Register

A password will be e-mailed to you.

Sonic the Hedgehog je postavička, ktorá je veľmi dobre známa všetkým hráčom. Počiatok jeho dobrodružstiev sa datuje od roku 1991, takže je tu s nami už dlhých 27 rokov. Modrý ježko všeobecne patrí k najikonickejším hrdinom na hernej scéne a nič na tom nemení ani skutočnosť, že po prechode do 3D to s ním už nebolo až také ružové. V dnešnej recenzii si predstavíme vylepšenú verziu minuloročného titulu Sonic Mania s názvom Sonic Mania Plus, ktorá prináša do tejto výbornej hry ďalšie novinky. Na čo presne sa môžu fanúšikovia tešiť?

Recenzovaná verzia PS4

Minuloročný titul Sonic Mania, bol vydaný pri príležitosti dvadsiateho piateho výročia tejto ikony skákačkového žánru. Hra zožala obrovský úspech, čo dokazujú nielen vysoké hodnotenia v recenziách a i kladné ohlasy od samotných hráčov. Sonic Mania v sebe totiž v sebe mala pôvodného ducha modrého hrdinu Sonica, vrátane vysokej rýchlosti a náročnejšej obtiažnosti, pri ktorej sa zapotil nejeden hráč.

Už po spustení som mal pocit, akoby som sa vrátil v čase o niekoľko rokov späť. Ihneď som sa pustil do takzvaného Mania módu, ktorý som si pamätal ešte zo starých titulov. Pri výbere postavy som si ihneď všimol dvoch nových hrdinov, s ktorými sa môžete vzoprieť legendárnemu zloduchovi známemu ako Dr. Ivo “Eggman” Robotnik. Prvým z týchto hrdinov je Mighty the Armadillo. Jeho schopnosť je padať veľkou rýchlosťou smerom nadol, čím môže likvidovať nielen nepriateľov, no súčasne i niektoré prekážky. Ide o podobnú schopnosť akou disponuje i samotný Sonic a práve s ním som nakoniec aj zahájil hru. Jeho veľkým plusom je, že keď je v klbku, dokáže efektívne odolávať napríklad bodliakom, alebo iným nebezpečným nástrahám.

Druhou novou postavou je Ray the Flying Squirrel. Ako už napovedá i jeho meno, jedná sa o veveričku, ktorej hlavnou schopnosťou je lietanie, respektívne plachtenie. Aj tentokrát ide podobnú schopnosť ako má jeden z ďalších hrdinov, a to Miles “Tails” Prower, avšak Tails dokáže pri lietaní meniť i smer, no zase vydrží vo vzduchu kratšie ako Ray. Suma summarum, Sonic Mania Plus teda obsahuje celkovo päť hrdinov – Sonica, Raya, Tails, Armadilla a Knucklesa, pričom každý má svoje špecifické schopnosti a vyniká v niečom inom.

Ďalšou z noviniek, ktorou sa Sonic Mania Plus odlišuje od pôvodnej verzie, je režim Encore. Ten sa síce do Sonic Mania dostal tiež, no až ako spoplatnené DLC, v základnej verzii prítomný bohužiaľ nebol. Dovolil by som si tvrdiť, že tento režim dodáva hre úplné iný rozmer. V rámci neho sa síce dostanete k rovnakým levelom, ako sú v Mania móde, avšak sú obohatené o nové cesty, zmenu finálnych bosov, alebo nové farebné ladenie. To značne vylepšuje dojem zo samotnej hrateľnosti, nakoľko pri prechádzaní jednotlivých a dobre známych levelov budete mať zakaždým pocit, že objavujete niečo nové. Radi sa tak budete vracať späť, aby ste odhalili všetky ich zákutia.

V tomto však režime rovno zabudnite štandardné životy. Tu ich nahradili postavičky, ktoré počas hrania vyslobodzujete alebo ich “vyhrávate” v minihrách. Tie potom viete následne použiť v prípade smrti. Tu však predsa len trochu zamrzí nemožnosť dostať sa na všetky tajné miesta a ku všetkým postavám v rámci jedného priechodu, nakoľko hráte za hrdinu, ktorý nemá tú, či onú schopnosť vás tam dostať. Na druhej strane, práve tento faktor veľmi dobre podporuje znovuhrateľnosť.

V hlavnom menu hráč nájde okrem spomínaných dvoch módov aj Time Attack, ktorý myslím netreba bližšie opisovať a režim Competition. Tu si môžete zmerať schopnosti aj s ďalšími osobami, nakoľko lokálne sa do hrania môžu zapojiť až 4 hráči. Sonia Mania Plus inak obsahuje 12 základných zón. Každá z nich je následne rozdelená na ďalšie dve, pričom sa môžete stretnúť aj so známymi levelmi ako Green Hill alebo Chemical Plant. Na konci každej zóny vás čaká súboj s bosom. Pokiaľ by sa vám náhodou podarilo zozbierať všetkých sedem predmetov nazvaných Chaos Emeralds, odomkne sa vám ešte jeden skrytý akt a alternatívny koniec. Na to však budete potrebovať mnoho trpezlivosti a tréningu.

Hra si každopádne zachováva ducha originálu a občas som sa poriadne zapotil pri pomerne vysoko nastavenej obtiažnosti. Skutočne som mal čo robiť, aby som sa zdarne popasoval s niektorými levemi a nástrahami, ktoré v nich číhali. Pri hraní som vystriedal všetky postavy, pričom ako už odznelo aj vyššie, každá disponuje inými prednosťami a je veľká pravdepodobnosť, že z času na čas narazíte na nepreskúmané a vášmu aktuálnemu hrdinovi nedostupné miesto.

Atmosféra je zvládnutá na výbornú a nesmie chýbať ani 16 bitový soundtrack, ktorý výborne evokuje minulé časy. Taktiež aj grafická stránka si zanecháva klasický štýl a nesie sa v znamení starých 2D skákačiek. V hre je možné zapnúť aj CRT filter, ktorý grafike pridá jemné zrnenie a s ním je ilúzia, že hráte Sonica na starom CRT monitore, úplne dokonalá. Nechýba ani 60 snímkov za sekundu, keďže takto rýchla hra si ich určite vyžaduje pre lepší zážitok.

Návrat ikonického modrého ježka v podobe Sonic Mania Plus dokáže potešiť nielen verných fanúšikov, ale získať si na svoju stranu aj nových hráčov. Vývojári dokázali naplniť vysoké očakávania a upravenú verzia pôvodného titulu môžem smelo označiť za jednu z najlepších, ak nie za tú vôbec najlepšiu hru so Sonicom, ktorá kedy vznikla. Pokiaľ titul ešte nevlastníte, určite to napravte, na dlhé hodiny budete mať dozaista o zábavu postarané.

Sonic Mania Plus - Modrý ježko vo vrcholnej forme!
Sonic Mania Plus je jednou z najlepších hier so Sonicom v hlavnej úlohe. Ide o skvelú 2D skákačku v retro štýle, ktorá však dokáže osloviť aj nových hráčov. Hru by mal určite vlastniť každý fanúšik plošinoviek a pokiaľ premýšľate či si ju zadovážiť, neváhajte.
Pozitíva
  • Nové postavy a Encore režim
  • Grafické spracovanie verné klasike
  • Lokálny multiplayer až pre štyroch hráčov
Negatíva
  • Náročnosť hry (subjektívne)
85%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!