Register

A password will be e-mailed to you.

Andrzej Sapkowski, autor knižnej ságy o legendárnom lovcovi monštier Geraltovi, po prvýkrát predal práva svojej úspešnej fantasy značky ešte v roku 1997, približne za 4000 dolárov. Tie však zakúpila firma Metropolis Software, ktorá ich však v podstate nikdy nevyužila, keďže autori z daného štúdia neboli schopní kvôli zaťaženosti inými projektami vyprodukovať titul. Neskôr sa k právam dostalo poľské štúdio CD Projekt RED a dokázalo vytvoriť jednu z najlepšie hodnotených RPG sérii súčasnosti. Vďaka enormnému úspechu hier si však Andzrej Sapkowski nárokuje ďalší finančný honorár, ktorý pritom nebol predmetom pôvodnej zmluvy medzi ním a vývojárskou spoločnosťou. 

I napriek tomu, že v Poľsku a blízkych krajinách je sága Zaklínač fanúšikom fantasy žánru pomerne dobre známa, v zahraničí o nej pred vydaním hernej trilógie nepočul ani zďaleka každý. Dá sa teda povedať, že práve CD Projekt RED umožnil bezpochyby kvalitnému dielu spisovateľa Sapkowského ešte viac preraziť do sveta. Niet pochýb, že aj vďaka tomu aktuálne prebieha príprava seriálového spracovania, v ktorom si podľa posledných informácii zahrá Geralta úspešný herec Henry Cavill. Andrzej Sapkowski však neustále tvrdohlavo prehlasuje, že za úspech v žiadnom prípade nemôžu videohry. Dokonca prehlásil, že vďaka hrám sa knihy predávajú horšie, pričom o videohrách všeobecne si nemyslí nič dobrého. Za tento postoj ho v minulosti výrazne kritizoval Dmitrij Gluchovskij, autor knižnej série Metro 2033, ktorý aktívne spolupracuje s hernými vývojármi. Sapkowského považuje za arogantného človeka a jeho názory nezdieľa, nakoľko priznáva, že práve videohry jeho knihám pomohli. O to kurióznejšie teda pôsobia nedávne požiadavky Andrzeja Sapkowského.

V minulosti dostal autor za práva pre svoje dielo približne 15000 za prvý diel a 20000 PLN za pokračovanie s názvom The Witcher 2: Assassins of Kings, čo v prepočte dokopy činilo približne 9500 amerických dolárov. Niektoré zdroje tiež uvádzajú, že k odkúpeniu práv nemuselo vôbec dôjsť, pretože autori z CD Projekt RED vyhláskovali Geraltove meno ako Gerald, čo podľa všetkého Sapkowského pobúrilo. Našťastie však nakoniec pristúpil na zmluvu a fanúšikovia sa dočkali hneď trojice výborných videoherných spracovaní. Najnovšie si však Sapkowski pýta 6 percent z celkových ziskov, ktoré trilógia zarobila, čo by v prepočte činilo viac ako šestnásť miliónov dolárov.

Zástupcovia CD Projekt RED sa už, samozrejme, k týmto požiadavkám vyjadrili a to pomerne zdvorilým spôsobom. Firma zastáva názor, že požadovaná suma je premrštená a bezdôvodná. K právam sa totiž dostali legálnou cestou a so súhlasom hlavného autora, čiže nevidia dôvod na zaplatenie takejto sumy. Zároveň by si však radi udržali dobré vzťahy s tvorcom, ktorý ich v mnohom inšpiroval, a tým pádom sa budú snažiť nájsť vhodné riešenie pri ktorom by boli spokojné obe strany. Do tohto všetkého však prichádza i jeden poľský zákon, ktorý tvrdí, že pokiaľ zisk z vytvoreného diela ďaleko presahuje sumu, ktorú za svoje práva dostal pôvodný autor, istá forma odškodnenia je v podstate nutnosťou. V tejto chvíli je teda otázne, ako sa nakoniec vyvinie celá situácia. Aký názor zastávate vy? Myslíte si, že Andrzej Sapkowski má právo požadovať takýto honorár i napriek tomu, že za práva dostal zaplatené, alebo ste na strane štúdia?

Komentuj!