Register

A password will be e-mailed to you.

Nedávno sme informovali o prichádzajúcej Turing architektúre nových grafických kariet od Nvidie. Voľba označenia nakoniec padla na RTX 2080 miesto 1180, čo je vzhľadom na sľubované výkony irelevantná informácia. Nvidia totiž sľubuje až 50% nárast výkonu a má k tomu aj benchmarky.

Nedávno sme publikovali špeciál, v ktorom sme sa venovali špekuláciam o pripravovanej Turingovej architektúre od Nvidie. Viedli sa dohady, či Nvidia svoje karty označí 1180 alebo sa prehupne rovno na “dvojkovú” radu 2080. Nvidia prišla okrem označenia aj s ďalšou várkou informácií a konečné detaily sú každým dňom zrejmejšie. Aj keď ešte nikto z nás nesiahol na novú kartu, špekulácie o potenciálnom výkone sú na mieste a objavujú sa už mesiace. Podľa odhadov si odborníci mysleli, že prakticky pôjde len o upravené Pascaly, ktoré ponúknu aj o 20% výkonu naviac. Aj tento nárast výkonu je dosť relevantný, no Nvidia šokuje vyhláseniami až o 50% náraste výkonu v porovnaní s vlajkovými loďami série. Samozrejme, pôjde o referenčné 1080 respektíve 2080.

Veľký dôraz sa pri nových kartách – okrem nárastu hrubého výkonu-  kladie aj na skloňovanie Ray Tracingu. Ide o pomerne nový koncept v hrách, ktorým sa prepočítavá renderovanie. Nie náhodou skloňujeme tento pojem, pretože Nvidia tieto pojmy šikovne zakomponuje do marketingu. 50% nárast výkonu renderovania Ray Tracingu neznamená 50% nárast výkonu pri tradičnej metóde rasterizácie. Podľa firmy však pôjde o 50% nárast výkonu na jadro. Čo to v praxi bude znamenať, sa zatiaľ len môžme domnievať, no predpokladá sa že ide len o zbožné prianie. Na druhej strane, zlepšenia sa iste dočká technolóia anti-aliasingu. Sľubuje sa tiež HDR rendering a 4K v 60fps+.

Podľa grafu a informácií, ktoré dodáva Nvidia by to znamenalo, že RTX 2080 a dokonca aj RTX 2070 pri vysokých rozlíšeniach poľahky výkonovo prekoná GTX 1080Ti. Tieto rozdiely však budú menšie pri 1440p respektíve 1080p rozlíšeniach, ktoré sú pre slovenského hráča stále tou najčastejšou voľbou. Pre plnohodnotné porovnania si však budeme musieť počkať na testy z praxe.

Komentuj!