Register

A password will be e-mailed to you.

Určite viete, že hry sa môžu meniť od regiónu k regiónu, kde sú vydávané. Či už ide o upravený názov, samotný obsah, iné DLC balíky alebo dátum vydania. Obzvlášť Nemecko je v tomto dosť špecifické a prísne. Práve preto pôsobí správa o zrušení zákazu svastík pomerne prekvapujúco.

Nemecko si po druhej svetovej vojne začalo dávať omnoho väčší pozor na všetko, čo sa týka tejto etapy histórie. Hoci sú realistické kulisy dôležité na dotvorenie správnej atmosféry, Nemecko má pomerne prísne regulácie, čo sa týka hier a toho čo zobrazujú. Často sa tak stane, že nemeckí hráči sú ukrátení nielen o brutalitu a krv, ale i vyobrazovanie svastiky, respektíve hákového kríža. Asi správne uhádnete, ktorá herná séria sa touto tématikou zaoberá najviac. Áno, je ňou Wolfenstein.

Posledný diel značky, ktorý máme ešte čerstvo v pamäti je Wolfenstein II: The New Colossus. Ak ste ho hrali hrali, tak viete, že o nacistov, svastiky, a Adolfa Hitlera nie je v hre vôbec núdza. Lenže v Nemecku vyšla upravená verzia, ktorá žiadnu z týchto vecí nezobrazuje identicky. Nemci sa však nakoniec rozhodli prehodnotiť svoj postoj. Vo výsledku to však neznamená, že všetky hry kde tieto fakty a symboly chýbajú, budú ihneď dopracované. Ide skôr o zmenu filozofie, pričom rozhodnutie bude v budúcnosti ležať na odborníkoch posudzujúcich, nakoľko má presné vyobrazenie zmysel z hľadiska dotvárania atmosféry.

Je však otázne, prečo s tým Nemecko prišlo práve teraz? Táto zmena je zrejme reakciou na zrovnoprávnenie hráčov. Nie je totiž úplne spravodlivé, aby sa Nemcom dostávalo špeciálne zachádzanie.

Komentuj!