z projektov je aj vlastný obchod s videohrami. Na domovskej stránke Discordu tak nedávno pribudla záložka Store, kde si už môžete vyberať a kupovať aj exkluzívne videohry.

Keďže nie je pochýb, že v oblasti digitálnej distribúcie v súčasnosti absolútne kraľuje Steam, tvorcovia Discord Store kládli veľký dôraz na to, aby ich služba príliš nepripomínala túto službu. Pritom vychádzali zo skutočnosti, že na Steame sú už brány otvorené prakticky všetkým vývojárom a tak je zaplavený množstvom veľmi nekvalitných titulov, čo v konečnom dôsledku už začína viesť k neprehľadnému zmätku. Nie je preto prekvapením, že obchod na Discorde sa snaží byť pravým opakom a svojou filozofiou skôr pripomína platformu GOG. Z tohto dôvodu môžeme očakávať skôr obmedzenú ponuku tých lepších herných titulov, medzi ktorými nájdete nielen aktuálne indie hry, ale aj veľké projekty. Všetky z nich spája to, že tamojší správcovia sa vám zaručujú určitú kvalitu. Na Discord Store tak nájdete napríklad Frostpunk, Pillars of Eternity II: Deadfire, Hollow Knight, Into the Breach, Dead Cells, Metro: Last Light Redux alebo Banner Saga 3. Takže sú to všetko tituly, ktoré síce nemusia sedieť priamo vášmu vkusu, či preferenciám, ale kvalita je u nich zaručená.

Discord zavádza navyše zaujímavý projekt First on Discord, v rámci ktorého nájdete na jeho Store hry, ktorým pomohol najmä po finančnej stránke. Samozrejme, to ale znamená určitú exkluzivitu, takže počítajte s tým, že hry vychádzajúce v rámci tohto programu nezoženiete prvé tri mesiace po vydaní nikde inde, s výnimkou konzolí, kde by mali byť výnimky. Po uplynutí tejto trojmesačnej lehoty sa však vývojárom uvoľňia ruky a môžu svoje výtvory predávať ako chcú a najmä kde chcú. Jednou z takýchto exkluzívnych hier je napríklad hardcore RPG Sinner: Sacrifice for Redemption, či King of the Hat. Bude zaujímavé sledovať ako sa tento projekt uchytí, o aké tituly pôjde a ako často vývojári budú využívať túto finančnú podporu Discordu.

Ďalším prvkom, ktorý stojí za pozornosť je takzvaný Universal Library, ktorá združí všetky vaše hry pod jednu strechu a odkiaľ ich následne môžete pohodlne spúšťať bez ohľadu na to, akého klienta či platformu daná hra používa a vyžaduje. Discord to vždy spozná a po kliknutí na tlačítko „Play“ spustí nielen hru, ale aj potrebného klienta. V praxi to napríklad znamená, že vás príliš nemusí trápiť že Fallout 76 nebude na Steame. Je síce nutné si predtým túto hru kúpiť a nainštalovať na Bethesda.net, ale potom sa už o to nemusíte starať a Fallout 76 spustíte kliknutím na tlačítko „Play“ v Discorde. Niečo podobné síce ponúka aj Steam, ale Discord dokáže oveľa jednoduchšie naimportovať všetky hry z vášho počítača.

Celý tento projekt nevyzerá vôbec zle a za zmienku stojí aj to, že na rozdiel od GOGu, či Battle.netu bude klient dostupný aj v plnej českej lokalizácii, ktorá je zatiaľ len čiastočná. Problémom však môže byt fakt, že drvivú väčšinu titulov už hráči vlastnia a pravdepodobne si ich nebudú znova kupovať na inej platforme. Takže to zatiaľ vyzerá, že jediným skutočným lákadlom budú spomínané časové exkluzivity, ktoré však asi nebudú príliš časté. Je však možné, že sa Discordu v budúcnosti podarí získať aj niektorú z najočakávanejších hier, takže ho nemožno podceňovať. Ako sa mu každopádne poradí presadiť v náročnej konkurencii zavedených platforiem ako Steam alebo GOG, ukáže až budúcnosť.

Komentuj!