Register

A password will be e-mailed to you.

V našej novej rubrike, v ktorej vám pravidelne každý mesiac dávame do pozornosti zopár nových, menej známych hier, ktoré vyvinuli menšie štúdiá, pokračujeme výberom za mesiac jún. Ako vždy ide o tituly, ktoré už vyšli predchádzajúci mesiac a zároveň sa už nenachádzajú ani v predbežnom prístupe, takže si ich môžete užiť naplno. Prestavme si teda júnovú ponuku.

1. The Piano (PC)

The Piano je hororová adventúra s prvkami štýlu noir, odohrávajúca sa v štyridsiatych rokoch 20. storočia v Paríži. Hlavným hrdinom je John Barnerway, Američan s francúzskymi koreňmi, ktorý celý život žije v tieni svojich oveľa slávnejších bratov, Georgeho, Louisa a Valentína. Jeho bratia sú známi a uznávaní pianisti, avšak jedného dňa sú všetci zavraždení a podozrenie padá práve na Johna. Ten sa rozhodne dokázať, že s vraždami nemá nič spoločné a v neposlednom rade i zistiť, čo sa vlastne stalo. Celá hra sa odohráva v Paríži, v ktorom musí John čeliť psychologickým hrôzam, vyhýbať sa nepriateľom a zároveň hľadať stopy, vďaka ktorým dokáže nájsť požadované odpovede.

Hru vytvorilo malé štúdio Mistaken Visions z Hamburgu, ktoré dokázalo svoju prvotinu dokončiť aj vďaka dnes už neexistujúcemu Greenlightu. Plná verzia vyšla 4. júna 2018 na Steame.

2. Shape of the World (PC, Switch, PlayStation 4, Xbox One)

Nezávislé štúdio Hollow Tree Games predstavilo svoj prvý titul Shape of the World ešte na Kickstarteri v lete roku 2015. Základný koncept bol už vtedy dosť odvážny a zaujímavý. Malo ísť o akúsi prieskumnícku, alebo objaviteľskú hru, v ktorej sa pohybujete procedurálne generovanou krajinou, ktorá sama rastie, vyvíja sa a dokonca samostatne reaguje. Inšpiráciou boli pre autorov tituly, ako sú Journey či Flower, pričom ich hra mala navyše obsahovať aj príbeh, v ktorom v úlohe osamoteného hrdinu skúmate rôzne malebné krajiny. Aj keď sa očakával pútavejšia zápletka, nakoniec sa tvorcovia rozhodli, že váš hrdina nebude mať jasne určený cieľ. Jeho cieľom je totiž nakoniec samotná cesta. Otvorená krajina, obsahujúca množstvo waypointov tak ponúka primárne relaxáciu, takže akúsi netradičnú variáciu na tradičný zážitok.

Hra na vás reaguje tak, že každým ďalším vašim krokom odhalí ďalší zaujímavý bod v krajine. Takže pokiaľ sa rozhodnete vydať práve touto cestou, pribudne vám ďalší kúsok do herného sveta. No pokiaľ sa pre zmenu vrátite na už navštívené miesto, môžete tešiť na úplne odlišné prostredie. Po rokoch vývoja hra konečne vyšla 5. júna 2018 a to nielen na Steame, ale aj na konzolách Nintendo Switch, PlayStation 4 a Xbox One.

3. Crying is not Enough (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Crying is not Enough je ďalší zo survival hororov, inšpirovaných sériami ako The Evil Within, Resident Evil, či Silent Hill. Ujímate sa v ňom roly Jacoba Heltena, ktorý hľadá svoju manželku Claire. Tá bola totiž zranená následkom vážnej autonehody a musela byť hospitalizovaná v miestnej nemocnici. V nej pobudla niekoľko týždňov, ale tesne pred svojim prepustením záhadne zmizla. Ešte v ten večer však neznáma žena osloví Jacoba s tvrdením, že vie, kde sa Claire nachádza a prisľúbi mu svoju pomoc. V tej chvíli sa začína temná cesta hlavného hrdinu, ktorá sa rýchlo zmení na boj o prežitie. V snahe nájsť svoju ženu musí Jacob prehľadávať temné lokácie, bojovať s desivými monštrami, ale aj riešiť rôzne hádanky.

Vývojárske štúdio Storyline Team údajne pracovalo na hre celých päť rokov a až v januári 2018 bola pripravená na uvoľnenie. Nakoniec však vyšla v plnej verzii až 15. júna 2018 iba na platforme Steam a vydanie na PlayStation 4 a Xbox One bolo dočasne odložené. Tu však treba dodať, že recenzie nie sú až tak nadšené.

4. Haimrik (PC, PlayStation 4, Xbox One)

V Haimriku sa újmeme úlohy mladého rovnomenného pisára, ktorý získa magickú knihu napísanú krvou. Tá ho prenesie do príbehu v ktorom sa mu zhmotňujú slová a so skupinou svojich priateľov musí zachrániť malé mestečko pred tyranskou vládou generálov a kráľa. Hra sa neberie príliš vážne a tak sa môžete pripraviť na veľkú porciu čierneho humoru, výstredných postáv a všadeprítomného odľahčenia. Hrateľnosť je založená na tom, že sa s Heimrikom pohybujete do strán a pritom vám na obrazovke beží text, z ktorého si vyťahujete a následne zhmotňujete slová. Týmto spôsobom prekonávate prekážky, ktoré vám stoja v ceste. Aktivováciou správnych slov získavate predmety, s pomocou ktorých riešite logické hádanky, alebo získavate zbrane pre boje s protivníkmi. Niektorým slovám je však potrebné vyhnúť sa, pretože ich zhmotnením nastane vaša smrť. Niektorí bossovia ich dokonca môžu použiť proti vám.

Štúdio Below the Game pochádza z Kolumbie a hoci vzniklo už v roku 2008, do väčšieho povedomia sa dostalo až vďaka mobilnej hre Story Warriors Fairy Tales (2015) určenej na operačné systémy Android. Venovalo sa teda najmä tvorbe hier na mobilné platformy a Haimrik, ktorý vyšiel 19. júna 2018 na PC, Xbox One a PlayStation 4 tak možno považovať za ich najväčší úspech.

5. Youropa (PC)

Youropa je v prvom rade titul, v ktorom úplne ignorujete zákony gravitácie. Samotný tamojší svet je síce abstraktný, ale zároveň logický a jeho úlohu je, aby preveril vaše vnímanie tretieho rozmeru. Ujímate sa úlohy zvláštnej postavičky You, čo je malá humanoidná bytosť, ktorá má namiesto nôh prísavky, umožňujúce jej chodiť po stenách a stropoch. A túto unikátnu schopnosť musí používať k riešeniu čoraz náročnejších výziev.

Na začiatku sa You prebúdza v dutom strome a vôbec na nič si nespomína. Aby zistil, kto vlastne je a aké je miesto v tamojšom svete, musí navštíviť zvláštne rozbité mesto vznášajúce sa vo vzduchu. Počas tohto prieskumu však narazí nielen na množstvo hádaniek, ale aj nepriateľov. Našťastie sa však dokáže vyvíjať a naučiť sa nové schopnosti, ktoré mu jeho prieskum uľahčia. Vďaka zabudovanému editoru si navyše môžete úplne jednoducho vytvárať i nové úrovne a v nich tak zažívať úplne nové dobrodružstvá. Štúdio frecle ApS založil dánsky vývojár Mikkel Fredborg a ide o ich úplne prvý titul, ktorý vyšiel na Steame a to 27. júna 2018.

To bola naša ponuka vybraných titulov od nezávislých štúdií za mesiac jún. Veríme, že vás aspoň niečo z nášho výberu zaujalo a zase o mesiac sa môžete tešiť na ďalší výber pozoruhodných indie hier.

Komentuj!