Register

A password will be e-mailed to you.

Pre niekoho životná cesta a kariéra v športe, pre iných nudné sledovanie loptičky a možno nepochopiteľné pravidlá. Aj keď je bejzbal u nás všeobecne menej známy a nie až tak populárny ako ostatné loptové hry, videoherné spracovanie v podobe série MLB The Show od štúdia San Diego Studio patrí medzi tie najlepšie športové hry. Pokračuje najnovší diel v tomto úspešnom trende?

Recenzovaná verzia: PlayStation 4

Úvodom by som chcel priblížiť pravidlá tohto amerického športu. Proti sebe hrajú dva tímy po deväť hráčov, pričom každý jeden hráč má svoju pozíciu na ihrisku. Sú tu rozmiestnené tri, respektívne štyri mety. Na štvrtej, tiež známej ako domácej, stojí pálkar, z ktorého sa po hode nadhadzovača a úspešnom odpale stáva bežec. Keď sa bežcovi podarí obehnúť všetky méty, získava pre svoje mužstvo jeden bod. Ak sa pálkarovi podarí odpal za hranice ihriska, v tomto prípade sa jedná o homerun a môže v pokoji prejsť všetky méty, pokojne aj v tanečnom kroku. Na ihrisku sa teda stretávajú dve mužstvá a strieda sa útok a obrana. Takáto výmena sa nazýva inning, čo znamená, že oba tímy boli raz v obrane a raz v útoku. Po deviatich výmenách sa zápas končí.

Nadhod, odpal, bež!

Zdá sa to veľmi jednoduché, však? Prekvapím vás, niekedy je dosť náročné dostať pálkara aspoň na prvú métu. V iných prípadoch sa vám to môže podariť možno v piatom inningu, alebo nedokážete získať počas celého zápasu ani jeden bod. Dúfam, že som hneď na začiatku nikoho neodradil náročnosťou, no zadarmo vám tu nikto nič nedaruje. Všetko je len o správnom a presnom načasovaní odpalu loptičky a pri úspechu dokážete nahrať veľa bodov, ktoré dovedú váš “mančaft” k víťazstvu. Inak tomu nie je ani v opačnom prípade, keď sa ocitnete na pozícii nadhadzovača a snažíte sa vyautovať pálkara správnym a rýchlym nadhodom. Kľúčom k úspechu je správne čítanie nadhadzovača, keďže každý jeden má svoj vlastný štýl hádzania loptičky, vlastnú trajektóriu, rotáciu a silu nadhodu. Spočiatku je toho na hráča pomerne dosť, no pokiaľ pochopíte základné mechanizmy, naučíte sa pravidlá a zapôsobí na vás neopakovateľná atmosféra tohto športu, nebudete sa od hry vedieť odtrhnúť. A to bez ohľadu na skutočnosť, či sa vám bude dariť, alebo nie.

Prvá méta

Prvý z režimov je Diamond Dynasty, ktorý by som prirovnal k známemu režimu Ultimate tím zo série FIFA, čiže zbieranie kartičiek a následná tvorba zostavy. Hrá sa predovšetkým online a pokiaľ máte nahrané obrovské množstvo hodín, radíte sa medzi vyššiu ligu, tento režim je pre vás ušitý na mieru. Kedže ja sa radím medzi priemernejších hráčov v tomto športe, zvolil som si režim Road To The Show, ktorý pripomína Be a Pro z FIFA. Sprevádzaný je prestrihovými scénami a dialógmi pred a po zápase. Poprípade menšími arkádovými hrami spojenými s radami trénera. Nečakajte však niečo podobné ako príbeh Alexa Huntera z posledných dvoch ročníkov série FIFA.

Na začiatku všetkého si vyberiete pozíciu, na ktorej budete hrať a potom nasleduje vytvorenie svojho vlastného hráča. Pri tvorbe si určite všimnete možnosť batting stance creator, ktorá je v tohtoročnej iterácii nová. Tu je možné nastaviť do detailov postavenie vašeho hráča, nastavenie osí x, y a z pri držaní pálky, uhol otočenia ruky, alebo uhol otočenia členku. K ostatným úpravám, samozrejme, patria rôzne oslavy, doplnky a ďalšie rôzne detaily, veď to už poznáte, no nie? Editor je skutočne prepracovaný a myslím si, že takto má vyzerať tvorba postavy v športových hrách.

V kariérnom režime začínate ako študent strednej školy v stredoškolskej lige, odtiaľ ste draftovaný do tretej ligy. Po ďalších úspechoch sa prebojujete do druhej ligy, no a nakoniec môžete skončiť až v samotnej MLB. Ceste na vrchol však budete musieť venovať veľké množstvo hodín hrania a samozrejme, aj svojho času. To je však úplne v poriadku a ak by ste dosiahli kariérny strop behom chvíľky, titul by veľmi rýchlo stratil časť svojho kúzla.

Čo si trochu zaspomínať?

Medzi jednotlivými režimami, samozrejme, nechýba ani okamžitá hra s názvom Play now. Nachádza sa tu aj niekoľko mini módov, pričom za zmienku stojí najmä Homerun derby. Už samotný názov napovedá, čo od neho môžete očakávať. Jedná sa o derby v odpálených homerunoch a môžete si zmerať sily s priateľmi v online alebo offline zápolení. Z mini módov mňa osobne zaujal retro režim, v rámci ktorého sa hra sčasti vracia do deväťdesiatych rokov. Grafika základnej hry zostáva nezmenená, je však dopĺňaná o pixelové prvky a aj zvukový sprievod je v retro štýle.

V ostatných herných módoch ma osobne veľmi potešila možnosť spomalenia času pri dôležitých akciách, ako sú hádzanie loptičky hráčom na métach, alebo pri zachytávaní odpalov. Aby som to každopádne uzavrel, ponuka je naozaj bohatá, režimov dostatok a tak sa nemožno sťažovať na nedostatok obsahu. SIE San Diego Studio odviedlo v tomto smere naozaj výbornú prácu.

Homerun až ku oblakom

K sérii MLB The Show som sa vrátil po približne dvoch rokoch, pričom naposledy som mal možnosť hrať pätnásty ročník tejto série. Priznám sa, netrúfam si do detailov porovnávať zmeny v hrateľnosti, avšak za mňa osobne určite došlo k zlepšeniam, ktoré spravili titul zase o niečo lepším, respektíve zábavnejším. Potvrdiť môžem aj to, že graficky si hra veľmi polepšila a pri testovaní som mal občas pocit, ako keby som sledoval priamy prenos Major League. Súčasne však platí i to, že je  zase o niečo komplexnejšia a chvíľu potrvá, kým sa do nej naozaj dostanete a kým sa vo všetkom dokonale zorientujete. Jednoducho easy to learn, hard to master. Nájdete tu všetko možné, bežných zápasov cez manažérsky franchise mód a kartičky v štýle Ultimate teamu, až po vrchol kariéry šampióna v MLB Road to The Show móde. I ovládanie si dokážete prispôsobiť na mieru, podľa toho či ste nováčik, alebo ostrieľaný harcovník, a hru si tak skoro zaručene užijete.

Umelá inteligencia taktiež nesklame, ba niekedy až vyložene prekvapí tým, ako dobre sa správajú protihráči a ako šikovne dokážu čítať hru. Na hru ako takú dokáže pôsobiť aj psychika hráčov, a tá sa odvíja aj od úspechov alebo neúspechov odpalov či nadhodov. Jednoducho komplexnosť MLB The Show 18 je naozaj príkladná. Autori však majú už niekoľko rokov k dispozícii skvelý základ, ktorý iba obrusujú k dokonalosti, vychytávajú o prípadné chybičky, či zohľadňujú priania fanúšikov. A tak to má byť.

MLB The Show 18 je výborným titulom, ktorý môžem iba odporúčať. Ak patríte medzi fanúšikov bejzbalu tak predpokladám, že tohtoročný diel bude pre vás povinnosť. Pokiaľ však hľadáte kvalitný športový simulátor a chcete skúsiť niečo iné a nové, tak pokojne siahnite práve po novom ročníku série MLB The Show. Verím, že nebudete banovať a hra si vás okamžite získa. Takže pripravte si svoje pálky, strážte si méty a prajem vám veľa vydarených homerunov.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

MLB The Show 18 - Jasný homerun?
Nie je žiadnym prekvapením, že MLB The Show 18 exceluje v tom o čo sa snaží. Ide o skutočne vynikajúci titul, ktorý sa radi medzi to najlepšie, čo momentálne nájdete v ponuke športových hier. Nenechajte sa preto odradiť tým, že ide o bejzbal, pripravili by ste sa o stovky hodín skvelej zábavy.
Pozitíva
  • Výborné grafické spracovanie, vydarené cutscény
  • Množstvo režimov, prepracovaný editor postavy
  • Výborná atmosféra na ihrisku, prispôsobivé ovládanie
Negatíva
  • Pre úplných nováčikov môže spočiatku predstavovať výzvu
90%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (2 Hlasy)
92%

Komentuj!

O autorovi

K videohrám som mal pozitívny vzťah už ako 8 ročný chalan, ktorého zaujali TV videohry na žlté cartridge, na ktorých začínalo veľa hráčov. Neskôr som presedlal na PP06 a na 386, pri ktorých som strávil celé dni a hrával známe hry ako Golden Axe, Ugh! a Prehistorik. Tie považujem aj v dnešnej dobe za tie najlepšie. Ku konzolám a najmä k PlayStationu som sa dostal okolo roku 2010, kedy som spoznal Nathana Drakea a jeho príbehy v sérii Uncharted. Medzi moje koníčky patrí hranie videohier, novinky zo sveta IT, fotografovanie a americký futbal. Na prvom mieste je však rodina.

Súvisiace príspevky