Register

A password will be e-mailed to you.

Vianočné sviatky sú za nami a s novým kalendárnym rokom prichádza aj ďalší článok našej pravidelnej rubriky nazvanej Hity a prešľapy. Tentokrát sa teda pozrieme na posledný mesiac minulého roku, takže na december 2017. Ak teda nemáte po Vianočných sviatkoch čo hrať a hľadáte nejaké horúce typy poprípade by ste sa radi vyhli nekvalitnému titulu, tak v tom prípade je tento článok určený práve pre vás.

Na úvod sa pozrieme na tituly, ktoré zožali v mesiaci december 2017 najväčší úspech. Je však vhodné pripomenúť, že hry do rebríčku nevyberá naša redakcia. Ten je tvorený priemernými hodnoteniami hráčov a kritikov z celého sveta. Informácie pritom čerpáme z portálu metacritic.com, ktorý priemeruje hodnotenia z najznámejších herných serverov.

1. Ōkami HD (PC, PS4, Xbox One)

Japonský titul Ōkami pôvodne vyšiel pre konzolu PlayStation 2 a to ešte v roku 2006. Ōkami sa síce nepredával najlepšie avšak medzi kritikmi a hráčmi, ktorí mu dali šancu, bol tento titul patrične ospevovaný. Mnohí recenzenti dokonca tvrdili, že sa jedná o takmer dokonalú “kópiu” legendárnej Zeldy so všetkým čo k tomu patrí. Podľa recenzentov hrá v prospech titulu otvorený svet plný dobrodružstiev, originálny dizajn a grafické spracovanie, no a nemenej dôležité sú aj rýchle súboje či už s bežnými protivníkmi alebo s bossmi. Mladšej generácii hráčov však prekáža absencia dabingu či rozťahanosť hry. Nemali by ste sa však nechať odradiť, nakoľko o tom, že Ōkami je skutočne unikátne dobrodružstvo aj v novej verzii, svedčí aj veľmi vysoké metascore 93%.

2. PlayerUnknown’s Battlegrounds (PC, Xbox One)

Tento Battle Royale titul sme si mohli po prvýkrát zahrať v marci roku 2017. Autori však počas roka nezaháľali a poctivo na hre pracovali, a tak už v decembri toho istého roku sme si mali na PC možnosť zahrať jej plnú verziu (na Xboxe One je stále Early Access verzia). V súčasnosti je popularita tohto titulu skutočne enormná. Steam verzia predala už viac ako 24 miliónov kópií, pričom s viac ako troma miliónmi aktívne hrajúcich hráčov sa zároveň stala tou najhranejšou hrou na danej platforme. Koncept titulu je pritom jednoduchý, nakoľko jeho náplňou je prežiť. V úvode každého kola vyskočíte z lietadla a následne dopadnete na určitú časť mapy. Musíte si nájsť zbraň, oblečenie či nejaké vozidlo a následne sa obraňovať proti ostatným hráčom, ktorí sa snažia o to isté. Mapa sa pritom neustále zmenšuje a pokiaľ sa dostanete mimo hraciu zónu, tak vás o niekoľko minút čaká istá smrť. Recenzenti hru chvália najmä pre napätie počas každého kola, množstva rôznorodých zbraní a za neustále pridávanie obsahu. Na druhej strane sa niektorí hráči sťažujú na mnohé bugy, glitche a technické nedostatky, ktoré im znepríjemňujú ich hranie. Rozhodne by ste však titulu mali dať šancu, nakoľko metascore 86% hovorí samo za seba.

3. Sky Force Reloaded (PC, PS4, Xbox One, iPad, iPhone)

V tomto hite sa zhostíte úlohy pilota rýchlej vojenskej stíhačky. Tá sa neustále pohybuje dopredu, pričom na vás útočia nepriatelia a cestu vám taktiež znepríjemňujú aj rôzne prekážky. Vy si, pochopiteľne, musíte neustále čistiť cestu, aby ste mohli postupovať ďalej. Počas levelov taktiež zbierate špeciálne body za, ktoré si následne kupujete vylepšenia pre vašu stíhačku. Napínavé a zároveň veľmi dynamické levely, skvelý soundtrack a vyzývavé boss súboje to sú aspekty, ktoré u hráčov a recenzentov zožali najväčší úspech. Hra sa tak vyšplhala na úctyhodné metascore o hodnote 85%.

4. L.A. Noire: The VR Case Files (PC)

O tom, že jedinečná detektívka od austrálskeho štúdia Team Bondi má stále čo ponúknuť, vás už mohla presvedčiť aj naša nedávna recenzia tohto titulu. Neopakovateľná atmosféra, skvelo napísané postavy a príbeh, ktoré postupne odhaľujú korupciu mesta Los Angeles. Poctivá detektívna práca, ktorá v sebe zahŕňa hľadanie dôkazov, vypočúvanie svedkov či podozrivých a spájanie si súvislostí je hlavnou zložkou hrateľnosti. Zaujímavé a niekedy poriadne brutálne prípady inšpirované skutočnými udalosťami, ktoré sa odohrali v roku 1947 sú navyše miestami okorenené o policajnú naháňačku či prestrelku. To všetko vám umožnil prežiť titul L.A. Noire, ktorý pôvodne vyšiel v roku 2011. Dnes môžete tieto udalosti zažiť tak povediac na vlastnej koži, nakoľko americké štúdio Rockstar Games vydalo i VR verziu tohto titulu. V neprospech VR verzie však hrá, že bola značne osekaná a z viac ako 20 prípadov pôvodnej hry ich zostalo iba 8. Aj napriek tomuto neduhu však titul končí veľmi dobre a odchádza s metascore 85%.

5. Xenoblade Chronicles 2 (Switch)

V tomto prípade ide o pokračovanie úspešného titulu Xenoblade Chronicles vyvíjaného japonskou firmou Monolith Soft. V Japonsku vyšiel pôvodný titul už v roku 2010, avšak do našich končín sa dostal až o rok neskôr. Pokračovanie netradičného JRPG sa nesie v takmer rovnakom duchu ako predchodca. Recenzenti si pritom opäť pochvaľujú náročné a efektne vyzerajúce ťahové súboje, krásne grafické spracovanie a taktiež zástup rôznorodých protivníkov a bossov, pričom každý z nich disponuje rôznymi schopnosťami a útokmi. Najmä tieto, ale aj iné, aspekty pomohli tomuto japonskému titulu vyšplhať sa na metascore 83%.

To by už bolo z tohtomesačných hitov všetko. Náš rebríček sa však nekončí, nakoľko december nám ponúkol aj zopár prešľapov. Spomenúť by sme vám chceli najmä jeden, ktorý svojou nekvalitou vyčnieva a v krátkosti si aj o ňom niečo povieme.

1. Hello Neighbor (PC, Xbox One)

Tento konceptuálne zaujímavý titul sa dostal aj do nášho článku o najväčších herných sklamaniach roka 2017. Netreba ho teda bližšie predstavovať, avšak môžeme si pripomenúť niekoľko z jeho neduhov, ktorých nie je málo. Mnoho recenzentov aj hráčov sa zhoduje v tom, že hra mala skutočný potenciál. Ten bol však zničený nezaujímavými, miestami až frustrujúcimi hádankami, mnohými technickými problémami a v neposlednej rade aj nezvládnutým záverom. Toto je pritom iba výber tých najzásadnejších problémov, ktorými titul disponuje. Ani v našej recenzii nedopadol práve ideálne. Odchádza tak s nie veľmi priaznivým metascore o hodnote 45%.

To by už ale bolo z tohtomesačného sumáru naozaj všetko. Pokiaľ nesúhlasíte s poradím, poprípade vám v rebríčku hitov či prešľapov nejaký titul chýba, podeľte sa o svoj názor prostredníctvom komentárovej sekcie.

Komentuj!