Register

A password will be e-mailed to you.

Dlhoročná séria MotoGP prešla v aktuálnej iterácii výmenou enginu, ktorý vylepšil model správania a predovšetkým vizuálnu stránku. Krok správnym smerom však trochu neguje absencia širšieho obsahu. Napriek tomu si MotoGP dokáže obhájiť svoju úlohu v portfóliu fanúšika motoršportu, aj keď tohtoročná edícia s názvom MotoGP 18 rozhodne nepatrí do kategórie “must have”.

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

MotoGP 18 sú v poradí už šiestym dielom tejto značky z dielní štúdia Milestone, známeho talianskeho producenta predovšetkým motorkárskych titulov. Séria aktuálne zažíva technologický reštart, tvorcovia totiž pri jej vývoji tentokrát použili engine Unreal 4. Znateľné vylepšenia grafiky však mierne zatieňujú nedostatky v obsahu, respektíve absencia prvkov z minulých dielov.

Nové MotoGP opäť obsahuje módy – Grand Prix, klasický Time Attack, Championship a, samozrejme, Career. Multiplayer je pomerne oklieštený na jednorázové preteky a bohužiaľ, split screen nie je vôbec možný. V hlavnom menu nájdete aj položku add-ons, kde možno časom pribudnú rozšírenia a napríklad polepy motoriek, no tá zatiaľ zostáva prázdna. Výber výstroje je široký a ponúka desiatky kúskov z každého druhu.

Suverénnym víťazom v kategórii žrút času je mód kariéry, kde začínate s vaším virtuálnym jazdcom v najnižšej zo štyroch výkonnostných tried – Red Bull Rookie. Aj malé úspechy vás časom vystrelia do vyšších tried (Moto 3, Moto 2, MotoGP), ktoré sú náročnejšie, ale už máte k dispozícii lepší stroj, ktorý sa dá navyše vylepšovať. Rovnako rastú schopnosti jazdca. Komunikácia s agentom prebieha cez email, ponuky sú stručné a pravidelné. Kariéra je pomerne návyková, zlepšovanie strojov aj jazdca nie je vôbec jednoduché, ale získaný postup sa v hre odzrkadlí.

Grafické vylepšenia badať v celkovom dojme, ale aj v detailoch ako odlesky, správanie jazdca či realistické dymovnice za plotmi. Len preteky v daždi sú jednoznačne zážitkom. Škoda však zastaralo vyzerajúceho okolia tratí či slabého spracovania okolitých postáv ako členovia tímu alebo traťové moto girls. Tu unikajú tvorcom ľahko získateľné body…

Veľmi vydarené sú však prezentačné videá krajín jednotlivých Veľkých cien, ktoré zmierňujú utrpenie pri katastrofálne dlhom a častom loadingu. Ak jazdíte v Španielsku, uvidíte zábery koní a toreádorských arén, v Taliansku zasa Florenciu, či Koloseum. Reálne videozábery dopĺňajú grafické prvky oznamujúce stav trate a počasie.

 

Pohľady jazdca, aj spracovanie vašej i ostatných motoriek je detailné a vydarené. Vadili mi však rôzne nedoladené drobnosti, napríklad rotácia kamery pri pohľade dozadu. Jazdíte ako o život, potrebuje skontrolovať situáciu za sebou, na čo použijete – celkom štandardne – pravú páčku. Pohľad dozadu však nie je automatický, rýchly, ale musíte čakať, kým kamera zrotuje okolo celej motorky. Efektné, hlavne keď ste s motorkou v štrku. Navyše, pohľad dozadu máte k dispozícii iba ak vidíte celú motorku.

Model správania motorky je veľmi slušný, rovnako aj poloha a pohyb jazdca. Motorku musíte brzdiť dvoma tlačidlami, mierne reaguje aj na opotrebenie kolies mimo trate. Detailnejšie spracovanie známych jazdcov poteší oko, rovnako aj možnosť deformácie motorky pri nárazoch. Škoda však stádovitého správania AI. Súperi jazdia v dokonalých líniách, najlepšie spolu. Niekedy ich z konceptu nevyruší ani náraz padajúcej motorky.

Aby ste ma každopádne nechápali zle, MotoGP 18 je pomerne slušná pretekárska záležitosť. Kto má rád tento druh motoršportu, celkom určite si príde na svoje i v najnovšom ročníku. Fyzikálne zákony aj nastavenia stroja tu fungujú veľmi dobre, a každý si ten svoj dokáže vyladiť k dokonalosti.

V každom prípade ide o titul, ktorý od vás vyžaduje hodiny investovaného času. V jednotlivých pretekoch totiž rozhodujú detaily a hra vám nič nedaruje zadarmo ani na najnižšej obtiažnosti, ktorá sa dá, našťastie, nastavovať v percentách. No kým sa naučíte správne ovládať motorku, brzdiť ju, prenášať hmotnosť a celkovo bezchybne jazdiť, chvíľu vám to určite potrvá.

MotoGP 18 je i napriek tomu, že neprináša veľa nového, zábavnou a návykovou hrou. Nový engine jej určite prospel, vyzerá pohľadnejšie a pôsobí trochu reálnejšie. Škoda len, že vývojári nestihli do titulu zakomponovať aj iné módy, napríklad klasiky. Tie by totiž faktor zábavy posunuli zase o niečo ďalej. A je to práve monotónnosť obsahu, ktorá oberá inak vydarený diel série o body navyše.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

MotoGP 18 - Nedokonalý technologický refresh
MotoGP 18 je rozhodne vydareným pokračovaním známej série a nový engine priniesol nielen krajší vizuál, ale aj zlepšenia po fyzikálnej stránke. Škoda len, že inak kvalitnému titulu trochu podráža nohy nedostatok obsahu. Ak vlastníte predošlé ročníky, najnovší diel pokojne odignorujte a počkajte si na MotoGP 19. Ak však do sveta herných motoriek vstupujete po prvýkrát, séria MotoGP je jednoznačnou povinnosťou a kúpou zatiaľ posledného prírastku rozhodne nespravíte chybu.
Pozitíva
  • Profesionálne licencované preteky
  • Kariérny režim
  • Možnosti nastavenia motorky
Negatíva
  • Nekonečné loadingy
  • Grafika okolia trate nestojí za veľa, modely ľudí (s výnimkou jazdcov) vyzerajú katastrofálne
  • Prvé kroky v hre sú časovo náročné
65%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
65%

Komentuj!