Register

A password will be e-mailed to you.

Wadjet Eye Games sú známi nielen tvorbou vlastných, ale i vydávaním iných podobne ladených retro adventúr, pričom prakticky od začiatku svojej existencie sa na hernej scéne tešia nemalej pozornosti. Ich najnovším počinom je mysteriózne ladená záležitosť s netradičným názvom Unavowed. O čom presne pojednáva a stojí vôbec za pozornosť?

Recenzovaná verzia: PC

Americké štúdio začalo písať svoju históriu v roku 2006, keď sa jeho zakladateľ Dave Gilbert rozhodol prepracovať do platenej podoby svoju voľne šíriteľnú adventúru Shivah. Veľmi rýchlo však prerástlo svoju pôvodnú funkciu a začalo sa angažovať aj ako vydavateľská spoločnosť, pomáhajúca zviditeľňovať ďalších talentovaných tvorcov. Prvou výraznejšou lastovičkou bol titul Gemini Rue, za zmienku ďalej stojí napríklad aj Resonance, či vynikajúci Technobabylon. Samotní Wadjet Eye sú známi hlavne vďaka svojej výbornej päťdielnej sérii Blackwell, pričom naposledy sa prezentovali dystopicky ladenou záležitosťou Shardlight, ktorá vyšla pred dvoma rokmi. Pomaly sa však presuňme k ich novinke.

Jej dej sa začína odvíjať úspešne prevedeným exorcizmom, v ktorého centre diania stojíte práve vy. Nespomínate si na svoje meno, povolanie, ani ako došlo k posadnutiu démonom, no vybrané spomienky sa začnú veľmi rýchlo vynárať na povrch. Následne už len šokovane zisťujete, že neďaleko vás sa nachádza hromada mŕtvol a že tento stav máte na svedomí vy, respektíve démon, ktorý vás pred rokom posadol. Čo robiť v podobnej situácii? Všade vás hľadá polícia a k svojmu bývalému životu sa už nemôžete vrátiť. Možné riešenie je vám ponúknuté prakticky okamžite. Tým je doplniť rady prastarej organizácie Unavowed, zasvätenej boju proti zlu a s jej pomocou možno i vypátrať démona, ktorý poškvrnil vaše meno.

Najnovšia hra New Yorkského štúdia, zhodou okolností situovaná do tohto veľkomesta, je znova klasickou point and click adventúrou zo starej školy. Ak ste už v minulosti hrali niektorú z vyššie spomínaných hier, budete mať približne jasno v tom, čo môžete očakávať. Adventúry od Wadjet Eye Games sú známe tým, že vás nezásobujú hromadou predmetov a vystačíte si iba s nevyhnutným minimom. Miesto toho vsádzajú skôr na logické postupy a konverzácie s okolitými postavami, takže sa nikdy nestane, že by ste boli napríklad nútení nosiť v inventári rebrík, alebo skúšať všetko na všetko, len aby ste sa posunuli ďalej. Obtiažnosť je poväčšine nastavená rozumne a stačí iba trochu pohnúť hlavou, pričom správne riešenie sa vám objaví ako na tanieri. Samozrejme, nechýba ani zopár náročnejších hádaniek, kde musíte dajme tomu zistiť správnu kombináciu, ale tieto pasáže sú sympatickým oživením inak jednoduchšej hrateľnosti.

Unavowed však prináša i niekoľko zaujímavých noviniek, ktorými si jednoznačne dokáže vynútiť pozornosť. V prvom rade je to tvorba vlastnej postavy, pričom je len na vás, či si vyberiete mužský, alebo ženský charakter a aké mu dáte meno. K dispozícii sú dokonca aj tri rôzne povolania – barman, policajt a herec, pričom tento výber má vplyv na viacero vecí. Jednako sa od neho odvíja trochu odlišný prológ, v rámci ktorého sa môžete stretnúť s niektorými postavami o niečo skôr, a iný je aj spôsob komunikácie s ostatnými charaktermi. Policajt tak môže v dialógu uplatniť svoju autoritu a skúsenosti so zločinom, barman zase svoju empatiu a herec svoje herecké vlohy. V drvivej väčšine prípadov sa výsledok, ako taký, veľmi nezmení, a ide skôr o kozmetický prvok, no i tak tento nápad hodnotím viac než pozitívne.

Okrem voľby za koho budete hrať, však budete pravidelne čeliť aj dileme, koho vziať so sebou do terénu. Sprvoti máte k dispozícii iba dvoch spoločníkov, takže akýkoľvek výber odpadá, no toto číslo sa veľmi rýchlo rozrastie. Dcéru džina Mandanu s večne nabrúseným mečom a ohnivého mága Eliho totiž doplní aj médium Logan, ktorého neustále sprevádza duch desaťročného dievčatka KayKay a odhodlaná bývalá policajta Vicki. Každý z nich pritom disponuje odlišnými prednosťami, čo čiastočne ovplyvňuje spôsob postupu v danej lokalite. Ani tu skutočne netreba očakávať diametrálne zmeny, no k niektorým hádankám skrátka budete musieť pristupovať inak. Takže ak pri sebe máte napríklad Logana, môžete čo-to dostať z ducha v danej oblasti, a ak nie, možno vám pomôže atleticky nadaná Mandana so schopnosťou vycítiť klamstvá. Jednotliví spoločníci medzi sebou navyše pravidelne vedú kratšie dialógy, dopĺňajúce ich pozadie, a aj vy s nimi môžete prakticky kedykoľvek komunikovať a pýtať sa na ich názor. Tvorcami neskrývaná inšpirácia RPG typu Dragon Age sa skrátka nezaprie a chýba už len možnosť nadviazať s niekým romantický vzťah.

V zahraničí som sa stretol s tvrdením, že ak by hra vyšla na začiatku deväťdesiatych rokov, dodnes by bola braná ako nesmrteľná žánrová klasika. S tým sa dá iba súhlasiť, už len vďaka spomenutému využitiu mechaník známych skôr z RPG hier. Celkovo však platí, že Wadjet Eye Games dokážu z dostupných ingrediencií namiešať dostatočne chutný pokrm a nikdy vám nehrozí vyložený stereotyp. Miera nápaditosti je adekvátna, pričom za zmienku stojí aj zábavná pasáž, v rámci ktorej budete pomáhať utekať osobe z väzenia za pomoci preskakovania z fyzického sveta do miest medzi životom a smrťou. Nechýbajú ani dnes už povinné morálne voľby, ktoré čiastočne ovplyvňujú niektoré body príbehu. Aj preto je svojim spôsobom škoda, že hra naozaj nevyšla v danej ére, ale až v roku 2018, kde pôsobí iba ako veľmi kvalitný záblesk starých čias. A hoci dokáže zabaviť viac než adekvátne, nikoho už vyložene neohromí.

Po technickej stránke ide o absolútnu špičku v rámci daného typu tvorby. Tvrdenie, že tentokrát je rozlíšenie oproti predošlým titulom štúdia až dvojnásobné, konkrétne 640×360, síce pôsobí trochu úsmevne, no faktom je, že je to skutočne cítiť. Unavowed je rozhodne najlepšie vyzerajúca hra, aká doposiaľ vznikla v AGS engine a poteší nielen sympatickou mierou detailov, ale aj v rámci možností prepracovanými animáciami. Pochváliť možno aj hudbu a s drobnými výhradami i dabing. Škoda len, že hlavná postava nie je nadabovaná a i keď je tento krok logicky zdôvodnený vyššími nákladmi na výrobu ako pri tradičnom predefinovanom hrdinovi, zamrzí to tak či tak. Keď už nič, v konečnom dôsledku je to aspoň ako- tak elegantne vysvetlené, no i tak sa nemôžem ubrániť dojmu, že s hovoriacou hlavnou postavou by sa hráči dokázali vžiť o niečo lepšie.

Unavowed je ťažké v niečom vyložene kritizovať, nakoľko všetko dôležité v podstate činí správne. Poteší i určitou mierou znovuhrateľnosti a to u adventúr rozhodne nie je na bežnom poriadku. No hoci ide o kvalitnú záležitosť, k dokonalosti jej predsa len čo-to chýba. Hoci disponuje výborne napísanými postavami, chytľavým dejom a pomerne zaujímavo vystavaným svetom, v osobnejších pasážach je rozhodne o niečo silnejšia ako v tých mytologických. A to i napriek tomu, že i tam dokáže milo prekvapiť a to obzvlášť šokujúcim zvratom v záverečnej tretine, ktorého strávenie mi zabralo hneď niekoľko minút. Teoreticky by sa dali vytknúť aj vybrané pasáže, pozostávajúce iba z neustáleho chodenia z miesta na miesto a vedenia dialógov s tými istými postavami, za účelom nájdenia potrebnej informácie. Alebo úplný záver, ktorý síce dokáže čiastočne reflektovať vaše rozhodnutia, no nakoniec je to pomerne jedno, pretože na záverečnej obrazovke sa beztak dostanete k všetkým štyrom rozuzleniam zápletky. A aj to iba dvom z nich je venovaná väčšia pozornosť a zvyšok pôsobí trochu neuspokojivým dojmom.

Tak či tak, Unavowed je skvelým titulom, ktorý síce nedokázal naplniť možno až nereálne vysoké očakávania, ale na vysokých kvalitách mu to vôbec nič neuberá. A pokiaľ náhodou patríte k priaznivcom toho typu hier, nemáte veľmi nad čím premýšľať. Naozaj nie.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Unavowed - Nový démon vo Veľkom jablku
Unavowed je adventúrou zo starej školy, ktorá dokáže potešiť ako nádherným pixelartovým spracovaním, tak dostatočne kvalitným príbehom, či znovuhrateľnosťou, vyplývajúcou zo zapracovaných RPG prvkov. Vzhľadom k príjemne nastavenej cene, by bola rozhodne chyba si ju nechať ujsť.
Pozitíva
  • Špičkové retro spracovanie, ktoré predstavuje súčasný vrchol AGS scény
  • Príbeh a postavy na tradične vysokej úrovni
  • Kombinácia adventúrnych a RPG prvkov
Negatíva
  • Hlavná postava trochu stráca absenciou dabingu
  • Nie všetky aspekty sú dovedené k povestnej dokonalosti
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
90%

Komentuj!