Register

A password will be e-mailed to you.

Francúzsky Ubisoft je často označovaný za spoločnosť, ktorá iba reskinuje hry a vydáva ich za pokračovania. Občas je to z časti pravda, no na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že v dnešnej dobe iba ťažko možno od nejakej zavedenej série očakávať revolúciu. Ak si teda nedá prestávku na päť a viac rokov. Niekedy však tento gigant skúša nové veci, ako napríklad Steep, či pred necelými štyrmi rokmi vydanú pretekársku arkádu The Crew. Tá sa už o pár dní dočká pokračovania, pričom sme si v dvoch beta testoch mohli odskúšať, či sa vývojári z Ivory Tower poučili a načúvali prosbám fanúšikov.

Ihneď v úvode sa musím priznať, že v prvom The Crew som nestrávil stovky hodín. Hru som si vyskúšal, bol fajn, no celkom rýchlo ma prestala zaujímať. Autori ju síce postupne vylepšovali, pridávali nový obsah, načúvali prosbám komunity, no do rozbehnutého vlaku sa už nastupuje horšie. A to bol aj môj prípad. Napriek tomu prvý diel nepovažujem za sklamanie, či nebodaj prepadák. Iba som jednoducho ihneď pri vydaní nedostal titul, aký som chcel. Je predčasné hovoriť, ako to bude s prichádzajúcim pokračovaním, no prvé dojmy sú náznakom toho, že by to na tento pokus predsa len mohlo vyjsť.

The Crew 2 sa dočkal až dvoch beta testov, pričom som si nenechal ujsť ani jeden z nich. Ako ochutnávka toho, čo ponúkne plná verzia to postačovalo, i keď ma trochu mrzlo, že sa mi v otvorenej bete resetoval dosiahnutý progres. Je to však pochopiteľné, keďže išlo o oddelené testy. Už prvé odjazdené metre v hre mi naznačili, že po stránke jazdného modelu sa, aspoň čo sa týka áut, až tak veľa meniť nebude. Mne osobne jazdný model problémy nerobil, no na internete bolo dosť hráčov, ktorým ovládanie nesadlo. V porovnaní s prvým dielom však predsa len došlo k menším úpravám a vyladeniu, takže je pocit zo šoférovania predsa len o niečo lepší.

Veľkou novinkou druhého dielu sú však najmä lietadlá a motorové člny, takže sa pretekanie presúva zo súše i do vody a vzduchu. I keď je hra arkádou, čo sa nesnaží vôbec skrývať, ovládanie oboch nových dopravných prostriedkov dokázali autori z Ivory Tower dobre prispôsobiť. Ani v jednom prípade som nemal pocit, že by bolo nutné do jazdného modelu zasahovať a niečo uľahčovať, či sťažovať.

Na pomery arkádových pretekov je teda všetko v najlepšom poriadku. Vozidlá majú svoju váhu, chovajú sa odlišne, no napriek tomu vám stačí niekoľko desiatok sekúnd a ste s ovládaným “tátošom” najväčší kamaráti. A tak by to pri arkádach aj malo byť.

Už úvodné minúty beta testu hráčom ponúkli dobrú predstavu o tom, čo ich v The Crew 2 čaká. Najskôr jazda autom, následne prechod do jazdy v motorom člne, samozrejme, potom presun do vzduchu, nakoľko pasáž v lietadle nesmie chýbať. To všetko podporené efektom ako z filmu Inception, kedy sa počas jazdy autom a motorovým člnom mesto pred vašimi očami ohýba, ako ostatne vidieť i na vyššie priložených screenshotoch. Po úvodnej predstavovačke sa však tempo trochu upokojilo a vývojári vás konečne pustia hrať hru tak, ako chcete vy.

Čo musím pochváliť hneď v úvode je prepracovanie navigácie, nakoľko zmizla otravná vodiaca čiara nad autom, ktorá sa vyskytovala v prvej časti. Bol to rušivé, častokrát mätúce a je dobrou správou, že druhý diel sa tohto prvku zbavil. Ak sa tak stalo už počas aktualizácie prvého dielu, je to iba dobre, no ako som už naznačil, prvej časti som sa toľko nevenoval.

Už prvý diel The Crew obsahoval príbeh, a inak tomu nebude ani v prípade pokračovania. Tento raz ide hlavne o tom, že vy ako neznámy pretekár chcete dosiahnuť úspech a stať sa váženou osobnosťou pretekárskej scény. Je to síce klišé, no radšej takýto jednoduchý motív, ako nejaké cesta za pomstou a podobne. Na čo sa však vsádza sú prvky zapájajúce do toho všetkého sociálne siete. Za úspešne odjazdené preteky získavate followerov, na základe čoho sa vám potom odomykajú ďalšie a ďalšie preteky. Beta test bol v tomto prípade obmedzený, nakoľko neumožňoval prekročiť métu 14 999 fanúšikov. Vystačiť si tak bolo nutné so základnými pretekmi pre každú kategóriu. Napriek tomu však bolo obsahu v beta teste dostatok.

Niekto môže namietať, že hra zostáva v Amerike a nepresúva sa niekam inam, no vyzerá to tak, že až v pokračovaní autori vyťažia toto územie v rámci možností na maximum. Myslím si, že mnoho hráčov prvý diel The Crew ani nehralo, a preto nebude problémom situovanie sequelu do rovnakých lokalít. Navyše je tu rozšírenie mapy vodné toky, plus sa na celú oblasť môžete pozrieť aj z vtáčej perspektívy. Hráči, ktorí v prvej časti nahrali desiatky až stovky hodín so mnou asi nebudú súhlasiť, no ako to už býva, nemožno vyhovieť každému.

Po grafickej stránke je na tom The Crew 2 dobre. Je pravdou, že na trhu nájdeme i krajšie vyzerajúce pretekárske hry, no ak sa pozrieme na povedzme Forzu, či Gran Turismo, ide o exkluzivity a značky, ktoré pre Microsoft a Sony znamenajú mnoho. To sa odzrkadľuje napríklad na vyššom rozpočte, ktorý aspoň podľa môjho názoru nie je u The Crew 2 až tak vysoký. Bez ohľadu na túto skutočnosť sa však nemajú autori dôvod hanbiť. Testovaná PlayStation 4 Pro verzia bežala stabilne, vyzerala pekne a nejeden raz sa predo mnou zobrazila naozaj nádherná scenéria. Je otázne, či beta test využíval potenciál výkonnejších verzií aktuálnych konzol, no ak aj áno, finálna verzia na to predsa len môže byť ešte o niečo lepšie. Dôležité však je, že už v bete titul netrápili žiadne problémy technického rázu. Jedinú väčšiu výhradu mám voči postavám, ktoré vyzerajú pomerne jednoducho a o triedu horšie, než zvyšok. Snáď sa s nimi teda nebude hráč stretávať príliš často.

A hoci je zrejmé, že The Crew 2 nebude na Metacritic dosahovať priemer hodnotení 90% a viac, napriek tomu z tejto značky rastie pekná konkurencia pre Forzu Horizon. Samozrejme, dosiahnuť na ekvivalentnú kvalitatívnu nebude možné hneď, no už teraz je badať pekný pokrok, ktorý titul urobil v porovnaní s prvým dielom. Prináša viac obsahu, rozmanitejší vozový park, decentný vizuál a pokiaľ sa nič nepokazí, respektíve nedôjde k zaujatosti voči Ubisoftu, recenzie by mohli dopadnúť dobre. The Crew 2 na to totiž má potenciál. Počas oboch beta testov som sa nenudil, a to som bol nútený hrať to isté znova.

Na Xboxe One to hra však bude mať ťažké, nakoľko fanúšikovia konzol od Microsoftu pravdepodobne radšej siahnu po už spomínanej Forze Horizon. Na PlayStation 4 to vývojári z Ivory Tower majú o poznanie jednoduchšie, nakoľko tu viac-menej nemajú žiadnu konkurenciu. Na PC síce Forzu Horizon nájdete, avšak iba v Microsoft obchode, čo mnoho hráčov odrádza. The Crew 2 však nájdete aj na Steame, čo môže vývojárom zahrať do karát, keďže ide o najrozšírenejšieho klienta. Ubisoftu môže pomôcť aj vydanie v júni, keďže sa blíži leto, bude herné sucho a hráči môžu po tomto počine siahnuť skôr, než povedzme v októbri.

Aby som sa však vrátil ešte k samotnej hre. Ide o open-world, takže asi nikoho neprekvapí, že občas narazíte na nejakú chybičku. Pri zastavení na skokanskom mostíku mi auto levitovalo asi 30-40 cm nad zemou, prepadol som i cez zábradlie, no to môže byť jednak spôsobené nehotovou verziu, prípadne na to skrátka pri odlaďovaní nik nenarazil. Našťastie ide o veci, ktoré nekazia dojem z hrania a boli naozaj jediné, na ktoré som narazil. Napríklad taký prepad do textúr počas preteku by bol omnoho väčším problémom.

Aby som však nepísal zbytočne dlho, na záver už len dodám, že ma titul The Crew 2 počas beta testov bavil. Hra vyzerá dobre, tak sa i hrá, ponúka zaujímavé novinky v porovnaní s predchodcom a má našliapnuté k tomu, aby medzi hráčmi uspela. Treba iba zahodiť predsudok typu “Iba ďalšia hra od Ubisoftu”. Ja dúfam, že sa dostaneme k finálnej verzii a budeme vám môcť priniesť recenziu, pretože prvý dojem totiž vývojári z Ivory Tower zanechali pozitívny. A verím tomu, že plná verzia na tom nič nezmení. Ešte zostáva zodpovedať poslednú otázku, a teda znova a lepšie? Ja hovorím, rozhodne áno…

P.S. Už v beta teste bol prístupný photo režim, ktorý umožňuje vytvárať naozaj pôsobivé screenshoty. Strávil s v ňom pomerne dosť času a myslím si, že mnoho hráčov, najmä teda automobilových nadšencov bude mať vďaka The Crew 2 každú chvíľu nový wallpaper. A ak by vás náhodou autá omrzeli, môžete fotiť aj zvieratá a prírodu. Tu je menšia ukážka:

Prístup do privátneho beta testu poskytla spoločnosť

Komentuj!