Register

A password will be e-mailed to you.

Najskôr séria Samorost, potom Machinarium a nakoniec aj Botanicula. To sú azda najznámejšie point and click adventúry českého štúdia Amanita Design, ktoré netreba predstavovať žiadnemu tuzemskému milovníkovi tohto žánru. Ich tituly sa preslávili najmä svojským grafickým kabátikom, zložitými logickými hádankami ale aj poriadnou dávkou humor. Ich najnovší počin nesie prapodivný názov Chuchel a pokračuje v tradícii zmienených hier. Ako dopadol titul, ktorého hlavnou náplňou je dostať sa k sladkej čerešni?

Recenzovaná verzia: PC

Chuchel rozhodne nemožno považovať za čistokrvnú adventúru, akou boli predošlé tituly českého štúdia. Riešite síce množstvo logických hádaniek ale tie majú formu malého levelu, ktorý dokážete pokoriť do niekoľkých minút. Inými slovami nemáte žiaden inventár, dej sa rozvíja len minimálne a do jednotlivých oblastí sa nemusíte vracať. Tieto levely sú navyše miestami okorenené o nejakú mini-hru či vtipnú vsuvku. Chuchel každopádne pôsobí skôr ako kratšia mobilná hra než ako plnohodnotný titul. Aj preto sa zákonite ponúka otázka, či má čo ponúknuť aj klasickým počítačovým hráčom .

Dlhá cesta za sladkou čerešňou.

Celý príbeh sa začína jedného slnečného rána, počas ktorého si Chuchel, ako ústredná postava hry, užíva slastný spánok. Vašou prvou úlohou je zobudiť tohto spachtoša, čo však vôbec nie je až tak jednoduchá úloha. Budík zo spánku vypne, hlučné reproduktory okamžite vyberie zo zástrčky, no a po štebotajúcich vtáčikoch zasa hodí jednu zo svojich papúč. Po pár neúspešných pokusoch sa vám predsa len podarí Chuchela prebudiť a ten sa okamžite rozhodne dopriať si poriadne výživné raňajky. Do očí mu padne sladká čerešňa, na ktorú sa mu už zbiehajú slinky, avšak do miestnosti náhle vtrhne obrovská ruka a ukradne mu ju rovno spred nosa. Rozhorčený Chuchel sa tak vydáva na dlhú cestu za týmto červeným pokladom.

Už len z toho náčrtu deja bude asi každému jasné, že príbeh sa neberie príliš vážne. V podstate sa ani veľmi nerozvíja. Chuchel sa neustále ženie za čerešňou pričom cestu mu znepríjemňujú rôzne kuriózne postavičky. Všetko okolo vás skôr pôsobí dojmom milej a nevinnej grotesky. Tú evokuje už len fakt, že hlavná postavička sa zakaždým dostane do tesnej blízkosti jeho vytúženého ovocia, no to mu vždy unikne z nejakého nezmyselného dôvodu. Nemôžete sa preto čudovať ak vám počas hry náhodou cestu skrížia mimozemšťania, znenazdajky na vás padne klavír alebo sa ocitnete pod útokom nahnevaného snehuliaka.

Humor je veľmi dôležitou zložkou celej hry. Už prvé minúty hrania vás veľmi príjemne pobavia a v jednoduchom situačnom humore sa nesie aj zvyšok hry. Správanie Chuchela miestami až nápadne pripomína komickú postavičku Scrat zo známej animovanej filmovej série Ice Age. Tu je však všetko okorenené všemožnými odkazmi na známe filmové či herné diela. Za zmienku napríklad stojí odkaz na King Konga či Star Wars, ktoré mňa ako fanúšika oboch zmienených značiek mimoriadne pobavili.

30 jednoduchých levelov plných zábavy.

Jednotlivé levely prakticky pozostávajú iba z klikania na určité predmety alebo postavičky. Občas sa vám po kliknutí zobrazí niekoľko interaktívnych políčok, ktoré vám umožnia vykonať rozličné akcie. Treba však podotknúť, že riešenia niektorých problémov nie sú vôbec logické. Často teda len náhodne klikáte na predmety a problém sa vyrieši sám od seba. Nájde sa aj niekoľko výnimiek, no hra celkovo pôsobí, akoby bola určená hlavne pre deti a preto aj tá najťažšia hádanka pôsobí veľmi jednoducho.

Dôležitou súčasťou hrateľnosti sú však, našťastie, aj pomerne osviežujúce minihry. Tie v sebe zahŕňajú boss súboje, skákanie a vyhýbanie sa prekážkam a nechýba dokonca ani variácia na legendárneho Pac-Mana. Minihry pôsobia omnoho dynamickejšie a často majú slušný spád. Dobrým príkladom je napríklad súboj dvoch veľkých robotov v ktorom musíte poraziť svojho soka tým, že ho niekoľkokrát zasiahnete päsťami. Ide o sympatické oživenie hrateľnosti, ktoré rozhodne pridáva titulu na zábavnosti.

Skupina DVA odviedla skvelú prácu.

Hudobný sprievod pôsobí jednoducho, čo však neznamená, že by počas hrania neodkázal ulahodiť vášmu uchu. Postarala sa oň známa skupina DVA, ktorá s Amanitou Design spolupracovala už na titule Botanicula (za hudbu k tejto hre bola ocenená aj na Independent Games Festival 2012). Rovnako dobrú prácu však odviedli aj na novinke tohto českého štúdia. Najlepšie by sa dal soundtrack prirovnať k legendárnemu titulu Crash Bandicoot od vývojárskeho štúdia Naughty Dog, čo samo o sebe vypovedá o jeho kvalitách.

Samotné postavy inak nedisponujú žiadnym dabingom, čo však rozhodne nie je na škodu. Všetky kreatúry sa totiž dorozumievajú výhradne prostredníctvom rôznych pazvukov, pričom dôležitú rolu zohráva ich mimika a pohyby tela. Na jednej strane vo vás autori týmto jednoduchým spôsobom dokážu vyvolávať smiech, no zároveň je to ďalší dôkaz toho, že Chuchel môže zaujať skôr mladšie ročníky. Osobne si však myslím, že aj napriek zjavnej prostoduchosti dokáže zabaviť každú vekovú skupinu.

Oblasti plné krásnych farieb.

Vizuálne spracovanie najlepšie vystihuje slovo – pestrofarebné. Autori využívajú najmä sýtu svetlú paletu farieb, ktorá ideálne dotvára rozprávkovosť celého diela. Celkovo je v hre viac ako 40 unikátnych oblastí, pričom každá z nich dokáže potešiť svojim spracovaním. Nejedná sa pritom o grafickú špičku, avšak to by ste od podobných menších titulov ani nemali očakávať. Hre k navodeniu pozitívnych dojmov plne stačí atraktívna ručne kreslená animácia, vďaka ktorej väčšina levelov pôsobí ako namaľovaný obraz.

Ohodnotiť Chuchel ako celok každopádne nie je vôbec jednoduché. Nedá sa mu upierať, že disponuje slušnou porciou humoru, skvelým hudobným sprievodom a krásnym vizuálnym spracovaním. Jednoduché levely síce neponúkajú takmer žiadnu výzvu ale pri ich prechádzaní sa rozhodne nebudete nudiť a to aj vďaka svižným minihrám. Osobne sa však stále nemôžem zbaviť pocitu, že Chuchel mal byť skôr voľne dostupným titulom na mobiloch, poprípade počítačoch. Je teda iba na vás či ste ochotní zaplatiť približne 10 eur za dve hodiny grotesknej zábavy. Nudiť sa však určite nebudete.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

 

Chuchel - Chlpaté dobrodružstvo plné humoru
Pokiaľ si chcete vychutnať príjemnú grotesknú zábavu s jednoduchou hrateľnosťou, tak Chuchel bude pre vás úplne ideálnou voľbou.
Pozitíva
  • Humor
  • Zábavná hrateľnosť
  • Minihry
Negatíva
  • Veľmi krátke
  • Príliš jednoduché
75%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (1 Hlas)
68%

Komentuj!