Register

A password will be e-mailed to you.

Nvidia vydala novú verziu svojho klienta GeForce Experience, ktorý priniesol mnoho zaujímavých noviniek. Niektoré najzásadnejšie sme pre vás vyskúšali.

Jednoznačne najvýraznejším prídavkom je funkcia Nvidia Freestyle. Tá umožňuje meniť farby a efekty v podporovaných hrách  podobne ako pri fotení screenshotov cez Ansel. Avšak tentokrát real-time priamo počas hrania hry. Chcete čiernobiele Diablo III? Alebo sa vám zdá Skyrim málo mrazivý? Ste v PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS tak dobrý, že sa dobrovoľne znevýhodníte a rozpixelujete si obraz? Možností je veľa. Tak napríklad si viete pomocou Freestyle pridať DOF do hier, ktoré ho nemajú, aj keď to, samozrejme, nemusí fungovať optimálne. Napríklad v spomínanom Diable to rozmaže kompletne celý obraz.

Medzi ďalšie funkcie patrí pridanie Bloom, Sharpen, zmeny tónovania farieb, filter ,,Skica” (zmení obraz tak, aby vyzeral ako kreslený uhlíkom na plátno) alebo ,,Retro” (kto mal starý CRT monitor a pre zakrivenie plochy monitora nevidel okraje užívateľského rozhrania, si tu príde na svoje), môžete si zatmaviť okraje obrazu pomocou funkcie Vignette. Pri všetkých týchto nastaveniach si nastavujete aj ich intenzitu, takže je možné napríklad v Ghost Recon: Wildlands veľmi jemne pridať zelený farebný odtieň na podkreslenie atmosféry bolívijskej džungle, alebo v záchtave šialenstva zmeniť GTA V na veľkú vysvietenú rozmazanú presaturovanú machuľu. Veľkým plusom je, že si všetky tieto efekty môžete medzi sebou nakombinovať a uložiť si až 3 rôzne nastavenia, medzi ktorými sa dá pohodlne prepínať pomocou klávesových skratiek.

Toto je originálne nastavenie farieb v Diablo 3

Čiernobiely filter pridá hre štipku retro atmosféry

Takto vypadá skutočne prefarbičkované Diablo 3

Momentálne je funkcia Freestyle v beta testovaní, prístup však môže získať každý, kto si v nastaveniach GeForce Experience zaškrtne políčko ,,enable experimental features”. Anglický návod, kde nájsť toto nastavenie nájdete tu. Momentálne je podporovaných približne 100 titulov. Okrem vyššie spomenutých je tam napríklad ešte The Witcher 3: Wild Hunt, Assassin’s Creed: Origins, Stellaris, Counter-Strike: Global Offensive, Euro Truck Simulator 2 a iné.

Druhou veľkou zmenou si prešiel nástroj na fotenie screenshotov Nvidia Ansel. Výrazne sa zmenilo užívateľské rozhranie a pribudlo mnoho efektov, pomocou ktorých môžete upravovať svoje obrázky. Takisto ako vo Freestyle móde si môžete meniť nastavenie DOF, pridávať farebné tóny na dokreslenie atmosféry, meniť intenzitu svetla, kontrast a mnoho ďalšieho. A rovnako ako pri Freestyle móde si môžete tieto jednotlive filtre a postprocesové nastavenia všelijak vrstviť a kombinovať pre dosiahnutie maximálnej kvality screenshotu.

Tu je vidieť, ako krásne sa dá s nastavením DOF pri fotení pohrať a vytvoriť veľmi pekný pohľad do ,,nejasnej budúcnosti”

Pridaním modrozeleného tónovania farieb vytvoríte ilúziu skutočne mrazivého prostredia

Tu bolo použitých niekoľko funkcií naraz, napríklad v pozadí slabučký DOF a veľmi jemné zvýraznenie farieb

Do budúcnosti ešte môžeme očakávať ďalšie nástroje na vylepšovanie a úpravu screenshotov. V predchádzajúcich verziách totiž bola v beta testovaní napríklad aj funkcia Style Transfer. Tá mala skombinovať váš screenshot s jedným z grafických štýlov (napríklad vodomaľbou) a následne prekonvertovať tento screenshot tak, aby sám pôsobil ako maľovaný štetcom. V momentálnej verzii som túto funkciu nenašiel, predpokladám však, že sa ale čoskoro znova objaví, už ako plne funkčná súčasť Anselu.

Originálny screenshot

Zvolený štýl

Upravený screenshot je kombináciou originálu a zvoleného umeleckého štýlu

Zoznam všetkých titulov, ktoré podporujú funkciu Nvidia Ansel nájdete na tomto odkaze.

Poslednou veľkou novinkou pre najnovší GeForce Experience update je pridanie ShadowPlay Highlights pre hru Fortnite Battle Royale. Táto funkcia bola doteraz podporovaná len v PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS. Kedže ale Fortnite Battle Royale takisto naberá na popularite, bola táto funkcia sprístupnená aj tu. Shadow Play Highlights automaticky zachytáva kľúčové momenty, dôležité zabitia, či epické finále zápasu. Nemusíte sa obávať, že sa vaše najlepšie momenty z hrania stratia a môžete ich pomocou GeForce Experience hneď aj zdielať na sociálnych sieťach.

Video predstavuje ShadowPlay Highlights pre Fortnite Battle Royale a ukazuje aj novú funkciu Freestyle v hre ARK: Survival Evolved.

Pre zopakovanie kompletný zoznam zmien a pridaných funkcií nájdete na oficiálnych stránkach Nvidie.

Do budúcnosti by som ja, ako hráč, uvítal ešte viac možností a funkcií pre Ansel. Pretáčanie času, pohyb postavy počas zastavenia hry a určite oveľa väčší zoznam podporovaných hier. Čo je pre mňa však stále sklamaním, pri prvom predstavovaní Ansel-u sa hovorilo o podpore Tom Clancy’s The Division, ktorá doteraz neprišla. Snáď sa tej podpory jedného dňa dočkáme.

 

Komentuj!