Register

A password will be e-mailed to you.

V našich končinách túžobne očakávaný český projekt Kingdom Come: Deliverance síce sužovali po vydaní viaceré, i technické, nedostatky, tie však jeho autori dokázali do istej miery kompenzovať nespornou originalitou. A hoci stále ide o pomerne čerstvú záležitosť, hra sa už dokonca stihla objaviť aj vo vybraných rebríčkoch najlepších RPG všetkých čias. Ako sa vydaril jej prvý väčší doplnok s podtitulom From the Ashes?

Recenzovaná verzia: PC

Kingdom Come: Deliverance – From the Ashes je prvým zo štvorice avizovaných DLC a jeho hlavnou náplňou je výstavba vlastnej obce. Nejde pritom o žiadnu náhodnú oblasť a rovno ste poverení úlohou obnoviť samotné Přibyslavice, kde hlavný hrdina Jindřich absolvoval svoju prvú veľkú hromadnú bitku. Hneď na úvod treba vývojárov pochváliť za to, že prvý prídavok je zmysluplne integrovaný do hlavnej kampane, pričom obnova miesta, ktoré predtým plnilo výhradne úlohu bojiska, pôsobí až nečakane uspokojivým dojmom. Ako to však funguje v praxi?

Hneď v úvode je vám udelený štatút richtára a vašim cieľom je znovuvybudovať plne sebestačnú dedinu. To znamená osídliť ju dostatočným množstvom usadlíkov a popritom sa postarať o to, aby dokázala generovať adekvátny zisk. Súčasne však musíte obnoviť aj miestny kostol, nakoľko ide o jednu z podmienok zdarného dokončenia novej kampane. A hoci sa v konečnom dôsledku skutočne nejedná o nič komplikované, teoreticky vám táto činnosť môže zabrať oveľa viac času, ako je nutné. Hlavný dôvod sa skrýva v peniazoch, respektíve ich nedostatku.

Na obnovenie Přibyslavíc totiž potrebujete finančné prostriedky a pokiaľ náhodou dúfate, že vám ich niekto poskytne z vlastného vrecka, ihneď na to môžete zabudnúť. Z tohto pohľadu je inak zaujímavé, že samotná výstavba má v sebe zakomponovanú aj určitú strategickú zložku. Niektoré budovy sa totiž starajú o potrebný zdroj príjmov, iné sú naopak od začiatku stratové. Ani jedny z nich však pritom nemôžete vyložene ignorovať, pretože nevyhnutné sú aj neziskové budovy typu kupeckého domu, ktorý sa stará o celkové zásobovanie dedinčanov. Pokiaľ však náhodou nemáte veľa na rozhadzovanie, je vhodné si poriadne premyslieť, aká stavba, či vylepšenie bude mať prioritu. Spočiatku pritom môžete jednoznačne počítať s mínusovými číslami a vaša prvoradá snaha by mala smerovať k tomu, čo najskôr to zmeniť.

Samotné stavanie prebieha veľmi jednoducho a v zásade iba stačí adresovať požiadavku vášmu lokátorovi. Bohužiaľ, ponuka budov je silne obmedzená a niektoré typy, známe z iných oblastí, tu ani nenájdete. Ďalším vcelku prekvapivým zistením je, že niektoré z nich, ako pekárstvo, či mäsiarstvo sa vzájomne vylučujú a na svojom pozemku môžete mať iba jedno. Čo na tom, že máte k dispozícii pomerne veľkú plochu, kde by vošli i oba… A aby toho nebolo málo, na začiatku každého stavania si musíte vytrpieť opakovanú pasáž, v rámci ktorej najprv musíte sledovať lokátora na dané miesto a následne cez identicky vedený, a chvíľami až nezmyselne pôsobiaci, dialóg potvrdiť svoju prvotnú voľbu. S týmito aspektami sa Warhorse Studios rozhodne mohli a mali vyhrať o niečo viac.

Výstavba Přibyslavíc však prináša aj niekoľko príjemných oživení, ktoré stoja za zmienku. V pomerne skorej fáze totiž musíte rozhodnúť, kde nakúpiť rôzne zásoby a je iba na vás akú kvalitu a za akú cenu sa vám podarí vybaviť. Ďalším bonusom je možnosť pozvať do vašej dediny dôležité NPC charaktery z pôvodnej hry a tým zvyšovať zisk, či znižovať stratu vybraných stavieb. To sa však nedeje automaticky a dotyčnú osobu musíte buď presvedčiť, alebo splniť jej questy. Čo sa však skutočne vydarilo, je vedľajšia aktivita v podobe súdov. Raz za čas za vami príde niekto s nejakým problémom a vy sa musíte rozhodnúť komu a v čom dáte za pravdu. Občas sú rozhodnutia jednoznačné, občas o niečo menej, no všetky ovplyvňujú celkovú spokojnosť vašich osadníkov.

I napriek tomu, že všetko v podstate prebieha v značne zjednodušenom duchu, samotné herné mechaniky sú dostatočne funkčné na to, aby dokázali ako-tak zabaviť. Hlavný a zďaleka nie zanedbateľný problém však spočíva v tom, že s výnimkou stavania a spomínaného riešenia problémov obyvateľov vašej osady , tu nenájdete nič, za čím by bolo vidieť výraznejšiu snahu. Absentujú i akékoľvek plnohodnotné questy a pokiaľ náhodou máte všetko dokončené a deravé vrecká k tomu, neostáva vám nič iné, len plniť opakujúce sa aktivity z pôvodnej hry, vrátane okrádania ľudí a zabíjania Kumánov v lesoch, aby ste sa dostali k potrebným grošom. Čo je asi presne taká zábava, ako to znie. A pokiaľ peniaze pre zmenu máte, na dokončenie vám postačí jeden kratší večer. From the Ashes má tak zďaleka najväčší zmysel z pohľadu hráčov, ktorí majú titul stále rozohraný. No i tak sa nedokážem ubrániť dojmu, že celé DLC vzniklo výhradne za tým účelom, aby sa fanúšikovia nesťažovali, že nemajú na čom míňať. Nakoľko sa však časom môžete dostať vybudovaním prosperujúcej osady k ešte väčšiemu príjmu, o skutočnom vyvážení hernej ekonomiky sa veľmi nedá hovoriť.

From the Ashes nie je zlým rozšírením pôvodného titulu a pokiaľ sa k nemu v budúcnosti dostanete v rámci kompletnej edície, rozhodne nie je dôvod ho ignorovať. Samostatne však Kingdom Come: Deliverance neobohacuje natoľko, aby mala investícia doňho výraznejší zmysel. Za relatívne veľa peňazí totiž ponúka až príliš málo muziky.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Kingdom Come: Deliverance – From the Ashes - Postav dom, zasaď strom
Kingdom Come: Deliverance – From the Ashes síce nerobí hanbu pôvodnému titulu, no pokiaľ nie ste skalným fanúšikom stavania, vzhľadom k výrazne okresanému obsahu, neprídete o veľa, ak ho náhodou vynecháte.
Pozitíva
  • Budovanie vlastnej dediny dokáže byť patrične uspokojivé
  • Dobre zvládnutý manažment financií
  • Vedľajšia aktivita v podobe súdov
Negatíva
  • Výrazne orezané možnosti stavania
  • Žiadné nové vedľajšie úlohy
  • Z hľadiska ceny ponúka iba málo zaujímavého obsahu
55%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
67%

Komentuj!