Register

A password will be e-mailed to you.

V našej pravidelnej rubrike vám každý mesiac dávame do pozornosti zopár nových, menej známych hier, ktoré vyvinuli menšie štúdiá. Teraz pokračujeme výberom za mesiac júl 2018. Ako vždy ide o tituly, ktoré už vyšli v plnej verzii a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe, takže si ich môžete užiť naplno. Prestavme si teda júlovú ponuku.

1. The Free Ones (PC)

The Free Ones je 3D akčná plošinovka z pohľadu prvej osoby, v ktorej sa ujmete role postavy Thea. Theo je otrok, ktorý s niekoľkými ďalšími nedobrovoľne pracuje v baniach na väzenskom ostrove. Jedného dňa sa mu však podarí utiecť a práve behom tohto úteku stretne skupinku utečencov, ktorým velí miestna rodáčka menom Lana. Ich jediným cieľom je utiecť z väzenského ostrova na legendárny Kontinent. Thea, ktorý je pohybovo veľmi zdatný, preto začlenia do svojho tímu. Aby našiel vytúženú slobodu, bude musieť pomocou svojho háku preskúmať prakticky celý ostrov. V titule preto máte ako hlavnú časť výbavy už spomínaný hák, s pomocou ktorého sa zachytávate o drevené objekty. Vďaka tomu môžete preskúmavať aj inak nedostupné oblasti.

Hru vytvorilo francúzske vývojárske štúdio Farsky Interactive (v skratke FarSky), ktoré vzniklo ešte v roku 2013 a má už na konte dve hry: FarSky a Sky Break. Ich tretí počin pod názvom The Free Ones sa objavil v plnohodnotnej verzii na Steame 12. júla 2018.

2. Earthfall (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Earthfall je kooperatívna strielačka určená hlavne pre štyroch hráčov, v ktorej čelíte invázii z vesmíru. Votrelci si berú za svoj jediný ciel vyhladiť všetok život na našej planéte. Sú tu dve príbehové kampane obsahujúce misie, ktorých náplňou je hlavne strieľanie do hláv nezvaným humanoidným, ale mimozemským, návštevníkom. Zaujímavosťou je, že zbrane nenachádzate klasicky rozhádzané po zemi, ale tlačíte si ich v 3D tlačiarňach. Na výber máte z dvadsiatky kúskov, takže vybrať by ste si mali každý. Na obranu svojho perimetra používate strategické rozmiestňovanie barikád a automatických strieľní. Earthfall teda stavia hlavne na intenzívnej akcii, spolupráci medzi hráčmi a v neposlednom rade kvalitnom vizuále. Keď teda dokážete oželieť pútavý príbeh a nepotrebujete originalitu, Earthfall by vás mohol zaujať.

Hra, postavená na Unreal Engine 4 bola už vyše roka dostupná v Early Accessu na Steame, pričom v deň jej plnohodnotného vydania 13. júla 2018 sa objavila aj na platformách PlayStation 4 a Xbox One.

3. Return of the Tentacle: Prologue  (PC)

Return of the Tentacle: Prologue je neoficiálne pokračovanie klasickej 2D adventúry Maniac Mansion: Day of the Tentacle od LucasArts. Po mnohých rokoch vývoja ju dokončila skupina nadšencov z rovnomenného štúdia Return of the Tentacle. Nemecký vývojári sa podľa svojich možností čo najviac snažili nadviazať na prvotinu. Pararelne k tomu stále vychádza takmer nekonečná videoherná séria Maniac Mansion, ktorá má v súčasnosti už takmer sto epizód. Return of the Tentacle rovnako vytvorili klasickú 2D point and click adventuru s príbehom, obsahujúcim množstvo zvratov, vtipných dialógov a bláznivých hádaniek. Titul síce zámerne navodzuje svojim vizuálnym spracovaním, ručne kreslenými postavičkami a pozadím nostalgickú atmosféru, ale využíva moderné technológie a možnosti enginu Unity a je vo full HD rozlíšení. Vydanie doplňuje profesionálny soundtrack a plný dabing, dostupný voliteľne buď v angličtine nebo nemčine.

Hru dali vývojári k dispozícii na stiahnutie 21. júla 2018 ako freeware na tomto odkaze. Je tak jediným indie titulom v tomto júlovom zozname, ktorý si môžete užiť naplno zadarmo.

4. Semblance (PC, Nintendo Switch)

Semblance je 2D plošinovka, odohrávajúca sa vo svete, v ktorom je celé prostredie, vrátane jeho obyvateľov tvarovo nestále a ohybné. Všetko dokonale funguje až do chvíle, kedy je tamojšia symbióza narušená nečakaným výskytom kryštálovej infekcie, ktorá sa rýchlo rozrastá. V úlohe bezmennej mäkkej guličky s dvoma svietiacimi očami musíte vypátrať zdroj tejto nákazy a očistiť životný priestor svojho sveta. To dokážete tak, že získate a odstránite v každej oblasti všetky červené orby, pretože tak vyčistíte danú oblasť od kryštalické hrozby.

Cieľom hry je teda získať v každej oblasti všetky červené orby. Za účelom ich získania však musíte prekonať rozličné logické hádanky, založené často na možnosti formovať okolitý terén. Vaša gulička to dokáže tak, že do terénu jednoducho narazí, pričom zároveň platí, že si ho môže aj kedykoľvek resetovať do pôvodnej podoby. Práve na tomto je založený základ hrateľnosti. Celá hra sa skladá z troch odlišných oblastí, pričom každá obsahuje odlišnú farebnú paletou, iných obyvateľov a prekážky.

Titul Semblance začal vznikať ako obyčajný vysokoškolský projekt na univerzite v juhoafrickom meste Witwatersrand v roku 2015. Po tom, čo do projektu vstúpili aj skúsenejší vývojári, založili štúdio Nyamakop v Johanesburgu s dôrazom na rozvoj afrických videohier. Tieto vyššie ambície sa naplnili plnohodnotným vydaním Semblance 24. júla 2018 na platformy PC Windows a Nintendo Switch.

5. Sleep Tight (PC, Nintendo Switch)

Sleep Tight je hra založená na pocitoch malého dieťaťa, ktoré sa sa v noci bojí rôznych imaginárnych príšer. Vašou hlavnou úlohou je teda prežiť čo najviac takýchto strašidelných nocí, pričom behom dňa si musíte čo najviac vylepšiť svoje zbrane či pevnosť. Tú tvorí najmä vaša posteľ a opevnenie vašej detskej izby tvoria pokrývky a podušky. Guľometné veže môžu byť zložené z modifikovaných plastových pištoliek a iných hračiek ktoré máte k dispozícii. Vo svojej podstate Sleep Tight spadá do kategórie takzvaných twin-stick strielačiek, alebo tower-defense hier.

Malý vývojársky tím We Are Fuzzy postavil svoj titul na Unreal engine 4 a úspešne ho vydal 26. júla 2018 na platformách PC Windows a Nintendo Switch.

To bola naša ponuka vybraných titulov od nezávislých štúdií za mesiac júl. Ten priniesol viacero zaujímavých menších hier, pričom logicky sa nemohlo dostať na všetky. Už o mesiac sme tu s ďalším, tentokrát augustovým, výberom a sami sme zvedaví, čo nás zaujme najviac.

Komentuj!