Register

A password will be e-mailed to you.

Začiatok tejto úspešnej JRPG série sa datuje do roku 2003. V januári tohto roku totiž vyšiel na platforme PlayStation 2 titul Disgaea: Hour of Darkness, avšak v tej dobe sa z neho tešili iba japonskí hráči. Na európsky trh sa dostal až o rok neskôr, pričom v roku 2006 vyšla PlayStation Portable verzia tohto titulu a v roku 2016 sa legendárnej Disgaea dočkali aj PC hráči. Celá séria sa dočkala niekoľkých pokračovaní a dokonca aj spin-off titulov. V roku 2015 celé univerzum rozšíril výborne prijatý piaty diel s podtitulom Alliance of Vengeance. Ten získal celkové metascore 80% a po troch rokoch sa ho dočkajú aj PC hráči.

Keďže v našich končinách táto séria nie je až tak známa, tak by určite nebolo na škodu si ju v krátkosti predstaviť. Disgaea sa v minulosti od známejšej JRPG série, Final Fantasy, až tak výrazne nelíšila. Square Enix sa však s najnovším prírastkom do fantazijnej rodinky, Final Fantasy XV, definitívne zbavil akýchkoľvek zaužívaných pravidiel, a teda by ste v ňom ťahový bojový systém či komplexné taktizovanie hľadali len márne.

Disgaea si však, už od počiatku, udržala ťahový súbojový systém a len ho vylepšovala či experimentovala s ním, no v jadre zostal stále rovnaký. Dialógy sú vám predkladané výhradne v textovej forme, taktiež môžete očakávať nenáročné grafické spracovanie pripomínajúce rôzne anime seriály, no a o ikonickom japonskom hudobnom sprievode by sa dalo hovoriť iba v superlatívoch.

Najnovší diel bol chválený najmä za zložité RPG prvky, komplexné súboje s veľkými možnosťami útokov, no a v neposlednom rade aj za sympatický vizuál. Nasledovali drobnejšie rozšírenia v podobe ôsmych nových scenárov, štyroch hrateľných charakterov a tri triedy bojovník. Všetky zmienené DLC budú, samozrejme, súčasťou tejto edície. Disgaea 5 Complete vychádza už budúci mesiac a to konkrétne 7. mája 2018, pričom titul už nájdete aj na stránke Steamu. Zatiaľ sa nedá zakúpiť.

Komentuj!

O autorovi

Veľký fanúšik hier, ktorý si dokáže rovnako užiť temnú adventúru ako aj futuristické FPS. Hry hrávam v podstate od malička a asi aj preto som si k nim vybudoval veľký vzťah a stali sa aj mojou najväčšou vášňou. Okrem hier samozrejme obľubujem filmy a miestami si prečítam dobrú knihu. No hry budú mať v mojom srdci vždy najväčšie miesto.

Súvisiace príspevky