Register

A password will be e-mailed to you.

Devätnáste storočie v Amerike bolo poznačené viacerými významnými udalosťami. Kolonizácia západu, občianska vojna – a stavba železničnej siete naprieč kontinentom. Práve tá posledná nás bude zaujímať, keď sa vydáme cestu za spojením ľudí vo vzdialených častiach krajiny do našej novej ríše. Nastal čas pre nových kráľov neskroteného západu, s oceľovými koňmi a silou pary spojíme Ameriku v Railway Empire.

Recenzovaná verzia: PC

Railway Empire prichádza od tvorcov ďalších strategických hier Grand Ages: Medieval a Rise of Venice. Štúdio Gaming Minds sa rozhodlo, že si posvietia na dnes už takmer vymretý druh “tycoonoviek” a budú pokračovať v šľapajách velikánov ako Transport Tycoon, Railroad Tycoon a Sid Meier’s Railroads! Podarí sa Railway Empire zapadnúť do rodiny, alebo sa príslovečné jablko odkotúľalo ďalej od stromu než by malo.

Ako som už naznačil, naša cesta začína behom 19. storočia, vžívame sa do úlohy podnikateľa s veľkými plánmi. Čaká tu na nás kampaň, ktorá nás na 5 mapách prevedie budovaním transkontinentálnej železnice s drobnou odbočkou v podobe občianskej vojny. Bohužiaľ, okrem Ameriky autori nepridali žiadne ďalšie lokácie. Zvyšné módy ako free mode a sandbox pridávajú ešte ďalšie 2 mapy, ktoré v kampani nie sú. Celkovo je pre nás teda pripravených 7 prostredí v rámci mladých Spojených štátov amerických.

Náplňou hry je pomocou železníc prepravovať náklad a ľudí medzi jednotlivými lokáciami na mape, či tu sú mestá, farmy, podniky alebo doly pre ťažbu nerastných surovín. Toto sa deje stavaním staníc a, samozrejme, ich spájaním prostredníctvom koľají. Tu musím autorov pochváliť. Systém stavby je intuitívny a jednoduchý. Trasa sa dá pekne naplánovať a upravovať. Problém nie je ani s paralelnými traťami, pri ich stavbe sa nástroj budovania prichytí a výsledkom je pekne vyzerajúca dvoj-, troj-, či štvorkoľaj. Pri stavbe sú dostupné informácie o prevýšení a cene železnice, je tak možné optimalizovať tieto premenné jednoducho popri plánovaní trasy.

Pokiaľ momentálne nemáte peniaze na novo-naplánovanú železničnú trať, netreba zúfať. Táto zostane zapamätaná a môžete teda venovať pozornosť iným veciam predtým, než kliknite na tlačidlo postaviť s dostatkom financií. Tento systém však prichádza aj s problémom. Pokiaľ je trať naplánovaná, nemôžete plánovať a teda stavať iné. Možnosťami sú počkať, kým budú zdroje na stavbu, alebo plánovanie zrušiť. Avšak vzhľadom na jednoduchosť stavebného systému to nie je až tak veľký problém.

Po dokončení trate stačí len postaviť zásobovaciu vežu, aby vlak išiel ako hodinky a, samozrejme, zaobstarať ten zmienený vlak. Tu je na výber z niekoľkých mašín a je vidieť ich základné štatistiky. Niektoré sú rýchlejšie a vhodnejšie pre prepravu cestujúcich, iné majú väčšiu ťažnú silu, aby zvládli pohodlne prenášať ťažší náklad. Behom hry sa získava prístup k novým lokomotívam prostredníctvom výskumu. Každý mesiac pribudne na konto istý počet výskumných bodíkov. Tie sa na náležitej obrazovke dajú využiť buď na kúpu lokomotív alebo rôzne inkrementálne vylepšenia ako lacnejšia údržba, či lepší zisk z prepravy cestujúcich.

Ako sa vaša ríša rozrastá, treba začať robiť komplikovanejšiu logistiku. Viac vlakov obsluhujúcich jednu linku alebo Vlaky prechádzajúce postupne cez viacero miest. V Railway Empire na to slúžia signály, či semafóry. Tie fungujú na pomerne jednoduchom princípe – pokiaľ hrozí kolízia s iným vlakom, signál tomu predíde zastavením súpravy, kým nebude bezpečné sa pohnúť. K tomu je tu ešte druhý typ signálu, ktorý trať uzatvára na jeden smer, čim zamedzia tomu aby na rovnakú koľaj vošli dve protiidúce súpravy. Najväčším nedostatkom signálov je však aké neintuitívne sú. Zabralo mi niekoľko pokusov, kým som bol schopný konečne navrhnúť trať tak, ako som chcel a i tak mala svoje chyby.

Celkovo, užívateľské rozhranie nepatrí medzi tie najintuitívnejšie, no dá sa naň zvyknúť. Čo je však horšie je neprístupnosť niektorých dôležitých informácii. Pozeranie dopytu a ponuky ide len po jednej surovine, čo je neefektívne a sťažuje to celkové plánovanie siete. Zoznam vlakov je takisto skúpy na informácie a okrem príjmu za posledné obdobie veľa neponúka. Z tohto ohľadu je tu veľké miesto pre zlepšenia.

Čo by to bola za “tycoonovka” bez konkurencie. Protivníci si behom kampaní aj vo voľných módoch vytvárajú vlastnú železničnú sieť. Slúžia jednak ako prekážky pri plánovaní vlastných trás, tak môžu spôsobiť problémy v prípade, že neexpandujete adekvátnym tempom. Railway Empire totiž ponúka možnosť odkúpenia spoločnosti. Na prvý pohľad zaujímavý prvok videný aj v množstve iných podobne ladených hrách. Opäť je však nedotiahnutý. Problémom pri tom nie je ani tak samotné odkúpenie. Burza ponúka zaujímavé strategické možnosti ako zarobiť aj bez odkúpenia. Avšak umelá inteligencia podvádza.

Hra ponúka dve nastavenia obtiažnosti. Pri realistickom je potrebné používať signály pre čo najefektívnejšie využitie železnice. V arkádovom móde však nie sú dôležité, vlaky tu prechádzajú cez seba a celková hra je menej hektická a viac o relaxe. Umelá inteligencia bez ohľadu na vaše nastavenie však používa arkádový mód. V praxi to znamená, že pokiaľ hráte realisticky a odkúpite súperiacu spoločnosť, jej trate sú vám prakticky na nič, lebo skrátka nie sú stavané okolo realistického módu. Tiež nie je pekným zistením, keď po odkúpení prídete o pár miliónov, lebo váš konkurent bol momentálne v dlhu, ktorý ste, samozrejme, zdedili.

Railway Empire vyzerá vizuálne, aspoň na pomery “tycoonoviek” celkom dobre. V mestách sa hýbu ľudia a kočiare, prostredie pôsobí prirodzeným dojmom. Lokomotívy sú detailne nadizajnované a autori pridali aj obrazovku, kde si ich môžete zblízka pozrieť. V prípade, že chcete troška zrelaxovať, nechýba možnosť “nasadnúť” do vlaku a užívať si krajinku z jeho pohľadu. Úroveň AAA produkcie však nečakajte. Zvuky vlakov a hudba sú príjemným dodatkom a neurazia. Grafické nastavenia ponúkajú zopár jednoduchých presetov, všetky 3 módy zobrazenia a možnosť uzamknúť framerate do maximálne 200 fps.

Celkovo je Railway Empire príjemným titulom, avšak po okrajoch je trocha neotesaný a nedotiahnutý. Môže by zaujímavým dodatkom pre niekoho, kto má rád vlaky alebo všeobecne tycoon žáner, alebo pre niekoho, kto chce zrelaxovať pri zvuku parných motorov. Avšak za plnú sumu, ktorú zaň autori pýtajú, mám problém ho odporúčať. Obzvlášť keď taký Open Transport Tycoon Deluxe je plne zadarmo pre každého a zvláda obzvlášť pokročilejšie mechaniky ako manažment signálov lepšie; takisto s hráčom lepšie komunikuje a poskytuje relevantné informácie lepším spôsobom. Railway Empire je však prívetivejší menej náročným hráčom a jeho systém na tvorbu trati je naozaj úžasný. V zľave sa môže jednať o slušnú kúpu.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť

Railway Empire - Vlakom naprieč Amerikou
Railway Empire je na prvý pohľad zaujímavým prírastkom do rodiny "tycoon" žánra. Bohužiaľ, pri hlbšom sa ukazujú nedostatky, kvôli ktorým je ho ťažké odporúčať za plnú cenu. Má však potenciál nájsť si svojich fanúšikov.
Pozitíva
  • Príjemná grafika
  • Skvelo spracovaný nástroj na stavbu tratí
  • Dynamicky rastúce a zmenšujúce sa mestá
Negatíva
  • Neintuitívne UI a ukladanie signálov
  • Neefektívna komunikácia informácii hráčovi
  • Podvádzajúca AI
70%Celkové hodnotenie
Hodnotenie čitateľov: (0 Hlas)
0%

Komentuj!