Register

A password will be e-mailed to you.

Dvaja tvorcovia stojaci za VR od firmy Oculus, Michael Abrash na pozícií šéfa vedeckého tímu a John Carmack ako technický génius, ktorého hádam netreba predstavovať, sa bližšie rozhovorili na túto tému. Ako obaja vidia budúcnosť tohto zariadenia?

Michael Abrash sa venuje Oculus technológii už nejaký ten čas. Stojí hlavne za výskumom a vývojom VR a projektovaniu jej budúcnosti na päť, desať, dvadsať rokov do budúcna. Spolu s Johnom Carmackom pracujú na virtuálnej realite už od momentu, kedy sa rozvírili vody VR. Táto téma prišla na pretras v roku 2012, kedy Palmer Luckey založil firmu a na Kickstarteri rozbehol úspešnú kampaň. Abrash v minulosti spolupracoval ako programátor titulu Quake, no kariéra ho neskôr zaviedla inam. Táto dvojica síce nespolupracuje priamo, no občas na seba narazia napríklad v podcaste ako je Keynote a predvedú spolu zopár postrehov k virtuálnej realite.  Kým Michael je viac fantasta a častejšie hovorí o tom, čo všetko je možné dosiahnuť pomocou tejto technológie, John znie ako realista zameraný na a správne prevedenie technológie. A nešetrí dokonca ani kritikou do vlastných radov.

Vo videu uvidíte Abrasha rozprávať viac ako hodinu, pričom vám zhrnie, čo všetko sa vo VR svete zmenilo za posledné roky, no taktiež i to čo sa chystá. Záverom hodnotí súčasnosť ako úspešnú, pretože stanovené plány sa darí plniť s predstihom. Svoju prácu prirovnáva ku pionierom priemyslu, rovnako ako bol kedysi Xerox PARC v sedemdesiatych rokoch, bez ktorého by sme dnešné PC asi nemali v tejto podobe.

Druhé video, ktoré má približne rovnaké trvanie ako predošlé, už preberá pod svoju taktovku Carmack. Ak vám dušu hladia technické detaily, prídete si tu na svoje. John zhodnotí úskalia budovania VR, technické – hardwarové aj ale softwarové problémy, ktoré je treba prekonávať na ceste vývoja. Pripomenieme, že Carmack pracuje na Oculus Go, čo nieje VR set zameraný na hry tak ako Rift. Primárne však nepotrebuje hernú zostavu, nie je napájaný ani z mobilu a využijete ho pri browsovaní alebo filmoch. Predstaví aj pripravovaný projekt Oculus Quest.

Komentuj!