Register

A password will be e-mailed to you.

Na Nintendo Direct sa objavil oznam informujúci, že známe japonské vývojárske štúdio FromSoftware plánuje znovu oživiť svoju populárnu značku Dark Souls. A to rovno vo forme remasterovanej verzie prvého dielu na Nintendo Switch a vydania novej edície pod názvom Dark Souls Trilogy Box.

Našťastie sa však znovuoživenie prvého Dark Souls nebude týkať len Nintenda Switch, ale aj všetkých zvyšných platforiem, teda konkrétne PC, PlayStation 4 a Xbox One. Na všetkých týchto štyroch platformách má byť titul Dark Souls vylepšený o prepracované nasvietenie a rôzne iné špeciálne efekty, založené na engine Dark Souls 3. Samozrejmosťou sú textúry vo vyššom rozlíšení.

V tlačovej správe je doslova uvedené: “Zažite znovu túto oceňovanú a nový žáner definujúcu hru, ktorá to všetko začala. Vráťte sa do Lordranu v tejto nádhernej prepracovanej hre s novými detailami vo vysokom rozlíšení a so snímkovaním 60 FPS. Vo svete Dark Souls: Remastered je ukrytých celkom deväť kovenantov (paktov), ktoré majú hráčov motivovať k online interakciám. Kooperácia alebo konfrontácia? Podpora alebo zrada? Akú cestu si zvolíte vy? Hra dovoľuje online prepojenie až šiestich hráčov. Dark Souls: Remastered umožní hráčom objavovať pokrivený starodávny svet Lordranu tak, ako ešte nikdy predtým. Nechajte sa pohltiť bohatým svetom Dark Souls vďaka dynamickému 4K rozlíšeniu. Utvárajte si postupne svoju postavu, objavujte desivé lokácie a zhromažďujte a osvojte si rozsiahlu kolekciu zbraní, vybavenia, magických kúziel a vytvorte si tak skutočne jedinečný herný štýl. Trúfnete si na nebezpečnú a veľmi ťažkú výpravu, pri ktorej budete skutočne často umierať? Pokiaľ áno, tak sa môžete tešiť na remaster hardcore RPG titulu Dark Souls od japonského štúdia FromSoftware.”

Toľko oficiálne reklamné oznámenie je tradične plné superlatívov, avšak na fanúšikovských fórach sa vedie diskusia, či znovuuvedenie nepovedie k vypnutiu serverov pôvodnej hry a či vylepšený vizuál nebude znamenať stratu unikátnej atmosféry prvého dielu. Tá síce bola svojho času veľmi kritizovaná za nie príliš vydarený konzolový port, ale časom si najmä vďaka tomu získala kultový status. Ďalej zatiaľ v tomto oficiálnom vyhlásení nebolo spresnené, ako to bude konkrétne s vydaním edície Dark Souls Remmastered Trilogy Box. Zatiaľ to totiž vyzerá, že táto edícia, ktorá má obsahovať hry Dark Souls Remmastered, Dark Souls II Scholar Of The First Sin a Dark Souls III The Fire Fades Edition, spolu s originálnym soundtrackom na CD packoch, vyjde výhradne na PlayStation 4. V súvislosti s týmto znovuoživením série sa začínajú znovu ozývať hlasy a zvyšovať tlak aj na portovanie zvyšných kultových hier od FromSoftware, konkrétne Bloodborne a Demon’s Souls. Tam je však šanca pomerne malá, kedže práva na tieto tituly nevlastní FromSoftware, ale firma Sony.

U nás v redakcii je pôvodná hra veľmi populárna. Svojho času sme sa jej bližšie venovali aj v rozsiahlejšej analýze jej komplikovaného a nejednoznačného príbehu. Samostatná hra Dark Souls: Remastered vyjde na Nintendo Switch, PC, PlayStation 4 a Xbox One. Stane sa tak presne 25. mája 2018 a bude zahrnovať dodatočný obsah Artorias of the Abyss spoločne s multiplayerom/kooperáciou pre šesť hráčov. Servery budú dedikované.

Komentuj!