Register

A password will be e-mailed to you.

Ďalší mesiac roku 2018 ubehol ako voda a my vás tak opäť môžeme privítať pri našej pravidelnej mesačnej rubrike nazvanej Hity mesiaca. Ako už iste tušíte, dnes sa pozrieme na mesiac máj 2018. Stále pokračujeme v inovovanom formáte, preto slabšie tituly úplne vynechávame a pozrieme sa len na tie najlepšie hry, ktoré nám ponúkol predošlý mesiac. Pokiaľ teda momentálne hľadáte tipy na nejaké kvalitné záležitosti, náš sumár môže byť pre vás užitočný. 

Máj 2018 síce nepriniesol tak veľkolepé herné novinky ako apríl, avšak rozhodne sme sa dočkali niekoľkých zaujímavých počinov. Hneď na úvod musíme opäť pripomenúť, že hry nie sú vyberané do rebríčka našou redakciou. Ten je tvorený priemernými hodnoteniami hráčov a kritikov z celého sveta. Vychádzame z portálu metacritic.com, ktorý zbiera tieto hodnotenia a následne ich priemeruje. Týmito informáciami sa však riadime iba voľne, nakoľko sme sa rozhodli z mesačného sumára vynechať rôzne menšie DLC alebo nové verzie už vydaných titulov, pokiaľ sa, samozrejme, nerozhodneme urobiť výnimku.

1. Pillars of Eternity II: Deadfire (PC)

Najväčší hit mesiaca je pokračovanie úspešného izometrického akčného RPG z roku 2015, Pillars of Eternity. Jeho mladší brat ide v šľapajach svojho predchodcu, akurát prináša niekoľko zaujímavých noviniek ozvláštňujúcich hrateľnosť. Fanúšikovia predošlého dielu sa opäť môžu tešiť na prieskum zaujímavých oblastí, real time súboje s možnosťou zapauzovania, ktoré sa viac než na jednoduché rýchle klikanie sústredia na taktizovanie a management postáv, no a v neposlednom rade aj na množstvo textu. Medzi veľké novinky určité patrí dabing postáv, ako aj možnosť plaviť sa po rozbúrenom mori, s čím je však spojená aj údržba a vylepšovanie lode s názvom Defiance. Hra si odniesla výbornú známku aj v našej recenzii, pričom metascore sa zastavilo na hodnote 88%.

2. Forgotton Anne (PC, PlayStation 4, Xbox One)

V tomto menšom adventúrnom počine sa ocitnete v ríši zabudnutých vecí, z ktorej sa budete snažiť uniknúť. Podľa recenzií Anne disponuje zaujímavými hádankami, ktoré sú jednoduché a často rovnaké, avšak to im neuberá nič na zábavnosti. Ďalším kladným aspektom tohto počinu je vizuálna stránka, ktorá pripomína ručnú maľbu, ktorou evokuje tvorbu japonského štúdia Ghibli. Krásnemu vizuálu sekunduje i výborná hudba. Zmienené aspekty podľa všetkého vytvárajú svet, ktorý pôsobí živým dojmom a zároveň mu nechýba zmysel pre cit a detail, čo recenzenti aj patrične chvália. Ostatne aj v našej recenzii si zabudnutá Anne odniesla priam perfektnú známku, pričom metascore činí 84%.

3. Yoku’s Island Express (PC, PlayStation 4, Switch)

Yoku’s Island Express je logická adventúra, v ktorej sa zhostíte úlohy maličkého poštára, pripevného ku guličke. Hra využíva najmä prvky pinballu, avšak posúva ich na úplne novú úroveň. V hre sú totiž zakomponované rôzne pasáže, v ktorých je platformovanie nutnosťou, či sa musíte vyhýbať rôznym problematickým prekážkam alebo rovno zvádzať súboje s bossmi. Pokiaľ chcete prejsť cez nejakú prekážku, musíte sa s guličkou odrážať od plošín na to určených, presne ako v klasickom pinballe. Otvorenejší svet je navyše prekrásne spracovaný a pripomína animované snímky určené pre mladších divákov. Tento netradičný koncept očividne zafungoval, nakoľko hráči si hru veľmi pochvaľujú. Mnohí ju označujú ako metroidvania pinball adventúru, nakoľko v nej máte otvorené lokácie, obsahujúce mnoho skrytých ciest, ktoré môžu napríklad viesť k pokladu. Yoku’s Island Express si nakoniec vyslúžil úctyhodné metascore 84%.

4. Moonlighter (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Moonlighter je akčným RPG titulom, na ktorého vývoji aktívne pracovalo neskúsené štúdio Digital Sun. V ich prvotine sa zhostíte úlohy majiteľa obchodu menom Will, ktorý sa chce stať neohrozeným hrdinom a dobrodruhom. Preto v podstate vedie dvojitý život. Cez deň sa stará o obchodovanie, komunikuje so zákazníkmi, predáva, čiže zažíva každodennú bežnú rutinu poctivého obchodníka. Pod rúškom noci sa však vrhá do veľkých dobrodružstiev, bojuje s ozrutnými beštiami, pátra po magických pokladoch. Recenzenti i bežní hráči si pochvaľujú pútavý gameplay. Management obchodu je priam návykový a nepôsobí iba ako nudná výplň, prehľadávanie kobiek dokáže byť náročné a veľmi jednoduchý bojový systém skvelo zapadá medzi rýchle tempo súbojov. Taktiež je úctyhodná rozmanitosť prostredí, nakoľko je v hre prítomných niekoľko brán, ktoré vás vždy privedú do unikátneho sveta. Tieto kladné aspekty hrateľnosti navyše sprevádza príjemná pixelová retro grafika. Moonlighter sa nakoniec vyšplhal na metascore 82%.

5. Laser League (PC, PlayStation 4, Xbox One)

Svižný multi-player titul Laser League sa dostal na Steam ešte minulý rok a to prostredníctvom služby Early Access. Jedná sa o akúsi futuristickú športovú hru, v ktorej proti sebe bojujú dva tými, ktoré sa skladajú z dvoch alebo štyroch hráčov. Hráči stojaci proti sebe si musia takpovediac hádzať polená pod nohy, nakoľko ich úlohou je vytvoriť laserové brány, ktoré protivníka zneškodnia a vyradia z daného kola. Zápasy prebiehajú vo vysokých rýchlostiach, pričom kladú veľký dôraz na postreh a reflexy. Hráčov očividne takáto originálna multiplayerová záležitosť zaimponovala, nakoľko si vyslúžila metascore 81%.

To by už bolo z tohtomesačného sumára naozaj všetko. Pokiaľ vám v našom rebríčku nejaký titul chýba, prípadne nesúhlasíte s umiestnením, nebojte sa podeliť o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

 

Komentuj!