Register

A password will be e-mailed to you.

Hry sa v minulosti postarali už o nejednu kontroverziu. Či sa už jednalo o výraznú brutalitu, násilie, zosmiešňovanie významných udalostí a osobností alebo sa nejaký hráč dopustil závažného trestného činu, napríklad vraždy. V takýchto prípadoch príde na rad bulvár, začne celú kauzu dopodrobna rozoberať, a následne usúdi, že videohry a hráči sú skazou ľudstva. Rovnaký scenár nastal aj tentokrát, nakoľko mladík, aktívne hrajúci Fortnite, údajne prepadol drogám a pokúsil sa zabiť. 

Ak by sme mali uviesť nejaké kontroverzné príklady z minulosti, tak by nám určite poslúžil herní vývojári a vydavatelia zo štúdia Rockstar Games. Stačí si spomenúť na vypočúvaciu sekvenciu v jednej z najdrahších, no i najpredávanejších hier súčasnosti, Grand Theft Auto V. Počas tejto pasáže ste mučili bezbranného svedka, pričom mnohé portály hru kvôli tejto misii okamžite zatracovali. Výraznú kontroverziu spôsobil napríklad aj Manhunt, rovnako vydaný štúdiom Rockstar Games, ktorý bol za svoju surovú brutalitu a depresívne vyznievanie zakázaný hneď v niekoľkých krajinách.

Hra bola svojho času dokonca spájaná s vraždou štrnásťročného chlapca menom Stefan Pakeraah jeho o tri roky starším kamarátom Warrenom Leblancom. Toto spojenie vzniklo najmä vďaka faktu, že titul bol propagovaný ako psychologický zážitok a nie ako videoherný počin. Pracoval s psychikou hráčov, nabádal k brutálnemu zabíjaniu, a takmer plnoletý Warren bol titulom údajne posadnutý. Neskôr však boli všetky obvinenia stiahnuté a polícia označila zločin ako násilnú krádež, keďže nedokázali nájsť žiadne spojenie medzi hrou a vraždou.

Najnovšie sa negatívne o hrách vyjadril britský denník Daily Mirror. Konkrétne sa jedná o žurnalistu menom Matthew Barbour, ktorý sa snažil už v minulosti uvrhnúť zlé svetlo na videohry. Vtedy to však skúšal pomerne nečestným spôsobom, nakoľko ponúkal odmenu celých sto libier osobám, ktoré budú tvrdiť, že Pokémon Go mal na nich zlý vplyv. K celému tomuto prípadu sa viaže pomerne zaujímavá anekdota. Chris Bratt je človek, ktorý sa pomerne dobre orientuje vo svete hier, no a pred dvomi rokmi odpovedal na e-mail, v ktorom sa Matthew snažil nalákať ľudí, aby tvrdili, že im vtedy enormne populárna aplikácia zničila život. Chris si vymyslel príbeh, v ktorom ho jeho žena opustila a spolu s jej milencom šla chytať Pokémonom prostredníctvom vyššie spomínanej aplikácie. Dokonca páriku milencov vymyslel vlastnú pieseň s tematikou Pokémonov. Zábavnejší je však fakt, že Matthew bol ochotný tento príbeh vydať, napísal totiž Chrisovi a tvrdil, že prišiel na nepravdivosť niektorých informácii, no aj tak má stále záujem urobiť s jeho manželkou rozhovor. Chris tým v jeho nedávnom príspevku na Twitteri chcel poukázať na nezmyselnosť, či možnú nepravdivosť článku o Fortnite.

V ňom totiž Matthew Barbour píše o mladom mužovi, ktorý vďaka Fortnite prepadol drogám a chcel dokonca spáchať samovraždu. Podľa všetkého chlapec, ktorý sa volal Carl, potreboval hrať Fornite bez prestávky a neskôr jeho závislosť prešla do takej fázy, že musel rodičom kradnúť peniaze, aby si mohol kúpiť nové zbrane, vylepšenia a skiny. Kvôli nočnému hraniu začal brať rôzne drogy, ktoré mu pomáhali zostať v bdelosti dlhé hodiny bez nutnosti spánku. Nakoniec sa náruživý hráč pokúsil zabiť, chcel totiž skočiť zo spálne, nachádzajúcej sa na treťom poschodí. Rodičia a vlastne aj mladý Carl, tvrdia, že za jeho zúbožený stav môže Fortnite.

A na internete vypukla ďalšia veľká diskusia. Mnohí tvrdia, že za psychický stav Carla nemôže Fortnite, iní si zasa myslia pravý opak. Vlna kritiky padla aj na noviny Daily Mirror, no ešte väčšia na nedôveryhodného Matthewa, pretože vyšlo na povrch, že takmer vždy podpláca subjekty svojich interview vďaka čomu vytvára falošné príbehy, no a, bohužiaľ, ani teraz tomu nebolo inak. Hľadal totiž rodiny, ktorých dieťa je závislé na Fortnite a tentokrát ponúkal odmenu tristo libier. V e-maili, ktorý rozposielal tvrdil, že tento príbeh musí byť emočne veľmi silný. Aký máte názor na tento spor? Myslíte, že za stav mladíka môže práve Fortnite alebo považujete celý príbeh za vymyslený?

Komentuj!