Register

A password will be e-mailed to you.

Warning: A non-numeric value encountered in /data/4/c/4c61c55f-4e60-4a5d-9bfc-e3af3cf5bb5f/somhrac.sk/web/wp-content/themes/valenti/library/core.php on line 1606

Koncom mesiaca apríl sme vám priniesli recenziu na bluetooth slúchadlá Creative Outlier Sports, ktoré určite stoja za pozornosť. Pokračovali sme slúchadlami z produktového radu Aurvana, konkrétne išlo o model Aurvana ANC, no teraz trochu zmeníme kategóriu. Dnes sa totiž pozrieme na bluetooth reproduktor z rodiny ROAR, presnejšie sa jedná o model s označením iROAR GO.

Ak nás sledujete pravidelne, určite ste nemohli minúť niekdajšiu recenziu na reproduktor Creative Sound Blaster Roar Pro. Ak ste ju náhodou nečítali, môžete to napraviť, no dôležitejšie je, ako na nás reproduktor zapôsobil. A že rozhodne urobil dojem! Teraz tu máme jeho “bračeka”, ktorý okrem kompaktnejších rozmerov prináša i jednu dôležitú vlastnosť, a to odolnosť voči striekajúcej vode. Poďme sa však na testovaný produkt pozrieť pekne postupne.

Balenie

V balení okrem reproduktoru nájdete redukciu na 3,5mm jack pre mikrofóny, adaptér na nabíjanie spolu s redukciami do zásuviek, micro USB kábel a ako býva zvykom, nechýba ani užívateľská príručka. Nájdete tu teda všetko podstatné, no ak by ste zatúžili po nejakom prekvapení, budete hľadať márne. To však nepovažujte za výhradu.

Technické parametre

  • Meniče:

– 1 x 2.5″ Subwoofer
– 2 x 1,5″ výškový reproduktor
– 2 x pasívne ozvučnice

  • Prevedenie: konštrukcia s dvoma zosilovačmi
  • Mikrofón: vstavaný
  • Verzia Bluetooth: 4.2
  • Profily Bluetooth: 

– A2DP (bezdrôtové stereo prostredníctvom Bluetooth)
– AVRCP (diaľkové ovládanie prostredníctvo Bluetooth)
– HFP (profil hands-free)

  • Podporované kodeky: 

– AAC
– SBC

  • Near Field Communication (NFC): áno
  • Typ konektoru:

– Bluetooth
– AUX-in
– USB

  • Slot na kartu microSD: áno
  • Podporované zvukové formáty:

– MP3 (až 320 kb/s)
– WMA (až 320 kb/s)
– WAV (PCM až 16 bitů/48 kHz)
– FLAC (Up to 48kHz, 1300Kbps)

  • Rozmery (v x š x h): 54 x 192 x 97 mm
  • Hmotnosť:  810g (28.5oz)

 Ovládacie prvky

Reproduktor iROAR GO disponuje gumenými nožičkami na spodnej a bočnej strane. Reproduktor je možné polohovať či už šírku alebo ležato. Mne sa osvedčila poloha na šírku, nakoľko mi prišli lepšie dostupné hlavné ovládacie prvky – zapnutie/vypnutie, zvýšenie/zníženie hlasitosti, tlačidlo bluetooth pre spárovanie mobilného telefónu, alebo prijatie hovoru pri zapnutom handsfree. Na prednej časti sa nachádzajú informačné ledky ktoré signalizujú aktívny vstup, prípadne režim reproduktoru – BT, SD, USB, AUX.

Ďalšia skupina ovládacích prvkov sa nachádza na hornej časti reproduktoru. Tu sú umiestnené tlačidlá na posun/prepínanie medzi skladbami, pauzu a zapnutie/vypnutie funkcie shuffle. Tlačidlo REC, ktorým reproduktor vyniká medzi konkurenciou slúži na nahrávanie pomocou zabudovaného mikrofónu, poprípade po zapojení externého mikrofónu. Posledné dva ovládacie prvky sú ekvalizér a ROAR.

Po odokrytí dvoch pogumovaných častí na vrchnej strane reproduktoru nájdete napájací konektor spolu s AUX vstupom. V ďalšej časti je USB vstup na vloženie USB kľúča a slot pre microSD karty. Reproduktor vie poslúžiť aj ako powerbanka, takže nesmie chýbať ani výstup pre USB (DC OUT 1A).

Po bočných stranách sa nachádzajú membrány, ktoré si dobre plnia svoju úlohu. Osobne by som privítal, keby sú v balení dostupné chrániče, aby pri manipulácii a prenášaní reproduktoru nedošlo k ich poškodeniu. Na prenášanie sa dá k reproduktoru dokúpiť kožené púzdro, avšak ide už o ďalšiu investíciu.

Reproduktor v praxi – hudba hraj

Creative iROAR GO by mal na jedno nabitie vydržať až 12 hodín. Pri zapnutom BT a hlasitosti nastavenej na polovicu, čo je dostačujúci stav na bežné počúvanie v kancelárii alebo v parku na lavičke, reproduktor vydržal dokonca 14 hodín. Horšie to už bolo keď hlasitosť reproduktoru bola na maxilmálnej hodnote, vtedy reproduktor držal hrať približne osem až deväť hodín. To je však taktiež slušný výkon.

Samozrejme, vyskúšal som všetky vstupy, ktoré reproduktor ponúka. Najčastejšie som využíval možnosť púšťania hudby priamo z USB kľúča alebo microSD karty. Na ovládanie som používal aplikáciu Sound Blaster Connect, ktorá je dostupná ako pre Apple, tak aj pre Android zariadenia. Cez aplikáciu je možné prepínať si skladby, prípadne upravovať ekvalizér. Taktiež je možné vypnúť aj zvukové upozornenia (zapnutie, nízka hladina nabitia batérie). Cez aplikáciu je možné vidieť názvy pesničiek poprípade aj zložky, v ktorých sa nachádzajú. Ak by ste si nevedeli rady s nastavovaním ekvalizéru, stačí použiť aj tlačidlo ROAR, ktoré už má prednastavené tri režimy. Režim ROAR sa mi v praxi osvedčil. Samotný názov potom napovedá, čo sa dialo po jeho aktivácii. Z reproduktora skutočne šiel rev. Nebol ničím rušený, prehrávanie hudby nesprevádzalo žiadne praskanie a ani chrčanie, ako je to známe z veľmi lacných variantov BT reproduktorov, takže tu môžem výrobcu pochváliť.

Reproduktor sa pýši technológiou SuperWide, ktorá má za úlohu lepšie šíriť zvuk do okolia. Ide o prvý reproduktor od Creative, ktorý túto vychytávku využíva a musím povedať, že sa s ňou konštruktéri popasovali dobre. Z technického hľadiska je veľmi náročné využiť SuperWide v tak malom reproduktore, no keď sa chce, tak to ide. Vy si vďaka tomu budete môcť vychutnať bohatú a kvalitnú zvukovú reprodukciu. Iba pre poriadok, jestvujú štyri možnosti využitia tejto technológie. Buďto reproduktor umiestnite zvislo na stôl (klasická stereofónna reprodukcia), zvislo na stôl oproti stene a vo výške uší (vylepšená stereofónna reprodukcia), vodorovne na stôl (stereofónna reprodukcia s rozptylom), alebo vodorovne v blízkosti stropu (šírenie zvuku všetkými smermi). Naozaj je pre poslucháča poznať rozdiel, a to bez ohľadu na to, či ste odborník, alebo iba laik.

Príjemným bonusom je, že si reproduktor iROAR GO vo svojej špecifikácii nesie označenie IPX6, čo znamená splash proof, a teda odolnosť voči ošpliechaniu. Túto odolnosť som síce neskúšal opakovane, keďže som hudbu púšťal prevažne z USB kľúča (tým pádom je gumový kryt odokrytý), no jednorazové testovanie iROAR GO prežil bez ujmy. Nie je však dôvod pochybovať o odolnosti, čo potvrdzujú i názory na internete.

Záver

Creative iROAR sa pohybuje v cenovej kategórii od 170 do 200 €, čo už nie je najlacnejší “špás”.  Reproduktor iROAR GO je však viac, ako len “obyčajný” reproduktor. Obsahuje veľké množstvo vstupov a funkcií, dokonca dokáže poslúžiť aj ako powerbanka. Ohúri a zároveň prekvapí svojim kvalitným zvukovým prednesom, čo sa pri prenosných reproduktoroch cení. Dostatočná je i výdrž batérie na jedno nabitie. Svojimi rozmermi pohodlne sadne do ruky, na stolíku v práci nezavadzia a pekným, nenápadným a zároveň luxusným dizajnom neruší ani v domácnosti. Je to jednoducho vydarený spoločník na cesty.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative iROAR GO - Spoločník na cesty
Creative iROAR GO je naozaj vydarený produkt z dielne singapurského výrobcu. Ponúka mnoho muziky, i keď nie za až tak málo peňazí. Napriek tomu si však svoju cenovku dokáže obhájiť. Pokiaľ túžite po prenosnom reproduktore, bez väčších výhra vám môžem iROAR GO odporučiť.
Pozitíva
  • Kvalitný zvukový prednes, technológia SuperWide
  • Veľké množstvo vstupov a rôznych funkcií
  • Certifikát odolnosti IPX6
Negatíva
  • Nič podstatné
4.8Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)

Komentuj!