Register

A password will be e-mailed to you.

Castlevania je skutočná videoherná legenda, ktorej počiatky siahajú až do roku 1986. Hoci sa to zdá takmer nereálne, úspešná značka štúdia Konami sa rozrastala o nové diely až do roku 2014, pričom neustále budovala temnú dejovú líniu plnú rôznych monštier a krvavých udalostí. Značka bude najnovšie aspoň čiastočne vzkriesená prostredníctvom remasterovanej kolekcie nazvanej Castlevania Requem, pričom tá bude obsahovať počiny Rondo of Blood a Symphony of the Night. 

Oba spomínané tituly patria medzi veľmi úspešné a výborne hodnotené videohry, avšak vzhľadom k tomu, že vyšli ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia, je vhodné si ich trochu pripomenúť. Castlevania: Rondo of Night je desiatym príspevkom v rámci série a bola vydaná v roku 1993 exkluzívne pre japonský trh. Castlevania: Symphony of the Night, ktorá vyšla v roku 1997 už bola naopak dostupná aj pre západných hráčov a to prostredníctvom konzol PlayStation.

Titul Rondo of Blood (vylepšená a zásadne prerobená verzia pre SNES je známa ako Castlevania: Dracula X) je priamym predchodcom Symphony of the Night, a teda asi nikoho neprekvapí, že atmosféra oboch titulov je veľmi podobná. Sequel Symphony of the Night je však predsa len kvalitnejšia záležitosť než Rondo of Blood, nakoľko vyšiel až o štyri roky neskôr. Aby toho nebolo málo, Castlevania: Symphony of the Night je fanúšikmi dodnes považovaná za vôbec najlepší diel a kritici ju dokonca považujú za jednu z najlepších hier všetkých čias.

Hrateľnosť pozostáva najmä z platformingu a bojovania. O oboch zmienených sa dá prehlásiť, že sú poriadne rýchle a ekvivalentne náročné, čo je však vzhľadom na ich vek pochopiteľné. Hry skrátka boli kedysi náročnejšie, než sú dnes. Proti zástupu rôznych nepriateľov, medzi ktorými nechýba ani legendárne monštrum doktora Frankensteina, gróf Draculu, či kostlivci a podobne, budete využívať meče, dýky, no i rôzne kúzla. Okrem toho by ste však mali hľadať aj poklady v podobe liečivých nápojov alebo drahocenných zlatých mincí.

Pokiaľ ste teda dostali chuť na klasickú akčnú platformovú zábavu s RPG elementami, táto kolekcia bude pre vás ako vyšitá. Navyše na jej zahranie nebudete musieť čakať veľmi dlho, pretože európsky dátum vydania je stanovený na 26. októbra 2018. Castlevania Requiem vás bude stáť 19,99 €, pričom pôjde o PlayStation 4 exkluzivitu. Pre predplatiteľov PS Plus je aktuálne k dispozícii zľava v rámci ktorej za hru zaplatíte iba 15,99 €. Táto zľava bude platiť až do vydania hry, takže ak náhodou uvažujete o zakúpení tejto kolekcie, rozhodne by ste nemali váhať.

Komentuj!