Register

A password will be e-mailed to you.

ASUS, Philips a zopár ďalších známych firiem dostalo poriadnu pokutu od Európskej Únie za machinácie s cenami. O čo presne išlo a bude mať tento fakt nejaký vplyv na samotných hráčov?

Nie tak dávno si Európska Únia posvietila na lootboxy. Na kauzy okolo týchto herných doplnkov reagovalo Holandsko a Belgicko, ktoré prakticky vynútili ich zákaz. Aktuálne však EÚ rieši ovplyvňovanie cien firmami ako ASUS a Philips, no v pozornosti sú aj menšie firmy. V poslednom čase sa EÚ činí pretože ich pozornému oku neušiel ani gigant ako Google a jej firma Alphabet, ktorá stanovila rekord v pokute 4,2 miliárd € v spojení s kauzou s Androidmi.

Výrobca elektroniky ASUS pochodil o niečo lepšie a obišiel “iba” s pokutou o výške 111 miliónov €. Táto pokuta mu bola udelená za upravovanie cien v online obchodoch. Podľa správy EÚ taiwanský výrobca nútil predajcov k stanoveniu nižších, ako odporúčaných cien. Ako páka mu malo slúžiť pozastavenie dodávok tovaru. Podobný osud stihol aj firmu Philips (pokuta 29,8 miliónov €), Denon & Marantz (pokuta 7,7 miliónov €) a Pioneer (pokuta 10,1 miliónov €). Konečné čiastky boli nakoniec znížené o najviac 50%, no aj tak ide o celkom pekné sumy. Výsledkom tejto razie EÚ je však menší paradox. Keďže firmy prišli o poriadny obrat, momentálne tlačia na predajcov aby šli s cenami nahor. Najviac na toto všetko dopláca európsky zákazník, ktorý zaplatí za elektroniku o niečo viac.

Komentuj!