Register

A password will be e-mailed to you.

Asi každému fanúšikovi športových videohier bolo jasné, že sa aj tento rok dočkáme nového ročníka NHL. Krátke predstavenie titulu sa udialo pred pár mesiacmi a to prostredníctvom atraktívneho, no nijak pompézneho traileru. Nejednému fanúšikovi virtuálnych športov bolo jasné, že tak ako aj minulé roky, aj nový ročník NHL bude bez výraznejších zmien, pričom autori sa ani nesnažili tvrdiť opak. Obľúbený ľadový šport sa dočkal už aj beta testu na konzolách PlayStation 4 a Xbox One, pričom v našich dojmoch sa dozviete, čo všetko beta ponúkla a ako sa hra zatiaľ javí.

Hoci sa jedná o otvorený beta test, takže každý si môže vyskúšať nový ročník virtuálneho ľadového športu prakticky zdarma, je menším paradoxom, že k dispozícii sú iba online módy, za ktoré je i tak potrebné si zaplatiť. Prítomné nie sú žiadne offline režimy, či dokonca ani tutoriály, čo je určite škoda. Sám som posledné dva ročníky NHL úplne vynechal a preto by som ocenil, tak ako aj mnohí ďalší, aby ma tvorcovia aspoň trochu zoznámili so základnými funkciami. To sa však, bohužiaľ, nestalo. Niet pochýb, že v plnej verzii už tréningový mód nebude chýbať, no autori ho aspoň pre nových hráčov, mohli zahrnúť aj do bety.

World of CHEL je online režimom, v ktorom si vytvoríte vlastného hokejistu a vydávate sa vyhrávať turnaje. Samozrejme, tvorcovia už v samotnom testovaní nezabudli na loot boxy a preto za vyhrávanie zápasov získavate tašky, v ktorých sa nachádza rôzne vybavenie. Ide napríklad o dresy, hokejky, či oslavy po strelenom góle, ktoré sa bezpochyby budú dať zakúpiť aj za reálne peniaze. Zatiaľ to však vyzerá tak, že sa bude jednať o striktne kozmetické doplnky, ktoré nebudú prepožičiavať platiacim hráčom žiadne bonusové atribúty. V tomto móde sa môžete tešiť na neoficiálne zápasy, to znamená, že nehráte pod značkou žiadneho známeho tímu. K dispozícii síce sú i zápasy na profesionálnych ihriskách, kde si zahráte po boku ďalších dvoch, či piatich hráčov, avšak najrýchlejšie je možné pripojiť sa k režimu Ones, v ktorých proti sebe zápasia traja hráči. Tieto zápasy pôsobia svižným arkádovým dojmom, keďže sa odohrávajú len na polovici celého klziska a zároveň v nich nevystupuje žiaden rozhodca.

Práve World of CHEL by mohol byť skvelým singleplayerovo zameraným príbehovým módom, vďaka ktorému séria NHL by mohla pokračovať v šľapajách značiek ako FIFA, či Madden NFL. Autori sa však vyjadrili, že pre NHL sa nič podobné nechystá a to je jednoznačne škoda, keďže nielen z môjho pohľadu by to sérii prospelo. Pokojne by ste mohli začínať ako hráč na podobných priateľských turnajoch a vďaka poctivému tréningu sa časom dostať do známych líg. Stačilo by len pridať niekoľko dramatických situácii a funkčná dejová línia by bola na svete. Je tu však možnosť, že si podobnú kampaň tvorcovia nechávajú až na novú generáciu konzol.

Okrem toho je k dispozícii i takzvaný versus mód, v ktorom si môžete vyskúšať i hranie za tie najznámejšie tímy. V tomto ohľade sú autori pomerne štedrí, nakoľko do beta testu pridali takmer tri desiatky tímov. V tomto prípade sa už, samozrejme, jedná o profesionálne vedené zápasy s klasickými pravidlami. Za vyhrané zápasy logicky získavate skúsenostné body, ktoré zvyšujú váš hráčsky level. Za prehrané zápasy naopak prichádzajú penalizácie v podobe toho, že napríklad nebudete môcť po určitú dobu postúpiť na ďalší level alebo sa dokonca vrátite na predošlú úroveň. Takýto dynamický systém stúpania po rebríčku online režimom svedčí, keďže vás stimuluje k vyhrávaniu zápasov a zlepšovaniu sa v obranných, útočných i brankárskych pozíciách.

NHL 19 však celkovo pokračuje v trende minulých dielov a tak, bohužiaľ, neprináša žiadne markantné novinky. Áno, súpisky hráčov sú aktualizované, no čo sa týka hrateľnosti, tak tá v podstate zostala po starom. Možnosti úpravy vášho online charakteru sú takmer identické, no a pokiaľ by ste porovnali priebeh ľubovoľného zápasu z minulého roka, skutočne výrazné zmeny by ste hľadali len márne. Je síce pravdou, že pokiaľ sa zameriate na úplné detaily, všimnete si napríklad rozdiely v korčuľovaní, či streľbe, avšak pri samotnom zápase podobné aspekty vášmu zraku skôr uniknú.

Osobne si myslím, že veľkú revolúciu v sérii NHL môžeme skutočne očakávať až s príchodom novej generácie konzol, kedy by mala táto športová séria presedlať na nový engine. Dovtedy však bude skôr stagnovať a hoci je hrateľnosť ako taká zábavná, absencia výraznejších noviniek je jednoducho citeľná. Dlhoročných fanúšikov a vlastne i nováčikov v sérii zrejme poteší zaujímavý a arkádovejšie poňatý online režim, no to je tak všetko. Možno nás autori ešte niečím prekvapia, no zatiaľ o tom skôr pochybujem. Viac sa dozvieme už 14. septembra 2018, kedy NHL 19 vychádza na konzoly PlayStation 4 a Xbox One.

Komentuj!