Register

A password will be e-mailed to you.

Produktový rad Aurvana je jedným z mnohých v portfóliu singapurskej spoločnosti Creative. Na trhu je táto rada už dostatočne dlhú dobu a dokázala si získať dostatočný počet priaznivcov, nakoľko patrí medzi tie kvalitnejšie. My sa dnes pozrieme na slúchadlá Creative Aurvana ANC, ktoré by mali dobre odhlučňovať okolité ruchy.

Už samotný názov slúchadiel – ANC dáva najavo, čo by malo byť výsadou tohto modelu. Skratka ANC totiž znamená Active Noise Cancelling, a teda aktívne potláčanie hluku, ruchov, jednoducho nežiadúcich zvukov z okolitého prostredia. A hoci ide o funkcionalitu, ktorá sa zíde, je dostatočne kvalitná na to, aby vás presvedčila ku kúpe?

Balenie

Samotný vzhľad balenia slúchadiel Aurvana ANC môžete vidieť na obrázku vyššie, a tak si radšej povedzme, čo sa nachádza vo vnútri. V prvom rade je to veľké tvrdené cestovné púzdro, ktoré slúchadlá chráni pred poškodením. Na druhú stranu, je pomerne veľké a zaberie tak celkom dosť miesta v batohu. Okrem toho tu máme audio kábel s 1,5 m dĺžkou, na ktorého koncoch nájdete 3,5mm jack. Nechýba ani redukcia pre audiosystém používaný v lietadlách, a taktiež užívateľskú príručku.  Nakoľko ANC potrebuje pre svoju funkčnosť napájanie, v balení nechýba ani jeden kus AAA batérie.

Technické špecifikácie produktu

Slúchadlá

  • Aktívne potlačenie šumu: áno
    Až 18 dB (87 %) s duálnymi mikrofónmi
  • Izolácia hluku: áno
  • Ovládanie hlasitosti: áno
  • Meniče: 40mm neodymové magnety
  • Frekvenční rozsah: 20 Hz ~ 20 kHz
  • Impedancia: 290 ohmov (merané v režimu aktívneho potlačenia šumu)
  • Citlivosť: 100 dB/mW
  • Typ konektoru: 3,5mm konektor
  • Dĺžka káblu: 1,5 m

Mikrofón

  • Smerový mikrofón: áno
  • Frekvenčný rozsah: 100 Hz ~ 10 kHz
  • Citlivosť: -38 dBV/Pa
  • Odpojiteľný: áno

Dizajn a spracovanie

Sluchádlá po vzhľadovej stránke nevynikajú. Poteší prítomnosť modrej farby, ktorá im dodáva trochu života, no predsa len, ja osobne by som prijal trochu živšiu farby. Je však zrejmé, že tieto slúchadlá nemajú pútať pozornosť a skôr majú splynúť v dave. Farebnosť je ostatne voľba osobných preferencií, a čo sa páči mne, nemusí sa zase nikomu druhému. Pochváliť však musím výrazné nápisy L a R na vnútornej strane mušlí. Hoci to skoro nikto neuvidí, je to príjemný detail, ktorý je navyše aj praktický. Hľadať maličké nápisy označujúce tú, či onú mušľu nie je zábavné. Inak tu máme oválne mušle, ktoré dobre obopínajú uši, sú komfortné a ani po niekoľkých hodinách mi neprekážali.

Dielenské spracovanie je na veľmi dobrej úrovni, no priestor na zlepšenie by sa predsa len našiel. Moja výhrada smeruje k vonkajším krytom mušlí, ktorú sú vyrobené z tvrdého plastu s lesklou povrchovou úpravou. O tom, že ide o instantný lapač odtlačkov prstov azda ani netreba hovoriť, no čo mi vadilo viac je, že po vizuálnej stránke to pôsobí lacno. Možno by mi dizajnér týchto slúchadiel oponoval, no veď posúďte sami z priložených obrázkov. Okrem tejto výhrady je však všetko v úplnom poriadku, slúchadlá nie sú ťažké, hlavový most je polstrovaný, a teda pohodlný, tu je zbytočné hľadať nedostatky.

Aktívne potláčame okolité ruchy

Devízou slúchadiel Aurvana ANC by malo byť potláčanie hluku. To sa deje za pomoci dvoch vstavaných mikrofónov, ktoré “načúvajú” okoliu a následne potom tieto zvuky tlmia. Aby ste si túto funkcionalitu mohli zapnúť, musíte do slúchadiel vložiť AAA batériu a následne ANC zapnúť. Batéria by mala vydržať zhruba 40 hodín používania, čo je slušná hodnota. Späť však v samotnému potláčaniu, ktoré je fajn. Nemôžem jednoducho povedať vynikajúce, keďže som sa už stretol so slúchadlami, ktoré zvuky z okolia tlmili lepšie. Okrem aktívneho tlmenie tu máme i pasívne, ktoré zabezpečuje uzatvorená konštrukcia mušiel. Suma summarum, Aurvana ANC svoju prácu v tomto ohľade odvádzajú dobre, avšak na zadok som si od úžasu nesadol.

Zvuková reprodukcia

Skôr, než úplne od ANC odbočím, musím tejto funkcionalite pripísať i bod k dobru v hlavnej kategórii, ktorou je zvuk. Bez zapnutého ANC je totiž zvuk slúchadiel akoby zastretý a menej výrazný. Hoci mám rád vyváženejší zvuk, tu mi predsa len prišiel o niečo menej výrazný, než by som uvítal. Po zapnutí ANC sa však situácia mení. Je to zaujímavé, ale skôr mi prišlo, že ANC zlepšuje samotný zvukový prejav, než potláča okolitý hluk. S aktiváciou spomínanej funkcionality sa slúchadlá menia zo šedej myšky na niečo viac.

Počas testovania som slúchadlá využíval či už na hranie hier, alebo na počúvanie hudby, prípadne sledovanie videí. Vo všetkých prípadoch obstáli so cťou, no bavíme sa o situácii so zapnutým ANC. Dobré mi prišlo podanie basov, stredov, ani zvuk vokálov sa nemal za čo hanbiť. Samozrejmosťou je možnosť si zvuk zlepšiť za pomoci ekvalizéru, no samotné nastavenie slúchadiel so zapnutým ANC sa výrobcovi podarilo.

Tak ako, odporučiť, či neodporučiť?

Creative Aurvana ANC sa v súčasnosti dajú kúpiť pod 100€, čo nie je zlá cena. Ponúknu vám slušný zvuk a aktívne tlmenie okolitých ruchov, ktoré sa v mnohých situáciách skrátka zíde. Najlepšie by v tomto smere mali slúchadlá plniť svoju funkciu pri cestovaní lietadlom, mestskou hromadnou dopravou, či vlakom. Bohužiaľ, ani jeden spôsob dopravy som počas testovania nemal tú možnosť využiť. Nevidím však dôvod, prečo by slúchadlá v tomto smere nemali odviesť svoju prácu tak, ako sa od nich očakáva. Je ťažké jednoznačne povedať, či sa slúchadlá oplatí kúpiť, no ak si ich zakúpite, určite nepôjde o chybu.

Produkt na testovanie poskytlo tuzemské zastúpenie spoločnosti

Creative Aurvana ANC - Odhlučňujúce slúchadlá
Creative Aurvana ANC sú slušné slúchadlá, ktoré po zapnutí ANC dostávajú druhý dych. Navyše sú veľmi pohodlné, čo pri dlhších trasách oceníte. Ak hľadáte slúchadlá s aktívnym potláčaním okolitých ruchov, potom by vám mali Creative Aurvana ANC poslúžiť dobre.
Pozitíva
  • Aktívne odhlučnenie okolitých ruchov
  • Po zapnutí ANC dobrý zvuk
  • Komfortné
Negatíva
  • Prečo nie je zvuk rovnako kvalitný aj pri vypnutom ANC?
  • Lesklá povrchová úprava mušlí nepôsobí úplne najlepšie
4.0Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (4 Hlasy)

Komentuj!