Register

A password will be e-mailed to you.

Štvrtý mesiac roka 2018 je za nami a my vás tak opäť môžeme privítať pri ďalšom článku našej pravidelnej mesačnej rubriky nazvanej Hity mesiaca. Tentokrát sa pozrieme na mesiac apríl 2018. Stále pokračujeme v inovovanom formáte, čiže zlým titulom sa nevenujeme a predstavujeme si len tie najlepšie hodnotené tituly, ktoré ponúkol daný mesiac. Pokiaľ teda neviete po akom aprílovom titule siahnuť a radi by ste sa niečím inšpirovali, v tom prípade je tento špeciál určený presne pre vás.

Apríl 2018 priniesol hneď niekoľko kvalitných titulov. Na začiatok však opäť musíme zdôrazniť, že hry do tohto sumára nevyberá naša redakcia. Informácie o hrách a, samozrejme, aj o ich hodnoteniach získavame z portálu metacritic.com, ktorý zbiera recenzie z celého sveta a následne ich priemeruje. Ním sa však iba inšpirujeme, nakoľko sme sa rozhodli vyradiť z výberu všetky menšie DLC, či tituly, ktoré už v minulosti vyšli, avšak v daný mesiac boli vydané na inú platformu. Venujeme sa teda najmä novým plnohodnotným titulom, pokiaľ sa priamo nerozhodneme urobiť výnimku.

1. God of War (PlayStation 4)

Kratos, hlavný aktér brutálnej bojovej série menom God of War, ktorá debutovala v roku 2005, sa znova vracia medzi bohov PlayStation exkluzivít. Jedná sa však o veľkú revolúciu v rámci série, nakoľko za Kratosom, akého sme ho poznali z predošlých dielov, urobili autori jednu veľkú hrubú čiaru. Grécku mytológiu zamenili za severskú, Kratos je omnoho vyspelejší a dokonca sa musí starať o vlastného syna Atrea. Pokiaľ si však myslíte, že namiesto brutálneho rozsekávania protivníkov, bude vašou úlohou učiť syna pacifistickému spôsobu života, tak ste na veľkom omyle. Tentokrát síce budete ako hlavnú zbraň využívať sekeru, no nebojte sa, dôjde aj na ikonické Blades of Chaos. Súboje sú omnoho kontaktnejšie, v mnohých ohľadoch aj surovejšie a po novom si vyžadujú aj taktizovanie v podobe naplánovania si útokov. Autori pridali do hry i jednoduché RPG prvky v podobe vylepšovania si zbraní a brnení. Fanúšikovia série si taktiež pochvaľujú serióznejšie spracovaný príbeh a pútavo vykreslený vzťah medzi hlavnými protagonistami, otcom a synom. O kvalitách titulu vás určite presvedčí aj naša recenzia, no aj výsledné metascore 94% vypovedá o mnohom.

2. Frostpunk (PC)

Ľudstvo síce rozkvitalo, stavalo rôzne továrne a komplexné budovy, no klimatická katastrofa všetko zmenila a zničila. Zem bola pokrytá snežnou dekou a ponorila sa do mrazivých vekov. Vy preberáte úlohu vodcu posledného fungujúceho mesta na Zemi, pričom vašou prioritou je zaistenie ochrany pre vás a vašich ľudí. Momentálne jednoznačne najdrsnejšia variácia na SimCity sa stretla s obrovským úspechom. Ťažké rozhodnutia, nutnosť neustále spravovať svoje mesto, starať sa o jeho ľudí patria k najväčším kladom celého titulu. Recenzentom a hráčom imponuje i depresívna atmosféra a silné ľudské príbehy. 11 bit studios, autori seriózneho simulátora prežitia This War of Mine, nám priniesli ďalší výborný a temne ladený titul, ktorý sa tentokrát vyšplhal na metascore 85%. Recenzia, ktorá vám bližšie priblíži kvality titulu, je už v príprave.

3. Yakuza 6: The Song of Life (PlayStation 4)

Bojová séria Yakuza zažila svoj debut ešte na staručkej konzole PlayStation 2 a to v rovnakom roku ako God of War, čiže 2005. Odjakživa disponovala nekompromisným fluidným súbojovým systémom, ktorý využíval najmä tvrdé pästné útoky a kopance, pričom k chladným zbraniam ste sa dostali len zriedkavo a k strelným ešte zriedkavejšie. Neojedinelé boli aj humorné minihry, akou bolo napríklad karaoke či konkrétne v tomto dieli sledovanie a povzbudzovanie vyzliekajúcich sa ženských streameriek. Yakuza 6 je v podstate chválená za rovnaké aspekty ako väčšina predchodcov, čiže za poriadne krvavý bojový systém bohatý na špeciálne útoky, pokrokové audiovizuálne spracovanie a v neposlednom rade aj za silný príbeh a zástup zaujímavých, dobre napísaných postáv. Celkovo sa recenzie zhodujú v tom, že ide o skvelé zakončenie dlhej trinásťročnej cesty Kazuma Kiryua. S týmto názorom sa stotožňuje aj naša recenzia, pričom aj metascore 83% je viac ako úctyhodné.

4. Minit (PlayStation 4, Xbox One, PC)

Dobrodružná cesta za zničením zákernej kliatby, plná prehľadávania nebezpečných kútov sveta. Bojovanie s odpudivými monštrami, hľadanie nových ciest a pomoc ľuďom rozmiestneným po jednotlivých oblastiach, všetko navyše v príjemnom retro spracovaní. Nemali by ste však strácať čas, nakoľko po jednej minúte zomriete. Čítate správne, zlá kliatba vám neumožňuje žiť dlhšie, než jednu minútu. Po šesťdesiatich sekundách vaša postava jednoducho zahynie a vy sa ocitáte v poslednom chráme, ktorým ste prešli a ktorý slúži na ukladanie hry. Rozhodne netradičná a zároveň aj zaujímavá mechanika. Recenzenti prirovnávajú Minit k Zelde, pričom originálna hrateľnosť im zaimponovala natoľko, že sa titul vyšplhal na metascore 82%.

5. The Elder Scrolls V: Skyrim VR (PC, PlayStation 4)

The Elder Scrolls V: Skyrim nie je úplne novým titulom, nakoľko pôvodne vyšiel ešte v roku 2011. V ňom ste sa ujali roly vyvoleného, takzvaného Dragonborna, smrteľníka so srdcom a silou draka a vyrazili ste v ústrety rôznym dobrodružstvám. Čaká na vás prehľadávanie temných kobiek i prechod rozsiahlymi hradnými komplexmi. Budete bojovať proti krvilačným banditom, obrovským pavúkom a rozhnevaným kostlivcom, no vašou najväčšou skúškou bude boj s oheň chrliacimi drakmi. Teraz tieto epické dobrodružstvá môžete zažiť v podstate na vlastnej koži, nakoľko Skyrim dostal vlastnú VR verziu. Tá podľa všetkého disponuje rovnako kvalitnými aspektami aj keď priniesla niekoľko neduhov spojených s VR, ako napríklad neprehľadnosť súbojov či horší interface. VR verzia Skyrimu je i napriek tomu považovaná za vydarenú a na metascore si odniesla hodnotenie 81%.

to by bolo z tohtomesačného sumára všetko. Pokiaľ vám v našom rebríčku nejaký hit chýba, prípadne úplne nesúhlasíte s umiestnením, nebojte sa vyjadriť svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!