Register

A password will be e-mailed to you.

DayZ tento rok, podľa slov jedného z producentov, čakajú veľké zmeny. Hovorí sa o úplne novom engine a taktiež aj o opustení dlhoročných vôd Early Access. 

Úplne prvej verzie DayZ sme sa dočkali ešte v roku 2012, keď vyšiel úspešný mód pre vojenskú taktickú akciu Arma 2 od vývojárov z Bohemia Interactive. Jeho tvorca Dean Hall začal zanedlho po dosiahnutí milióna hráčov pracovať práve pre Bohemia Interactive na vytváraní samostatnej verzie DayZ.

V nej bolo vašou úlohou bojovať proti hordám po ľudskom mäsa bažiacich zombie, spolupracovať s ostatnými preživšími a hľadať nové zbrane a vybavenie. Zbrane sa pritom vždy správali reálne, čo len umocňovalo intenzívny pocit z akcie. Taktiež sa bežne stávalo, že preživší s ktorými ste spolupracovali, vás po nejakom čase zradili, zabili vás a ukradli vám vybavenie. Nakoľko podobná situácia by mohla byť vo svete zamorenom zombie vírusom úplne bežná, hre to dodávalo zaujímavý nádych.

Problém s DayZ však nastal behom ďalších rokov. Hráči začali byť otrávení tým, že nedochádzalo k žiadnym vylepšeniam, optimalizácia bola čoraz horšia a horšia a komunikácia od vývojárov začala taktiež upadať. To sa však najnovšie zmenilo. Producent Bohemia Interactive, Eugen Harton sa totiž nechal počuť, že tento rok bude patriť Day Z a hra dostane v najbližších týždňoch úplne nový engine, znamenajúci reštart celého titulu.

Podľa jeho slov majú tvorcovia tento rok v pláne odlepiť z PC verzie nálepku Early Access a v pláne by mali byť aj verzie pre Xbox One a PlayStation 4. S novým enginom by sa však nemal zmeniť žáner a stále by malo ísť o realisticky poňatú akciu so živými mŕtvymi. Skalní fanúšikovia by sa teda rozhodne nemali obávať toho, že autori budú chcieť zviesť na momentálnej enormnej popularite Battle Royale hier ako napríklad PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS či Fortnite. DayZ skrátka zostane tým, čím celé roky bol a Bohemia Interactive nehodlá prezliecť kabát ako to urobili aj autori Fortnite (ten mal totiž pôvodne byť survival titulom, v ktorom vás ohrozovali zombie). A my sme už teraz zvedaví, ako to celé dopadne.

 

Komentuj!