Register

A password will be e-mailed to you.

S hraním hier úzko súvisí platforma, respektíve hardware, na ktorom hráte. Tak či tak, ak chcete hrať najnovšie herné kúsky v plnej kvalite, musíte vlastniť aj adekvátne “železo”. S novou ponukou prichádza Intel a predstavuje deviatu generáciu procesorov. Čo o nej zatiaľ vieme? 

Z doterajšieho trendu Intelu vieme, že každá nová generácia dostáva vyššiu číslicu a čip s kódovým označením. Coffe Lake predstavujú najnovšie prírastky avšak patri do ôsmej generácie. Cannon Lake a Ice Lake mikroarchitektúra je už za rohom a preto aj Intel prichádza s novou generáciou. Aj keď nič nie je oficiálne ohlásené, objavujú sa už uniknuté dokumenty, ktoré naznačujú budúcnosť nových procesorov.

Vyzerá to, že nastolený trend označovania bude pokračovať a prenesie sa z ôsmej generácie. Uvidíme teda Core i5 s číslovaním 9600, 9600K, 9500, 9400T a 9400, čo bude opäť s najvyššou pravdepodobnosťou predstavovať takzvanú midrange triedu so 6timi jadrami a 6timi vláknami. 9600K bude top čip i5 triedy s odomknutým násobičom, ktorý bude pracovať na frekvencii 3,7GHz až 4,5GHz, 9MB L3 cache a spotrebou 95W. Ostatné procesory budú na tom podobne, avšak bude sa líšiť spotreba či frekvencia. Nižšia trieda, pre menej náročných bude i3 tak ako doteraz. Táto trieda bude obsahovať 4 jadrá a 4 vlákna, s frekvenciou pod 4GHz, 6MB L4 cache a spotrebou 65W. Intel takmer s istotou prinesie aj vlajkové lode výkonu v podobe tried i7 a masívu i9, kde sa počet jadier hýbe na úrovni 6 respektíve 8 a dvojnásobným počtom vlákien.

Bohužiaľ, alebo našťastie, aj najnovšia generácia procesorov od Intelu sa nesie v známom rytme optimalizácie. Aj keď je nutné uznať, že od ôsmej generácie sa zvýšil počet jadier v i5 a i3 triede, čo už prevyšuje predošlé generácie a núti rozmýšľať o upgrade. Vyzerá to teda, že pomaly ale isto sa dosahuje strop frekvencií, ktorá sa v základe hýbe pod 5GHz, aj keď nové procesory budú zase o niečo rýchlejšie ako tie aktuálne. Trendom bude zvyšovanie počtu vlákien a jadier a ďalších prídavkov, ktoré ocenia najmä hardvéroví nadšenci.

 

Komentuj!