Register

A password will be e-mailed to you.

Po vydaní kompletnej trojdielnej série Life is Strange: Before the Storm Deck Nine avizoval ešte jednu, bonusovú epizódu s podnázvom Farewell. Tá je automaticky dostupná pre každého vlastníka Deluxe edície hry, avšak dá sa dokúpiť aj dodatočne. Poďme si ju teda rozobrať o niečo bližšie.

Recenzovaná verzia: PC

Bonusová epizóda Farewell nás vezme do Arcadie Bay a roku 2008, čiže dva roky pred udalosti Before the Storm. Do obdobia keď má Chloe štrnásť a Max trinásť rokov. Farewell je posledným kúskom príbehovej skladačky tejto dvojice a nesie sa v znamení návratov a koncov. Po tom, čo sme si svoje prežili v koži Chloe, sa tak opäť vraciame k Max Caulfield. Príbeh nám ukáže posledné spoločné dni nerozlučných priateliek z detstva – minimálne pred ich opätovným stretnutím, ktoré však nastane až o niekoľko rokov neskôr. Čo sú už, pochopiteľne, udalosti prvého dielu hry.

Samotná epizóda každopádne pôsobí poskromne oproti všetkému čo sme doteraz mohli v Life is Strange zažiť. Uvidíme v nej len rodinný dom Priceovcov. Avšak, aspoň sa v ňom pozrieme do zákutí, ktoré sme doteraz nevideli. Ani príbehové diery, ktoré Farewell dopĺňa, nenesú žiadne známky prekvapení. Všetky zásadné informácie už  totiž boli dávno povedané. No i napriek tomu epizóda nepôsobí zbytočne či nebodaj silene a nemáte dojem, že Deck Nine šlo len o vaše peniaze. Naopak, dá sa povedať, že dotvára kompletný obraz vývoja Chloinej postavy a to, prečo neskôr jedná tak ako jedná a stále cítiť, že do epizódy bol vložený cit minimálne tak ako v Before the Storm.

Farewell prináša aj návrat pôvodnej dabérskej dvojice oboch protagonistiek: Hannah Telle v úlohe Max a Ashly Burch ako Chloe. Je nutné uznať, že staronové hlasy nerezonujú negatívne s hlasom šestnásťročnej Chloe, respektíve Ashly s Rhiannou DeVries, ktorá hrala v Before the Storm. Na margo výkonu oboch herečiek však musí z mojej strany padnúť výčitka. Aj keď sa obe snažia prispôsobiť hlas a výkon veku postáv, o poznanie lepší výkon podáva Ashly. Hannah totiž znie rovnako ako Max v pôvodnej hre a prakticky bádať Maxino detské ja len veľmi sporadicky. To občas kazí atmosféru a pôsobí to ako päsť na oko. Na druhej strane, grafickej štylizácii niet čo vytknúť. Hra sa drží nastavenej latky, kde vizuál síce neoslní, no svoju úlohu bohato spĺňa. Animácie sa dokonca javia o niečo lepšie ako v Before the Storm – to je však zrejme aj dôsledok kratšej dĺžky, kde prakticky nebolo čo pokaziť. Deck Nine navyše opäť šikovne volil uhol kamery tak, aby najťažšie animácie skryl mimo záber, čo si pozorné oko hráča istotne všimne. No a čo sa týka dĺžky, dohranie epizódy vám pri pohodlnom tempe hrania zaberie niečo okolo hodiny, maximálne dvoch, ak budete dôkladne čítať všetky texty a presnoríte každé zákutie. Tradične sa podaril aj soundtrack, ktorý opäť trafil klinec priamo po hlavičke.

Aj keď ide o bonusovú epizódu, ktorá je pomerne krátka a predvídateľná, nič jej neuberá na sile a na konci sa možno neubránite slzám. Rozhodne nerobí hanbu svojmu menu. Len vzhľadom na jej obsah a dĺžku je trochu zvláštne, prečo na nej Deck Nine strávil prácou takmer tri mesiace. Herné možnosti a prieskum prostredia sú oklieštené, čo, samozrejme, vyplýva z jej obsahu. Aspoň v istej miere sa tu objavuje vetvenie príbehu, ktorý má v podstate dve konce. Poteší i možnosť fotografovania, ktoré však hra oficiálne nijak neocení a tým táto zberateľská aktivita prakticky odpadla.

Farewell je aj napriek svojim neduhom, ako posledné zbohom, povinnou jazdou pre všetkých fanúšikov Max a Chloe. Pre ostatných až tak veľmi nie. Hlavne ak vezmete do úvahy fakt, že je dostupná len v Deluxe edícii, ktorá nie je nijak zvlášť nabitá zaujímavým obsahom oproti štandardnej. Ak si vás séria Life is Strange vyraznejšie nezískala, bonusovú epizódu môžete s čistým svedomím obísť. Až na zopár detailov, ktoré aj tak príbeh nikam výrazne nesunú, o nič neprídete. Na druhej strane však oplýva množstvom silných emócií, či už nostalgických, smutných, dojemných a radostných, v čom vlastne celá táto herná séria exceluje. Rovnako platí, že po dohraní vás donúti hľadieť na život trochu inak. Preto aj hodnotenie tejto epizódy veľmi záleží na ktorej strane barikády stojíte – buď milujete Life is Strange, alebo je vám táto značka ľahostajná.

Chloe a Max zrejme na herných zariadeniach navždy končia – čo je obrovská škoda, pretože ide o jedny z najlepšie spracovaných herných postáv za posledné obdobie. Bude rozhodne zaujímavé sledovať s čím príde Dontnod Entertainment v druhej sérii a či prekoná postavami tú prvú. Takže naposledy: “Farewell from Arcadia Bay”.

Life Is Strange: Before the Storm Farewell - Posledné zbohom z Arcadie Bay
Bonusová epizóda Life is Strange: Before the Storm s podtitulom Farewell je povinná jazda pre fanúšikov. Pre ostatných...nie tak veľmi.
Pozitíva
  • Soundtrack
  • Viac Life is Strange nie je nikdy na škodu
  • Drží sa v nastavených kvalitatívnych mantineloch
Negatíva
  • Krátke
  • Trochu slabší dabing
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!