Register

A password will be e-mailed to you.

Kryptokurenčná horúčka dosiahla svoj vrchol koncom roku 2017, kedy Bitcoin atakoval hranice 20,000 €. To samozrejme ovplyvnilo aj ceny grafických kariet, ktoré stoja neúmerne veľa. Avšak podľa spoločnosti Nvidia sa to má čoskoro zmeniť.  

Jední kryptomeny preklínajú, iní na nich nedajú dopustiť. Dôvod je jednoduchý. Na to aby ste mohli ťažiť kryptomeny potrebujete solídny výkon grafickej karty. Keďže minery vykúpili takmer všetky zásoby, ceny sa aj pri starších kúskoch držia pomerne vysoko. Nvidia však predpovedá masívne poklesy predaja kariet práve tejto skupine zákazníkov.

Nvidia totiž vydala nové modely GTX 10 série, ktoré majú upravené chladenie a tiež špeciálnu edíciu Founders Edtition. To by malo byť dobrou správou pre ľudí, ktorí sa chystajú vylepšiť svoj herný stroj. Cena Bitcoinu sa momentálne drží pod 10,000 €, čo tiež prispieva k útlmom v predajoch. Aj Nvidia do budúcna predpovedá 2/3 poklesy predajov v tomto kvartáli.

Samozrejme, mineri nie sú jediní, ktorí stoja za stagnáciou cien GPU. Svoje v tomto zohrali aj ceny pamätí. Avšak firma, ako aj sama priznáva, kryptohorúčka zaskočila. Konšpirácie ohľadom ovplyvňovania tú budu vždy, pravdou však ostáva, že firma má za sebou jeden z najlepších rokov, keď sa predaje dvihli o 66% z roka na rok a to jej vynieslo 3,21$ miliardy v zárobkoch. Odhaduje sa, že Kryptomeny z toho tvoria asi 289 $ milióna. Presnejšie čísla však nie sú k dispozícii a na informácie je skúpe aj AMD.

Zdá sa teda, že teraz by mohol byť správny čas na kúpu novej grafickej karty. To však platí len o najnovších modeloch, ktoré firmy uvádzajú na trh.

Komentuj!