Register

A password will be e-mailed to you.

Nvidia ukončila kontroverzný program nazvaný Nvidia GeForce Partner Program, ktorý pritom rozbehla len pred niekoľkými týždňami. Čo viedlo tohto grafického giganta k takémuto kroku? Zasiahla snáď vláda alebo konkurencia?

GeForce Partner Program (GPP) bol projekt, zameraný na lepšie previazanie grafického hardwaru a softwaru, čo by prinieslo lepšiu transparentnosť hráčom, lepšiu optimalizáciu, nové tituly a tak podobne. V praxi teda malo ísť o vývoj exkluzívnych hier pre GeForce produkty. Na druhej strane, tým by sa z programu GPP odstrihla firma AMD s ich  grafickými kartami.

GPP zožal po ohlásení obrovskú kritiku, na čo však Nvidia reagovala defenzívnymi vyjadreniami v zmysle, že tvorcovia by mohli svoje produkty naďalej voľne predávať. Samozrejme, aj prihlásenie do programu bolo na báze dobrovoľnosti. Pravda však zrejme leží niekde uprostred. Podľa slov Kyle Bennetta z HardOCP mala Nvidia rôzne nepriame metódy ako si participáciu vynútiť – napríklad nedodaním GPU štúdiám (zrejme prototypov a devkitov). Podobná kontroverzia tu už bola v minulosti, keď Nvidia mala spoločne s hernými štúdiami zámerne sabotovať optimalizáciu pre karty od AMD – napríklad Project CARS, kde grafické karty od Nvidie zvládali hru po vydaní podstatne lepšie, a konkurenčné karty dobiehali tieto problémy až mesiace po uvedení hry na trh pomocou hotfixov v ovládačoch.

Podľa najnovších správ sa Nvidia každopádne rozhodla program GPP zrušiť, či upraviť. Podľa ich vlastných slov by to totiž neviedlo k celkovému benefitu zakazníkov. Nvidia však chce pre svojich zákazníkov priniesť aspoň “menšie” bonusy vo forme early access k vybranými titulom z programu, alebo DLC k ich produktom zdarma.

K úplnosti informácií dodáme, že AMD v tandeme s Radeonom neostali spať na vavrínoch a vyrazili do ofenzívy s vlastným programom Freedom of Choise. Ten veľkú časť svojej kampane postavil na priamej reakcii na GPP. Tento program je vo svojom základe antiprogramom voči konkurencii zo zeleného tábora – mal byť transparentný, priniesť nové tituly a značky, jednoducho všetko to, čo by nemala Nvidia.

Zrejme aj vo svetle reakcie zo strany AMD, negatívnej PR, a verejnému tlaku Nvidia upustila od svojho programu. Zatiaľ nie je jasné či AMD upraví svoj program Freedom of Choise, alebo nie. Z pohľadu hráča však tieto akcie nevyzerajú veľmi prospešne, skrývajú totiž pod všetkou tou reklamou istú politiku. Grafické karty by mali o priazeň hráča bojovať hlavne vo virtuálnych priestoroch.

Komentuj!