Register

A password will be e-mailed to you.

Každý fanúšik filmov pozná Terminátora, Johna Ramba alebo Ellen Ripleyovú. Každý milovník umenia pozná Monu Lisu alebo Hviezdnu noc. Kto miluje sci-fi, ten isto pozná odpoveď na otázku, kto je Votrelec. Kto má zas pre zmenu rád fantasy, pozná Froda aj Gandalfa. No a kto je fanúšikov hier, isto bude poznať nasledujúce ikonické postavy.

Mario

Naozaj nedokážeme začať nijak inak. Fúzatý taliansky inštalatér je svetovým herným fenoménom číslo jedna. Ak by ste stretli totálneho herného laika, ktorý nepozná význam slova ,,videohry”, stačí spomenúť toto meno. Niet sa čomu čudovať, je tu s nami už od roku 1981, kde sa ešte ako nepomenovaný hrdina postavil Donkey Kongovi, aby zachránil krásnu slečnu. My si ho ale pamätáme hlavne z hry Super Mario Bros. z roku 1985, v ktorej sa objavil aj jeho mladší brat Luigi.

Od tej doby sa Mario objavil vo viac ako 200 hrách, je oficiálnym maskotom Nintenda a najpredávanejšou hernou značkou vôbec. Hier s touto ikonickou postavičkou sa predalo už viac ako 500 miliónov kusov. A je z čoho vyberať, je to všestranný chlapík. Dokáže jazdiť na motokáre, hrať tenis alebo golf a neodmieta ani RPG žáner. Srdcia miliónov fanúšikov si však získal preto, lebo je oddaný svojej princezne Peach a nikdy neváha postaviť sa svojmu úhlavnému nepriateľovi Bowserovi.

Crash Bandicoot

Ak by sme chceli nájsť ekvivalent Maria v ponuke Sony, nemôžeme spomenúť nikoho iného ako Crasha Bandicoota. Prišiel ako blesk z jasného neba od vtedy úplne neznámeho štúdia Naughty Dog a odštartoval jeho hviezdnu kariéru trvajúcu dodnes. V roku 1996 exkluzívne pre prvú PlayStation priniesol neopozeraného, originálneho a zábavného hrdinu s obľubou v “jablkách”.

Crash sa stal symbolom prvej generácie PlayStation a pokračoval svoju púť aj na PlayStation 2. Takisto ako Mario sa neobmedzoval len na skákanie po hlavách nepriateľov a záchranu krásnej dámy. Vyšli závodné hry ako Crash Team Racing, či párty kúsok Crash Bash. A pozrel sa aj na iné platformy, ako na domovskú PlayStation, od Gamecube, cez Xbox 360 až po Nokia N-Gage. Minulý rok sa vrátil aj v Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, ktorá oživuje prvé tri hry v sérii vo vizuále hodnom dnešnej doby.

Sonic the Hedgehog

Usmievaný, večne optimistický, odvážny a hlavne pekelne rýchly Sonic odštartoval svoj šprint medzi stálice hernej histórie v 1991 v hre Sonic the Hedgehog na systéme Sega Genesis. Druhé pokračovanie z roku 1992 sa zároveň stalo aj najpredávanejšou hrou na Sega Genesis systéme. Spoločne bojovali proti Eggmanovi, hlavnému záporakovi série, ktorý ovláda armádu robotov a chce s jej pomocou zničiť Sonica a jeho priateľov. Rovnako ako dvaja predchádzajúci hrdinovia, ani Sonic neostal verný len jednému žánru, v jeho koži sme mohli zažívať aj pomalšie ladené, exploratívne dobrodružstvo v hre Sonic Labyrint, či zajazdiť si v Sonic Drift. Sonic sprevádzal všetky Sega konzoly od spomínanej Sega Genesis, cez Sega Saturn až po skvelý, no komerčne neúspešný Sega Dreamcast systém.

Po tomto neúspechu Sega prestala vyrábať vlastný hardware, značky jej ale ostali a tak Sonic začal vychádzať aj na platformách Nintenda, Sony, neskôr sa ukázal aj na Xboxe a PC. Dostal sa aj do televízie v animovaných seriáloch, za spomenutie stojí hlavne Sonic X. Momentálne si môžete najaktuálnejšiu hru so Sonicom, Sonic Forces zahrať na všetkých aktuálnych platformách. Kto má chuť na retro ladenú hratelnosť, môže siahnuť po hre Sonic Mania.

Link

Z rozprávkovej krajiny Hyrule pochádza sympatický hrdina ako vystrihnutý z učebnice o ideáloch odvahy, poctivosti a dobra. Vždy pripravený zachrániť Zeldu zo spárov zákerneho Ganona, hlavného záporáka tejto kultovej série, nesúc Master Sword sa vrhá do fantastických dobrodružstiev. Tie nás sprevádzajú rovnako ako Mario už od roku 1986, kedy Link začal svoju púť v hre The Legend of Zelda. Doteraz vyšlo 19 hier z hlavnej série The Legend of Zelda, napríklad Ocarina of Time, Majora’s Mask, či minuloročný Breath of the Wild.

Veľa herných vývojárov sa odvoláva na hry z tejto série ako na zdroj svojich inšpirácii. Nájdeme medzi nimi mená ako Hidetaka Miyazaki (Dark Souls), Fumito Ueda (Shadow of the Collosus), Peter Moulynex (Fable), či Dan Houser (GTA). Ocarina of Time drží svetový Guinessov rekord ako najlepšie hodnotená hra všetkých čias a celkovo je séria považovaná za najlepšiu hernú sériu vôbec, ako uviedol napríklad britský magazín Empire.

Gordon Freeman

Hrdina série Half-Life of Valve, ktorá je tak trocha stále veľkým tajomstvom. Nikdy totiž nebola dokončená a pri momentálnom smerovaní Valve sa zdá, že sa jej dokončenia ani nikdy nedočkáme. Jej hlavný hrdina Gordon Freeman je trocha atypický, kedže sa nejedná o žiadneho svalovca, vojaka, mutanta ani mimozenšťana. Gordon Freeman je teoretický fyzik pracujúci vo výskumnom komplexe Black Mesa, nosí plášť a okuliare. Práve v komplexe Black Mesa sa v roku 1998 začala jeho púť, keď pri nepodarenom pokuse prenikli na Zem nepriatelia v podobe mimozemských foriem života. Gordon sa musel prebiť cez týchto mimozemšťanov, ale aj vlastných ľudí cez hádankami nabitý Black Mesa komplex až na domovskú planétu mimozenšťanov Xen a poraziť ich vodcu Nihilatha. A z diaľky ho sledoval tajomný G-man…

Half-Life priniesol FPS hru s inteligentným dizajnom úrovní, dynamicky striedajúcu rýchlu hrateľnosť s pomalšou exploráciou prostredí a riešením priestorových hádaniek. Okrem toho bola okorenená zaujímavým a tajomným príbehom, ktorý doplnili aj menšie prídavky ako napríklad Blue Shift, či Opossing Force. Tieto nám ukazovali udalosti v Black Mesa z perspektívy iných postáv. V roku 2004 prišlo pokračovanie Half-Life 2 a pribudli rozširujúce pokračovania Episode One a Episode Two. Potom však prišlo mlčanie a to trvá dodnes. Gordon Freeman bol v mnohých anketách vyhlásený za najvýraznejšiu postavu herného priemyslu vôbec, rovnako ako Half Life 2 je dodnes považovaný za jednu z najdôležitejších a najvýraznejších hier, aké kedy uzreli svetlo sveta.

Commander Shepard

Začalo sa to v roku 2148, kedy boli na Marse objavené trosky stratenej civilizácie Protheanov. O niekoľko rokov neskôr sa ľudstvo vďaka tomuto nálezu technologicky posunulo a sociálne integrovalo medzi ostatné rasy galaxie. Vrcholom tohoto snaženia malo byť prijatie prvého ľudského člena do radov Spectier, elitných vojakov, ktorý podliehali len Rade Citadely, najvyššiemu orgánu moci v galaxii. A tým človekom mal byť Commander Shepard, presnejšie vy v jeho koži. Na vašej testovacej misii sa ale niečo škaredo pokazilo a blíži sa nepriateľ, ktorý je hrozbou pre všetok inteligentný život v galaxii.

Začalo sa to v roku 2007, kedy Bioware prinieslo na Xbox 360 a neskôr aj na PC sci-fi RPG akciu z pohľadu tretej osoby s názvom Mass Effect. V nej hlavný hrdina Commander Shepard prenasleduje zradcu Sarena, odhaľuje strašné tajomstvo zmiznutia civilizácie Protheanov spred 50-tisíc rokov a vrhá sa nielen do víru nebezpečenstva v boji, ale aj do víru veľmi dobre napísaných a zahraných rozhovorov. Hra priniesla veľmi dobre vyvážený balanc hratelnosti a príbehu, skvelé postavy, prostredia aj misie. Hlavne nám ale priniesla Sheparda, ktorého sme si síce mohli osobnostne formovať sami vďaka systému rozhodnutí v rozhovoroch, z každej jeho tváre, každej podoby ale sršala neopakovateľná charizma. Za týmto úspechom rozhodne stojí aj jeho dabingový herec Mark Meer/ herečka Jennifer Hale.

Geralt z Rivie

Geralt z Rivie, Biely Vlk, Mäsiar z Blavikenu, Gwynbleidd. Na svojich potulkách svetom si Geralt vyslúžil mnoho prezývok a nie všetky boli lichotivé. Aj keď sa snažil žiť život obyčajného zaklínača a nestarať sa do záležitostí okolitého sveta, vždy mu Osud nachystal iný plán, kde bude musieť opustiť hranice svojho jednoduchého sveta zaklínača a vrhnúť sa do zradného víru politických a mocenských bojov a intríg. Takisto ako Andrzej Sapkowski nepočítal s tým, že sa jeho postava Geralta z Rivie raz dostane za hranice knižného sveta, stane sa jedným z najpopulárnejších herných hrdinov a protagonistom série, ktorej tretí diel sa navždy zapísal do dejín videohier ako jedna z najlepších hier vôbec.

Pritom herné začiatky značky Zaklínač vypadali spočiatku úplne inak. Hra mala byť akčný titul podobný Diablu, Geralt sa mal v hre ukázať len ako NPC a hráč si mal vytvoriť vlastného zaklínača. Až neskôr bolo rozhodnuté, že Geralt bude hlavnou postavou a hra sa zmenila na RPG z pohľadu tretej osoby. Príbeh sa točil okolo zločineckého syndikátu Salamandra, ktorý napadol Kaer Morhen a ukradol zaklínačom ich tajomstvá. Spiknutie ale siahalo na oveľa vyššie miesta a Geralt sa už klasicky zamotal do mocenských bojov väčších, ako sa na prvý pohľad zdalo. Hra priniesla veľmi dobre prepracovaný príbeh, zaujímavé postavy, vedľajšie misie zmysluplne previazané s hlavnými a aj slušné množstvo vedľajších aktivít, ako krčmový box a kockový poker. Tento trend si hra udržala (a vylepšovala) až do tretieho dielu. Momentálne si môžete užiť Geralta aj v kartovej hre Gwent, alebo v blízkej budúcnosti v bojovke Soul Calibur 6.

Pac-Man

Existuje vôbec niekto, kto nepozná tohto legendárneho požierača guličiek, so vzhľadom žltého kolieska s ústami a okom? Aj takí sa zrejme nájdu, no veľa ich, pravdepodobne, nebude. Ak by ste náhodou nevedeli, tak tento charakter pochádza z Japonska, kde bola jeho prvá videohra uvedená na trh ešte v roku 1980.  Cestu k úspechu mal o to ľahšiu, že väčšina hier tej doby sa snažila ťažiť buď z obrovskej popularity Pongu, alebo vesmírnych strieľačiek ako Space Invaders, či Asteroids. Pac-Man oproti tomu prišiel s úplne novým konceptom a dokázal z neho  vyťažiť maximum.

Stačilo jedno bludisko, plné bodiek, ktoré ste museli v jeho koži zjesť a štyria duchovia s prezývkami Blinky, Pinky, Inky a Clyde, ktorí sa vám snažili prekaziť túto úlohu. V podstate sa dá povedať, že Pac-Man bol doslova predurčený k tomu, aby v tej dobe zažiaril, no asi nikto nečakal, že sa stane doslova sociálnym fenoménom. Táto postavička získala doslova kultový status a inšpirovala nielen vznik množstva rôznych mutácií, ale aj piesní, či dvoch televíznych seriálov. Objavila sa napríklad aj v neveľmi vydarenom filme Pixely.

Master Chief

Môžete namietať, ale séria Halo je možno jedinou skutočne výraznou Xboxovou exkluzivitou a dnes už legendárny Master Chief, známy aj ako John-117, jej zďaleka najvýraznejším hrdinským charakterom. Kyberneticky vylepšený supervojak a člen programu SPARTAN-II, od detstva trénovaný k tomu, aby bol dokonalou zbraňou, je pôvodnej trilógii hlavným tromfom ľudstva v boji proti vojenskej aliancii mimozemských rás známych ako Covenant. Neodmysliteľne sa s ním spája jeho do zelena sfarbené brnenie, vrátane helmy, pričom bez týchto doplnkov ho prakticky nevidieť.

Paradoxne ani to, ani jeho tichšia nátura, ktoré niektorí kritizovali, nezabránili tomu, aby táto postava veľmi rýchlo získala enormnú popularitu. Okrem hier sa Master Chief, objavil aj vo viacerých knihách, či komiksoch, no nájdete ho dokonca aj v múzeu voskových figurín Madame Tussaud v Las Vegas. Pete Wentz z americkej rockovej skupiny Fall Out Boy na jeho adresu priamo poznamenal, že je rovnakým hrdinom dneška ako postavy typu Spider-mana, Froda, či Luka Skywalkera z pohľadu predošlých generácií. Či už súhlasíte, alebo nie, nedá sa popierať, že Master Chief zanechal na videohernej scéne veľmi výraznú stopu.

Lara Croft

Hádam ste si si mysleli, že sme zabudli na Laru Croft? Mimoriadne inteligentná, atletická a kráska archeologička, respektíve vykrádačka hrobiek z Veľkej Británie si dokázala získať srdce nejedného hráča a dokonca aj nehráčov. Na hernej scéne sa prvýkrát objavila v roku 1996, pričom za jej zrodom stálo dnes už neexistujúce štúdio Core Design. Počnúc jej prvým dobrodružstvom s jednoduchým názvom Tomb Raider, ktoré ju zaviedlo až do bájnej Atlantídy, toho stihla prežiť naozaj dosť a to vrátane svojej zdanlivej smrti v The Last Revelation. Na scénu sa plnohodnotne vrátila v rozporuplne prijatom dieli s názvom The Angel of Darkness, no Laru to nijak výraznejšie nepoznamenalo.

Od tej doby sa herná séria, ktorá prešla pod Crystal Dynamics, stihla už dvakrát rebootovať a neohrozená hrdinka sa objavila aj na striebornom plátne, kde si ju dokonca zahrali dve držiteľky Oscara – v prvých dvoch adaptáciách Angelina Jolie a v tej zatiaľ poslednej, a podľa mnohých najvydarenejšej, Alicia Vikander. Tvár je však prepožičalo aj množstvo krásnych herečiek, respektíve modeliek, takže jej status sex symbolu rokmi rozhodne nijak neutrpel. A sme si istí, že najikonickejšia ženská videoherná hrdinka rozhodne nepovedala posledné slovo.

Týmto náš špeciál končí, no herná scéna dala za vznik i množstvu ďalších ikonických hrdinov, ktoré sa do nášho výberu nedostali. Skrátka, rozhodne bolo z čoho vyberať a sme si dobre vedomí, že zvoliť z mimoriadne širokej ponuky iba desať najlepších, je prakticky nemožné.  Kto vám osobne chýba v tomto výbere?

Komentuj!