Register

A password will be e-mailed to you.

Koniec každého kalendárneho roka sa vyznačuje bilancovaním najvýraznejších momentov. V oblasti videohier je to už tradične zhodnotenie najväčších sklamaní, prekvapení, alebo najhorších, či najlepších hier. V tomto článku sa obzrieme za končiacim sa rokom s tej pozitívnej strany. Predstavíme vám totiž tie najlepšie hry roka 2017.

Každý podobný rebríček je vždy dosť kontroverzný, keďže názory sa vždy rôznia a každá skupina hráčov, či recenzentov má svoje preferencie. Snažili sme sa preštudovať viaceré rebríčky renomovaných herných webov, či vychádzať aj z populárneho portálu metacritic. Mnohé hry, ktoré niekde výrazne uspeli, sa v totiž niektorých zoznamoch vôbec neobjavili a skutočne záležalo i na tom, na akej platforme užívatelia tieto hry hrali, či z akého regiónu pochádzali. Výsledkom je akýsi kompromis medzi názormi recenzentov, hráčmi z rôznych kútov sveta a užívateľmi všetkých najpopulárnejších platforiem, od PC, cez PS 4 až po Nintendo Switch.

10. Uncharted: The Lost Legacy (Sony, PlayStation 4)

Keď v minulom roku Uncharted 4 ukončil príbeh Nathana Drakea, zdalo sa, že táto populárna séria akčných adventúr napísala poslednú kapitolu. Naughty Dog si však boli dobe vedomí toho, že séria má stále určitý potenciál a vydalo samostatnú expanziu k štvrtému dielu, ktorá sa tentoraz odohrávala v Indii. Uncharted: The Lost Legacy sa zamerala na postavu Chloe Frazer, ktorá sa prvýkrát objavila v druhom dieli Uncharted 2: Among Thieves. Chloe si v ňom najme žoldnierku Nadine Ross, aby jej v indických horách pomohla nájsť starodávny artefakt. Ten má Chloe zaistiť slávu a uznanie, po ktorom vždy prahla. Ako to však už býva, po poklade prahne aj nemilosrdný vojenský zbohatlík Asav. The Lost Legacy je síce iba datadiskom k pôvodnej hre, ale objavil sa v mnohých zahraničných rebríčkoch.

9. Divinity: Original Sin II (Larian Studios, PC)

Divinity: Original Sin II je nástupca vydareného izometrického RPG zo starej školy. V mnohých zahraničných (najmä amerických) rebríčkoch sa síce táto hra vôbec neobjavila, ale my sme presvedčení, že do TOP 10 jednoznačne patrí. Do podobnej kategórie patria aj hry Tyranny, či Torment: Tides of Numenera ale Divinity: Original Sin II zožal v danom žánri právom najväčší úspech. Hra síce dôsledne pokračovala v stopách svojho predchodcu ale zároveň prišla s mnohými podstatnými vylepšeniami. Jednou z hlavných noviniek je prepracovaný systém tvorby postavy, inšpirovaný Origins systémom z Dragon Age: Origins. V ňom si volíte vašu postavu z niekoľkých rás a k tomu si ešte môžete zvoliť jej príbehové pozadie, ktoré si i prežijete v krátkom úvode. Tato voľba ovplyvní celú hru, počnúc tým, ako na vás budú reagovať nehráčske postavy a končiac dostupnými dialógovými možnosťami a questami.

8. Night in the Woods (Infinite Fall, PC/PlayStation 4)

Ďalšou, zaujímavou hrou, ktorá si získala všeobecnú priazeň hráčov aj recenzentov je 2D adventúra Night in the Woods, ktorá pochádza z dielne štúdia Infinite Fall. V hre sa vžijete do kože Mae Borowski, ktorá sa vracia po neúspešnom štúdiu na univerzite domov. Chce sa znovu stretnúť s kamarátmi a vrátiť sa ku kapele. Mestečko Possum Springs, ktoré bolo kedysi rušné a plné života, je však po rokoch takmer prázdne, pretože boli uzatvorené blízke bane a väčšina pracujúcich obyvateľov musela odísť inam. Bývalí priatelia Mae majú ako dospelí pre zmenu dostatok vlastných starostí.  A aby toho ešte nebolo málo, v blízkom lese sa dejú podivné veci. Hra sa zameriava na dialógy a prieskum oblastí. Postavy tu však netvoria ľudia, ale personifikované zvieratá. Z celkovej štylizácie môžete nadobudnúť mylný dojem, že sa jedná o záležitosť pre deti, avšak zdanie klame – často sa tu riešia psychologické a sociálne problémy jednotlivých charakterov.

7. Resident Evil VII: Biohazard (Capcom, PC/PlayStation 4/Xbox One)

Resident Evil 7 bol pre fanúšikov pôvodných dielov čírim zjavením. Kde posledné diely série boli hlavne akciou a nie survival hororom, tam sa Resident Evil 7 vracia ku koreňom série, avšak tentokrát z first person pohľadu. Niet preto divu, že hra získala rôzne ocenenia ako u hráčov, tak u recenzentov. Minimum nábojov, hororová atmosféra, či návrat k hlavolamom a hádankám z prvých častí. Príbeh sa odohráva v roku 2017, čiže štyri roky po udalostiach v Resident Evil 6 vo fiktívnom meste Dulvey v Louisiane. Hlavný hrdina Ethan sa v ňom rozhodne hľadať jeho ženu Miu, ktorá zmizla za nevyjasnených okolností. Pátranie ho zavedie do zdanlivo opusteného domu, ktoré však obýva mimoriadne podivná rodina Bakerovcov. Boj sa o život sa tak môže začať… Následné DLC boli síce skôr sklamaním, ale pôvodná hra si svoje miesto v rebríčku určite zaslúži.

6. Persona 5 (Atlus, PlayStation 3/PlayStation 4)

Persona 5 je ďalšie pokračovanie JRPG série, ktoré sa odohráva v rozľahlom univerze Megami Tensei. Séria je tradične zameraná na obdobie študentského života a pôvodný koncept vychádza z hry Shin Megami Tensei If…, ktorá vyšla ešte v roku 1994 na platforme SNES. Ako už je to v sérii zvykom, dobrú polovicu hry tvorí študentský život. S každým svojim spoločníkom môžete tráviť voľný čas, alebo si dokonca začať románik. Hráč však nie je limitovaný len svojimi spoločníkmi, ale tiež akýmisi dôverníkmi, ktorí mu pomáhajú v jeho zámere svojimi permanentnými bonusmi. Zlepšovanie vzťahov s týmito osobami je nemenej dôležité ako s vašimi spoločníkmi. Persona 5 mala medzi fanúšikmi premenlivé hodnotenia, ale v recenziách obstála výborne a tak si svoje miesto určite zaslúži.

5. Nier: Automata (Square Enix, PC/PlayStation4)

NieR: Automata je akčné RPG, s prvkami hack and slash akcie a s výraznou štylizáciou, typickou pre japonské hry. Titul je súčasťou rozsiahlej série Drakengard. Hra si získala veľkú popularitu a vysoké hodnotenia u hráčov a recenzentov po celom svete. Príbeh hry sa odohráva v ďalekej budúcnosti. Votrelci z iného sveta zaútočili bez varovania a vypustili na Zem neznámu zbraň, zvláštne mechanické bytosti. Ľudia nedokázali čeliť takémuto útoku a ustúpili na Mesiac. Tam sa preskupili a zvolili si novú vládu Rada ľudskosti. Rada vybudovala novú armádu, zloženú z androidov a pokúsila sa znovu získať kontrolu nad Zemou. Avšak konflikt uviazol na mŕtvom bode a v opustených pustinách neustále zúrila nekonečná a nerozhodná vojna. Aby ľudia získali prevahu, rozhodli sa využiť nový druh jednotky: model Androida 2B s názvom “YoRHa.”, ktorý im má vyhrať vojnu. Svižná a rôznorodá hrateľnosť, skvelá hudba a príjemná štylizácia. To sú hlavné tromfy tohto titulu, ktorými právom zabodoval na všetkých frontoch.

4. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS (PC, Xbox One)

BATTLEGROUNDS je hra pôvodne založená na móde z hry H1Z1, Battle Royale. Autori vytvorili  samostatnú hru v spolupráci s tvorcom tohoto módu “PLAYERUNKNOWNom” a preto názov hry obsahuje aj jeho nick. Hra je v súčasnosti veľmi populárna a preto niet divu, že bola zaradená do tohto rebríčka. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS začína tým, že hráč so svojim tímom sa ocitá v lietadle nad opusteným ostrovom. Po tom, čo dopadne na zem, sa začína boj o život. Najdôležitejšie je vybaviť sa zbraňami, nábojmi a oblekmi skôr, ako ich zoberie niekto pre ním. V titule je možné sa však aj presúvať vozidlami. Hra už minimálne na PC oficiálne vystúpila z Early Access, avšak autori na hre stále pracujú a chcú ju posunúť ešte ďalej.

3. Horizon Zero Dawn (Sony, Playstation 4)

Horizon Zero Dawn je akčná adventúra s jemnými RPG prvkami, za ktorou stoja tvorcovia úspešnej série Killzone, štúdio Guerilla Games. Hra vyšla iba exkluzívne na PlayStation 4, a hráte v nej za hrdinku menom Aloy – skúsenú lovkyňu v post-apokalyptickom svete plnom mechanických živočíchov. Nielen vydarená štylizácia a rozsiahly voľný svet zaujali hráčov natoľko, že túto akčnú adventúru sme sa rozhodli zaradiť v zozname na bronzovú pozíciu.

2. Super Mario Odyssey (Nintendo, Switch)

Super Mario Odyssey je typickou hrou od Nintenda a zároveň vlastne aj tradičnou plošinovkou. Využíva všetky základné mechaniky tohto žánru, teda skákanie cez prekážky a riešenie drobných logických rébusov. Tento, už dlhmi rokmi vyleštený základ však zároveň doslova zaplavuje množstvom originálnych nápadov a tak vám vôbec nepríde, že hráte obyčajnú plošinovku. Každú chvíľu hra ponúkne niečo nové a vaše mozgové bunky sú nestále stimulované k odlišnej činnosti. Tvorcom  však pritom išlo najmä o to, aby hráčom poskytli čo najlepší relax. Super Mario Odyssey je skrátka čistokrvnou videohrou v pravom zmysle slova. V tomto smere nevyšlo v tomto roku nič lepšie ako táto hra.

1. The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Nintendo, Switch/Wii U)

Na prvých miestach drvivej väčšiny svetových rebríčkov dominuje titul The Legend of Zelda: Breath of the Wild od Nintenda. Hra je akčnou adventúrou s RPG prvkami a ide o ďalšie pokračovanie legendárnej série The Legend of Zelda, ktorej prvý diel vyšiel už v roku 1986 na platformu NES. The Legend of Zelda: Breath of the Wild obsahuje prvýkrát v sérii od začiatku otvorený a rozsiahly svet spolu so slobodou pohybu vo všetkých lokáciách. Hlavným cieľom hry je poraziť zlého Ganona, ktorý obýva hrad v strede mapy a je obklopený najsilnejšími príšerami. Záleží vlastne iba na hráčovi, či sa bude najskôr snažiť preskúmať spomínaný otvorený svet, alebo sa pokúsi čo najskôr dostať k záverečnému bossovi.

Tak toto je náš súhrn najlepších videohier tohto roku. Keďže určite sa nedá vyhovieť každému a je pravdepodobné, že váš najobľúbenejší titul môže v rebríčku chýbať, dajte nám vedieť svoj názor. Ak máte záujem vidieť, aký názor mali recenzenti alebo hráči z celého sveta, odporučíme vás napríklad na spomínaný metacritic,

Komentuj!