Register

A password will be e-mailed to you.

Väčšina športových hier každoročne vychádza z produkcie štúdia EA, ktorému sa často darí prekonávať svojimi simuláciami akékoľvek menšie alebo väčšie pokusy konkurencie. Či už sa jedná o populárnu sériu FIFA, kontaktné NFL, či ľadový hokej, americký gigant nemá už dlhé roky naozaj výraznú konkurenciu, ktorá by radikálne ohrozovala predaje jeho sérii. Jednou z výnimiek je však virtuálne spracovanie NBA, kde EA sériu Live každoročne poráža 2K Games so svojím viac simulačne orientovaným basketbalom. Ako je na tom NBA 2K19? 

Recenzovaná verzia: PC

Príbeh outsidera 

Nejaké siahodlhé predstavovanie tohto športu je pre fanúšikov, no i laikov v podstate úplne zbytočné. Zrejme každý totiž aspoň raz v živote videl basketbalový zápas, prípadne minimálne počul o tejto rýchlej a dynamickej hre. Preto by som veľmi rád prešiel k najzaujímavejšej časti, ktorú nový ročník ponúka po vzore predchodcu ponúka a to je príbehový mód, respektíve režim My Career  nazvaný The Way Back. V ňom sa síce pozriete na klasický, a už aspoň tisíckrát spracovaný, príbeh outsidera, ktorý sa jednoducho snaží vypracovať na kvalitného prvoligového hráča. To, či sa mu to podarí, samozrejme, záleží na vašich hráčskych schopnostiach. Určite sa však hodí spomenúť, že do deja sú zakomponovaní i známi herci ako napríklad Anthony Mackie, Michael Rapaport alebo aj legenda amerického basketbalu Kareem Abdul-Jabbar, čo stopercentne poteší všetkých zainteresovaných.

Hoci scenáristicky rozhodne nejde o žiadny skvost, samotné spracovanie príbehu je pútavé a záživné. Na úvod vás čaká klasická tvorba postavy, pričom autori z Visual Concepts vyriešili túto mechaniku tak, že vás ešte pred započatím deja čaká fotenie, počas ktorého si postupne prispôsobujete vzhľad, výšku, hernú pozíciu, prípadne počiatočnú úroveň schopností hráča. Následne vás už čaká úplne prvý zápas v čínskej lige. Pozoruhodný je určite fakt, že v prvých zápasoch je takmer všetko prispôsobené danému zasadeniu. To znamená, že môžete očakávať čínske tímy, no i ihriská, či komentátorov.

V rámci tohto módu sa vracia aj takzvaná Neighborhood, ktorá má formu miniatúrneho otvoreného sveta. Váš hráč sa môže na tejto ulici slobodne pohybovať, za zápasové odmeny si kupovať nové účesy, hráčske vybavenie, obdariť svoju postavu unikátnymi tetovaniami, prípadne trénovať ohromujúce dunky, hody, kľučky a podobne. Autori nezabudli ani na menšie minihry napríklad v podobe vybíjanej. Bohužiaľ, 2K Games aj napriek prehláseniu, že mikrotransakcie sú nepríjemnou realitou videohier, neprestávajú istým spôsobom podporovať tento neduh a preto sa vyskytujú aj v najnovšom ročníku NBA. Pokiaľ teda nehodláte investovať desiatky až stovky hodín do vylepšovania svojho hráča, jednoducho budete musieť využiť tieto in-game platby, pretože inak sa  legendárneho basketbalistu nedočkáte. Túto VC menu však využívate i v mnohých online režimoch, nakupujete kartičky v My Team móde a práve to je dôvod, kvôli ktorému NBA získala fanúšikovské skóre, pohybujúce sa na bode mrazu. Ostatne obdobne na tom bol i ročník 2K18.

Prihrávka na LeBrona a ten opäť skóruje 

Okrem My Career sú k dispozícii aj klasickejšie módy ako sezónna liga, turnaje, online zápasenie, či My Team, v ktorom môžete získať i legendárnych hráčov z minulých dôb. Je v podstate úplne jedno aký režim si zvolíte, dôležité je predsa, aby sa výsledné zápasy hrali dobre. V tomto prípade môžeme určite chváliť. Pohyby hráčov sú totiž nasnímané naozaj bezchybne, dokonca by som sa nebál hovoriť o žánrovej revolúcii. Driblovanie pôsobí úplne prirodzene, hráči sa preháňajú cez ihriská s obrovskou ľahkosťou, avšak autori zároveň berú do úvahy fyzický stav jednotlivcov, jeho výšku, obratnosť, rýchlosť, pričom všetky tieto vlastnosti určujú efektívnosť na hracom poli. To isté sa dá povedať o prihrávaní, strieľaní na kôš, či rôznych kľučkách a trikoch. Niektorí hráči sú nadanejší na strieľanie takzvaných trojok, iní si radšej obídu dvoch obrancov a následne s až detskou jednoduchosťou dostanú zavesením loptu do koša. Možnosti vašej taktiky sú neobmedzené. Je len na vašom zmýšľaní, ktorému hráčovi pošlete loptu a akým spôsobom. Sami sa rozhodujete, ako dynamická a nebezpečná bude vaša ofenzíva a tiež, či sa s mohutným Jamesom Hardenom rozhodnete streliť nádherný trojbodový kôš alebo radšej s Giannisom Antetokounmpom predvediete nekompromisný dunk, z ktorého budú šalieť davy a komentátori.

Hoci princípy hrania sú v podstate triviálne, pomerne veľké problémy vám môže spôsobovať bránenie. V bežných zápasoch síce ovládate celý tím, avšak v defenzívnych situáciách by mal zbystriť váš individualizmus, teda je vašou úlohou sústrediť sa na jedného hráča. V prípade, že budete chaoticky prepínať medzi rôznymi hráčmi, pokojne sa môže stať, že šikovný útočník prejde vašou obranou ako nôž maslom. No pokiaľ budete brániť iba vám prideleného hráča a pokúsite sa zamedziť akýmkoľvek prihrávkam tým, že jednoducho budete blokovať voľný priestor útočníka, máte o niečo väčšiu šancu na zmarenie ofenzívy. Uznávam, že načasovanie vypichnutí lôpt môže byť achillovou pätou mnohých začiatočníkov. Treba byť skutočne opatrný a uvedomiť, že i keď je basketbal veľmi kontaktná hra, priamemu telesnému styku s protihráčom by ste sa mali vyvarovať ako čert krížu. Už len z toho dôvodu, že akýkoľvek priamy kontakt môže vyústiť v trestné strieľanie, ktoré vás bude stáť dva cenné body, avšak iba v prípade, že strelec trafí kôš, čo však nie je samozrejmosť.

Samotné ovládanie pôsobí pomerne intuitívne. Funkcií je síce veľa a možno to všetko z jednoduchého grafického výpisu ovládania vyzerá náročne, no opak je pravdou. Vystačíte si s niekoľkými tlačidlami, no musím vás upozorniť, že gamepad pôsobí o niečo viac prirodzene. Tak, či onak, v žiadnom prípade nie ste nútení využívať jedno rozloženie klávesov, či tlačidiel a preto si ich môžete ľubovoľne upraviť tak, aby vyhovovali vašim herným štandardom. To isté môžeme povedať aj o kamere, ktoré má viac ako desať rôznych rozmiestnení a uhlov. Je len na vás, či sa na hráčov radšej pozeráte zvrchu, z boku, prípadne preferujete pohľad od chrbta. Samozrejme, na vás čaká niekoľko druhov obtiažností, no máte možnosť vytvoriť si ideálny zážitok tým, že si manuálne nastavíte schopnosti vašich hráčov a rovnako aj oponentov.

Realistické spracovanie športových stretnutí? 

Celkové pocity zo zápasov budú euforické najmä pre fanúšikov športu. Virtuálne basketbalové zápasenie totiž skutočne pripomína reálny športový zážitok. Každému stretnutiu predchádzajú úvodné očakávania komentátorov, ktorých súčasťou je aj legenda, dvojmetrový obor Shaquille O’Neil. Tie sú často pomerne vtipné a zároveň sa príliš často neopakujú, takže sa nemusíte obávať pocitu déjà vu, ktorý by sa objavoval každé dva zápasy. Pochopiteľne, každý tím sa musí pred zápasom rozcvičiť, prípadne predviesť svoje hviezdy, čo je vzhľadom ku kvalite grafického spracovania radosť pre oči. Hráči sa naozaj podobajú  svojim originálnym predlohám a hoci nemôžeme hovoriť o kópiách, ktoré by neboli rozoznateľné od svojho originálu, z môjho pohľadu ide o najlepšie spracovanie mimiky, detailov tváre, aké sme doposiaľ videli v športových hrách. V krízových situáciách je na tvárach hráčov vidieť strach, nervozitu, či znechutenie. Pri krásnom skórovaní alebo výhre zase neskrývajú radosť a nadšenie. Vývojári nezabudli ani na také detaily, akými sú nové tetovania súčasných hviezd, vrásky starších hráčov, no v neposlednej rade aj akné alebo znamienka. Pot, stekajúci po aktívnych hráčoch, ktorí sa na ihrisku vyskytujú už nejakú dobu potom už doslova vyráža dych.

Bežné sú i choreografické čísla atraktívnych roztlieskavačiek počas taktických prestávok. Polčas zasa prináša komentátorské ohodnotenia kvality hry jednotlivých tímov, no a nesmieme zabúdať ani na Jordan ocenenie pre najproduktívnejšieho hráča na ihrisku. Najmä zásluhou skvelého spracovania sa pomerne často stretávate s emotívnymi situáciami, pričom ako príklad použijem jedno z mojich úplne prvých vyhraných stretnutí. Pravdepodobne nikdy nezabudnem na posledné sekundy dramatickej bitky, kedy môj tím, v tomto prípad L. A. Lakers, prehrával o jeden jediný bod. Burácajúci dav nadšene vytrvalo podporoval útočiaceho LeBrona Jamesa, či už svojimi pokrikmi, alebo zdvihnutými kartónovými podobizňami tváre. Ten sa rýchlo predribloval na súperovu polovicu, kľučkovaním prešiel cez prvého obrancu, potom aj cez druhého a svižne prihral McGeemu. McGee sa následne rozhodol pre vysokú prihrávku tesne nad kôš, v tom prišiel obrovský Jamesov skok a skórovanie neočakávaným a takmer nemožným dunkom, čím som, samozrejme, vyhral celý zápas. Davy nespútane kričali a  ja som prežíval obrovskú radosť spolu s nimi.

Úplne bezchybný zážitok? 

I napriek vysokokvalitnému vizuálnemu a technickému spracovaniu, štúdiu Visual Concepts predsa len preniklo do ich počinu niekoľko drobnejších chýb. Nejedná sa síce o nič, čo by výrazne narúšalo zážitok, avšak prepracovaný vizuál je svojim spôsobom dvojsečná zbraň. To, že najprestížnejším hráčom bola venovaná najväčšia pozornosť, asi nikoho neprekvapí, lenže treba si uvedomiť, že NBA nie je iba o hviezdach a preto prirodzene zamrzí, že menej známe osobnosti pôsobia občas až príliš roboticky, akoby bez emócii. To isté sa dá povedať aj o prípadoch, kedy čelia vysokému tlaku, pretože na ich tvári to jednoducho nerozpoznáte.

2K GAmes spolu s Visual Concepts prinášajú vysoko kvalitný virtuálny basketbal už neuveriteľných dvadsať rokov. Priama konkurencia je tu síce taktiež celé dve desaťročia, a to aj tento rok v podobe NBA Live 19, no 2K už tradične prekonáva všetky pokusy EA o prebratie žezla a to s relatívnou ľahkosťou. Vzhľadom na súčasnú vizuálnu stránku, bezchybné nasnímané animácie, obstojný príbehový mód a skvelý pocit zo samotnej hrateľnosti, v priamom súboji týchto dvoch značiek EA skutočne nemá šancu na víťazstvo. Kráľom virtuálneho basketbalu teda zostáva i naďalej séria NBA 2K.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Cenega LOGO

 

NBA 2K19 - Kráľ virtuálneho basketbalu je späť
Mikrotransakcie určite nepotešia ani tento rok, no pokiaľ ich dokážete ignorovať, v NBA 2K19 dostanete výbornú virtuálnu basketbalovú simuláciu, ktorú EA nedokázali poraziť ani tento rok.
Pozitíva
  • Perfektne nasnímané pohyby počas hry, spracovanie mimiky hráčov, i drobnejšie detaily
  • Reálne pôsobiace zápasy
  • Nový príbehový režim
Negatíva
  • Už tradičné mikrotransakcie
  • Robotickosť menej známych hráčov
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!