Register

A password will be e-mailed to you.

Prvý diel The Crew bol spočiatku akýmsi škaredým káčatkom v portfóliu Ubisoftu. Autori však na hru po trochu vlažnejšom prijatí nezanevreli a tvrdou prácou z nej dokázali urobiť naozaj zábavné arkádové pretekanie, kde hráči radi trávili desiatky až stovky hodín. Po štyroch rokoch od vydania pôvodnej hry však nastal čas posunúť sa o krok ďalej, a to s regulárnym pokračovaním The Crew 2. Mali by ste mu venovať pozornosť?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4 Pro

Ubisoft sa posledné roky snaží. Po kauzách ohľadom downgradu Watch Dogs, či Tom Clancy’s The Division sa tento francúzsky gigant poučil a snaží sa komunikovať priamo a bez zbytočných prikrášlení. Napriek tomu sa hráči nevedia od čias minulých odosobniť a pri každej možnej príležitosti si v diskusiách musia rýpnuť. Podobnú situáciu som zaregistroval aj pred vydaním The Crew 2, kedy sa internetoví odborníci popredu radovali, o akú zbytočnú a nevydarenú hru opäť pôjde a že to Ubisoft zase pekne schytá. Lenže jedna vec sú dohady, a druhá realita, pretože The Crew 2 dáva jasne najavo, že jej autori a aj vydavateľ, ktorým je už spomínaný Ubisoft, sa za výsledok vôbec nemusia hanbiť. Práve skôr naopak.

Krížom, krážom…

Pokiaľ sa o The Crew aspoň trochu zaujímate, určite vám neušila informácia, že sa titul odohráva v Amerike. Platilo to pre prvý a platí to aj pre druhý diel. Autori teda zostávajú v už známom prostredí, no pridávajú vodné toky a pohľad na celú mapu z vtáčej perspektívy. Je mnoho hráčov, ktorí sa na opakovanie prostredia sťažujú, no ja osobne to za mínus nevnímam, keďže nejde úplne o to isté. Áno, ak niekedy vznikne tretí diel a hra bude opäť situovaná do Ameriky, to už pravdepodobne bude problém, no v prípade sequelu to až tak nevadí, obzvlášť keď zoberiem do úvahy, koľko hráčov prvý diel minulo a spätne sa už k nemu vracať nebudú.

Rozloha mapy je naozaj obrovská a pokiaľ by ste rozhodli prejsť z jedného konca mapy na druhý, máte o zábavu na takmer hodinku postarané. Práve objavovanie prostredia a užívanie si jazdy patrí k prvkom, ktoré hra zvláda výborne. Samozrejme, nemožno tu očakávať mapu jednu ku jednej, no tie najvýznamnejšie a najdôležitejšie miesta a mestá tu nájdete. The Crew 2 je však v prvom rade o pretekaní, ktorého si vďaka naozaj veľkému počtu pretekov užijete do sýta. Vaše aktivity sú rozdelené do niekoľkých kategórií, pričom tu máme Street Race, Offroad, Freestyle a Pro Racing.  V každom druhu pretekov jazdíte za “pomoci” niekoho iného, takže vašim partnerom pri pouličných pretekoch je Latrell, pri offroadoch zase Tucker ‘Tuck’ Morgan, a podobne. Tieto kategórie sa ešte ďalej členia, takže napríklad v Street Race nájdete okrem klasických pretekov aj Drag preteky, či driftovanie. Kategórií je dostatok, pretekov taktiež a akonáhle získavate vyššiu úroveň, tak sa vám odomykajú nové výzvy.

To všetko je zaobalené do tuctového príbehu, ktorý skrátka stojí na tom, že sa chcete stať tým najlepším v širokom okolí. To je zhruba všetko čo potrebujete o príbehu vedieť. Vývojári z Ivory Tower to tentoraz poňali ako nejaký festival pretekania, takže sa pravdepodobne inšpirovali u série Forza Horizon, no to vôbec nie je na škodu. Ak už má byť v pretekárskej hre príbeh, nech je o radosti z pretekania a nie o pomste, ako tomu bolo v prípade prvého dielu. Napriek tomu je tu príbeh iba ako nejaký podklad a nehrá veľkú úlohu, takže sa môžete sústrediť na to hlavné – pretekanie.

Preteky na každom rohu…

The Crew 2 je obrovská hra. A keď myslím obrovská, tak naozaj obrovská. Mapa je veľká, pretekov taktiež neúrekom a to zabezpečuje, že nuda nebude hroziť. Dozaista ste si mohli prečítať recenzie na iných portáloch, ktoré sa už hre venovali, no ja som sa v tomto prípade rozhodol ísť tak trochu proti prúdu. V mnohých textoch či videách som narazil na sťažnosti, že hra má síce kvantum obsahu, no ten sa veľmi rýchlo omrzí a hra začne byť nudná. Ja som za uplynulé týždne takmer každý deň hre venoval niekoľko hodín a musím skonštatovať, že sa pri nej aj po tejto dobe nenudím. A to si myslím je dostatočne dobrá vizitka pre hru, ktorú práve za niečo podobné mnoho hráčov odsúdi. I napriek tomu, že mám nejaké herné resty, ktoré by som chcel počas chudobnejšej letnej sezóny dohnať, vždy si najskôr pustím The Crew 2 a venujem jej svoj čas. A nie preto, že musím, ale preto, že chcem.

Jednak za to môže variabilita pretekov, ktoré autori pre hráčov nachystali a nemalú mieru na tom má i fakt, že v hre okrem automobilov nájdete aj motorky, športové člny a lietadlá. Práve posledné dva menované dopravné prostriedku sú veľkou novinkou, ktorú hra prináša. A hoci niekto môže mať obavu, ako sa to bude hrať, prípadne či sú tieto prostriedky zábavné, no nemusíte mať strach, Ivory Tower sa s neľahkou úlohou popasovali dobre. A iba pre úplnosť, vozidiel je zatiaľ zhruba 270.

Zábavnosť na prvom mieste…

Ak hľadáte čistokrvné arkádové preteky, ktoré na prvé miesto dávajú zábavnosť a radosť z jazdenia, tak ste na správnej adrese. Jazdný model je “oholený až na kosť”, takže nie je problém jazdiť s formulou v bežnej premávke, ak to teda pri tej rýchlosti nenapálite do okoloidúcich vozidiel. Fyzika je tomuto faktu podriadená, takže naozaj nemožno očakávať žiaden náznak reálnosti. Na to sú tu však iné tituly a ja kvitujem, že si autori boli vedomí toho, akú hru chcú hráčom naservírovať. V prípade The Crew 2 sa oplatí riadiť pravidlom – plynový pedál až na podlahu.

Vďaka tomu, ako autori hru nastavili, si hráč dokáže užiť každý jeden pretek. Je úplne jedno, či budete riadiť auto, motorku, čln, či lietadlo, všetky dopravné prostriedky sa ovládajú dobre a behom chvíľky sa vám dostanú pod kožu. Je mi jasné, že väčšina hráčov bude preferovať autá a motorky, no netreba vopred odsudzovať ani ten zvyšok. A aby toho nebolo málo, okrem samotného jazdenia na vás budú čakať i ďalšie aktivity, napríklad fotenie známych miest, prípadne zvierat a podobne.

Aj chyby sa nájdu…

Už to asi znie ako obohraná platňa, no ani The Crew 2 nie je hra bez chýb. Vlastne ich má viacero, no našťastie mi ani jedna výraznejšie nekazila zážitok z hry. Mnoho hráčov musí autorov preklínať za absenciu kompetitívneho PvP multiplayeru, ktorý do hry pribudne až niekedy v zime. Nemusí potešiť ani nutnosť byť neustále online, no v tomto ja problém nevidím, veď kto dnes nie je pripojený k internetu? Samozrejme, pri výpadku internetu to už je problém, no to sú ojedinelé prípady. Občas predvedie už tak zjednodušená fyzika husársky kúsok, sem-tam narazíte na miesto, kde auto nie je na zemi ale sa vznáša tesne nad ňou, no pri hrách podobného rozmeru sa podobné problémy bohužiaľ nedajú odstrániť na sto percent. Ani grafické spracovanie nie je ukážkové. Niekedy na vás vyskočí naozaj slabá textúra, inokedy vás zase zvieratá či postavy vystrašia svojim vzhľadom, no tie, našťastie, nehrajú prím, v hre orientovanej na preteky.

To, že je v hre kvantum obsahuje je fakt, ktorý sa skrátka nedá poprieť. Nie všetko je však prepracované tak, ako by si zaslúžilo a autori tak v niektorých oblastiach iba plávajú po povrchu. To je veľká škoda, no ak by všetko malo byť tip-top, hra by pravdepodobne strávila vo vývoji ešte veľmi dlhú dobu. Fanúšikov prvého dielu nepoteší ani absencia niektorých herných prvkov, ako napríklad tuningové obchody, čo zase mne až tak nevadí, pretože tieto veci patria na začiatok tohto milénia, kedy boli v móde prvé časti Fast & Furious, či Need for Speed Underground. Mne najviac chýbajú dlhé preteky, ktoré trvali niekoľko desiatok minút a previezli ste sa vďaka nim po veľmi slušnom úseky z mapy. Trochu zamrzí, že nie je viac využité transformovanie vozidiel. Tieto okamihy sa počas “kampane” využívajú iba v určitých pretekoch, čo je škoda.

Aby som však preladil na veselšiu nôtu, modely vozidiel sú naozaj pekné a prepracované, v pohybe hra vyzerá dobre a dozaista pomáha i soundtrack, ktorý obsahuje naozaj slušný výber skladieb. Obsahu je dostatok, vylepšovanie vozidiel jednoduché a ak patríte medzi priaznivcov foto režimov, určite si prídete na svoje. Takže The Crew 2 má svoje chyby, niektoré hre podrážajú nohy, avšak zabiť zábavnosť sa im, našťastie, nedarí.

Beh na dlhé trate…

The Crew 2 nie je iba obyčajnou hrou, skôr ide o službu, ktorá sa bude rozrastať, podobne ako napríklad Gran Turismo SPORT, i keď to, samozrejme, mieri na odlišné publikum. Už teraz je jasný plán pre podporu do mája 2019, pričom každú chvíľu budú do hry pribúdať nové vozidlá a disciplíny. Pripravovaný obsah bude navyše zadarmo, čo autorom slúži ku cti a hráči to určite ocenia. Po dodatočnej starostlivosti sa i odsudzovaný prvý diel premenil takmer na nepoznanie a hráči v hre trávili svoj čas radi. U The Crew 2 je to však trochu iné, keďže tu už mohli autori využiť nadobudnuté skúsenosti ihneď. Je pravdou, že napriek tomu sú tu rezervy, no pre mňa ide o lepšiu a zábavnejšiu hru, než bol predchodca už teraz. Mnoho hráčov sa snaží titul porovnávať s Forzou Horizon, no ja by so skôr použil prirovnanie s Test Drive Unlimited, k tomuto počinu má The Crew 2 omnoho bližšie, než k “pokladu” Microsoftu. Dozaista nejde o dokonalú hru, no aj po desiatkach hodín je stále zábavná, čo je pri podobnom type hier jednou z najdôležitejších vlastností. Napriek niektorým výhradám však možno The Crew 2 odporučiť, ide o vydarený počin, ktorý však svoj pravý potenciál pravdepodobne ešte len predvedie.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

The Crew 2 - Vydarený reparát
The Crew 2 je vydareným nástupcom prvého dielu. Síce nie je dokonalý, no ponúka kvalitnú zábavu na desiatky hodín. A by toho nebolo málo, do budúcna sa bude iba rozrastať. Počítať však musíte aj s aktuálnymi nedostatkami, ktoré hre v určitých smeroch podrážajú nohy.
Pozitíva
  • Množstvo obsahu, rozmanité vozidlá
  • Jazdenie je zábavné
  • Rôzne druhy pretekov, soundtrack a ozvučenie
Negatíva
  • Transformácia medzi jednotlivými vozidlami zostala nevyužitá
  • Chýba kompetitívny PvP multiplayer
80%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (3 Hlasy)
93%

Komentuj!